Thumbnail
Χωρίς συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίο

 

Χωρίς συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου.
 
Εμφανώς απογοητευμένος για τη μη επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
 
Ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος, ο κ. Γιουνκέρ απάντησε λέγοντας ότι «στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες».
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Όπως είπε, απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν κατά τη νέα συνεδρίαση.
 
Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο κ. Γιουνκέρ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα.
 
«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
 
«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
 
Σε σχετική ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης αναφέρεται ότι, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 
Ωστόσο, όπως σημειώνει, το Eurogrpoup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιδιώκουν να μειώσουν το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, υπαναχωρώντας από την σκέψη των τελευταίων ημερών –που είχε ακουστεί και στο προηγούμενο Eurogroup– για παράταση της προθεσμίας "επίτευξης του στόχου ως το 2022", αναφέρει στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ. Όπως προσθέτει, οι υπουργοί συζητούν τις λεπτομέρειες των μέτρων που θα απαιτούνται.
 
Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 190% του ΑΕΠ το 2013 καθώς η οικονομία διάγει τον έκτο χρόνο ύφεσης.
 
Ένα από τα μέτρα που συζητιόνται στο Eurogroup είναι η αναστολή για 10 χρόνια καταβολής τόκων για τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης.
 
Ένα άλλο βήμα θα ήταν η επαναγορά ελληνικού χρέους 35-40 δισ. ευρώ, που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας πλην των τραπεζών, στο ένα τρίτο της αξίας του.
 
Τρίτο μέτρο που τίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η μείωση του επιτοκίου στα 53 δισ. των διμερών δανείων από κράτη της ευρωζώνης στην Ελλάδα στο 0,25% από 1,5% που ισχύει σήμερα.
 
Η Γερμανία, ωστόσο, δεν συμφωνεί με μια δραστική περικοπή του επιτοκίου των δανείων και οι υπουργοί έκαναν διάλειμμα ώστε η τρόικα να προετοιμάσει νέες προτάσεις, ανέφερε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ.
 
 
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα