Thumbnail
Δραματικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων που αποχωρούν από την εργασία τους αναμένουν έως και 3 χρόνια

Πετρόπουλος Α.

Δραματικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων που αποχωρούν από την εργασία τους αναμένουν έως και 3 χρόνια προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους, αναδεικνύουν με ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι περισσότεροι από 300.000 ασφαλισμένοι καλούνται να επιβιώσουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας από 1 έως 3 χρόνια, λόγω της τεράστιας καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων που διαρκώς επιδεινώνεται λόγω των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες οδηγούν σε κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία και τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου (ΓΛΚ) εξαιτίας των ασφυκτικών πολιτικών περικοπών, των αποχωρήσεων και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.

Το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, όπως και τη συγκαλυμμένη "στάση πληρωμών" που επιβεβαιώνεται σε μια σειρά ταμεία που μπορούν να ανταποκριθούν με σχετική ταχύτητα στην απονομή (π.χ. Μετοχικό Ταμείο Στρατού, Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων) αναδεικνύουν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης, Κ. Μπάρκας, Μ. Μπόλαρη, Γ. Σταθάς, Δ. Στρατούλης και Δ. Χαραλαμπίδου.

"Αναμένεται να παραιτηθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι ως το τέλος της χρονιάς, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, μέχρι 31.12.2010 παραιτήθηκαν από το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών 3.700 εργαζόμενοι, από τους οποίους 2.300 είναι διοικητικοί και υγειονομικοί. Για την υπηρεσία Συντάξεων του ΓΛΚ οι μειώσεις υπαλλήλων φτάνουν το 30% για τα τελευταία τρία χρόνια", σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει μεταξύ άλλων: α) πώς θα δοθεί λύση στην απαράδεκτη καθυστέρηση της απονομής κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, β) γιατί επιμένει στην προώθηση νέων σφαγιαστικών μειώσεων σε κύριες, επικουρικές και εφάπαξ, γ) αν υπάρχει σχεδιασμός για άμεση ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων πριν το 2002 και τέλος αν έχει υπολογιστεί το κόστος που προκύπτει αν ικανοποιηθούν άμεσα οι εκκρεμείς αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία:

*Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κάθε μήνα η λίστα μεγαλώνει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σωρευμένοι περίπου 65.000 φάκελοι ασφαλισμένων που περιμένουν κύρια σύνταξη, 55.000 επικουρική, και άλλοι 70.000 φάκελοι με υποθέσεις όπως διαδοχική ασφάλιση, έκδοση αναπηρικών συντάξεων ή θανάτου.

*Ο ΟΑΕΕ χορηγεί σύνταξη όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΑΕΕ, σε 7 έως και 10 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση είναι από 12 έως και 15 μήνες.

*Στο ΕΤΑΑ, οι χρόνοι απονομής των συντάξεων είναι διαφορετικοί για κάθε τομέα. Η απόφαση συνταξιοδότησης του Ταμείου Νομικών γίνεται σε 3 με 5 μήνες, στο ΤΣΜΕΔΕ σε περίπου 10 μήνες, όταν υπάρχει ασφάλιση στον φορέα, και πάνω από 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική, ενώ στο ΤΣΑΥ σε 12 μήνες, όταν υπάρχει ασφάλιση στον φορέα, και από 12 έως και 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

*Ο ΟΓΑ χορηγεί σύνταξη όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΓΑ, με καθυστέρηση που φτάνει τον 1 χρόνο, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση είναι έως και 15 μήνες.

*Στο ΤΕΑΔΥ εκκρεμούν σήμερα 39.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, για να πάρει ένας δημόσιος υπάλληλος τη σύνταξή του θα χρειαστούν πάνω από 2,5 χρόνια, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση θα ξεπεράσει τα 3 χρόνια.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν τέλος ότι η «εύκολη λύση» που φιλοδοξούσε να δώσει το αρ. 38 του Ν.3996/2011 με τη γενίκευση των προσωρινών συντάξεων έδειξε άμεσα ότι ήταν ατελέσφορη και προσχηματική. Η διαδικασία απονομής προσωρινής σύνταξης δεν μπορεί να βοηθήσει, καθώς η εμπλοκή παραμένει και εστιάζεται στην ανακεφαλαίωση των ενσήμων, ωστόσο τα κέντρα αυτά υπολειτουργούν και παραμένουν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό λόγω της μαζικής φυγής υπαλλήλων.

avgi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

epal
Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ: Εξέταστρα 100€ για απόκτηση πτυχίου και κατάργηση της δωρεάν προετοιμασίας των μαθητών...
ΣΥΝΕΚ: Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν νοιάζεται, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις των υπουργών και του πρωθυπουργού, για τους μαθητές και τις...
Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ: Εξέταστρα 100€ για απόκτηση πτυχίου και κατάργηση της δωρεάν προετοιμασίας των μαθητών...
πλοίο, λιμάνι, αυτοκίνητα, τουρισμός, νησιά
Αναπληρωτές: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα
Η έκπτωση παρέχεται με τον μοναδικό κωδικό που έχουν λάβει οι δικαιούχοι από τον χρόνο πρόσληψής τους, εφόσον δεν έχουν ήδη εξαντλήσει τις δέκα (10)...
Αναπληρωτές: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα