Thumbnail
Φράουλες με γεύση κοροϊδίας

Ενα παιχνίδι εις βάρος των ανέργων παίχτηκε τον τελευταίο μήνα στην Ηλεία. «Φούσκα» το περίφημο κάλεσμα των φραουλοπαραγωγών σε Ελληνες ανέργους.

 
Ενα παιχνίδι εις βάρος των ανέργων παίχτηκε τον τελευταίο μήνα στην Ηλεία. «Φούσκα» αποδείχτηκε τελικά το περίφημο κάλεσμα των φραουλοπαραγωγών σε Ελληνες ανέργους για τη συγκομιδή του φρούτου
 
 
 
ΗΛΕΙΑ Του Δημήτρη Τερζή
 
 
 
getFile (48)Τεράστια επικοινωνιακή φούσκα ατυχούς έμπνευσης αποδεικνύεται πως ήταν το περίφημο κάλεσμα των φραουλοπαραγωγών σε Eλληνες ανέργους για τη συγκομιδή φράουλας. Μέρες τώρα επικρατεί ένα επικοινωνιακό μπαράζ από διάφορα μέσα τα οποία διατυμπανίζουν πως οι Eλληνες αρνούνται να πάνε να μαζέψουν φράουλες παρά το γεγονός πως υπάρχουν 4.000 και πλέον αιτήσεις από τους συνεταιρισμούς των φραουλοπαραγωγών στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας. Η αλήθεια όμως είναι ελαφρώς διαφορετική.
 
 
 
Στην Ηλεία υπάρχουν δύο συνεταιρισμοί φραουλοπαραγωγών, η «Hλιδα» και η «Υρμίνη». Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας, πριν από περίπου ένα μήνα κατέθεσαν αίτηση και πήραν αριθμό πρωτοκόλλου από την υπηρεσία, ζητώντας περίπου 4.000 εργάτες. Εντύπωση προκάλεσε βέβαια το γεγονός πως τους εργάτες τους ήθελαν για εργασία… 2 μέρες μετά αφότου έκαναν την αίτηση. Εύλογο είναι πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν ήταν δυνατή η ενημέρωση τόσο πολλών ανέργων από τον τοπικό ΟΑΕΔ.
 
 
 
Ωστόσο έγιναν ενέργειες και προκειμένου να μη χαθούν τα μεροκάματα ο ΟΑΕΔ πρότεινε στους ανέργους με τους οποίους επικοινωνούσε να έρθουν απευθείας σε επαφή με τους συνεταιρισμούς, πράγμα που έγινε, αλλά δίχως αποτέλεσμα. Και αυτό διότι οι απαντήσεις που έπαιρναν όσοι επικοινωνούσαν ήταν ολίγον τι μπερδεμένες και σίγουρα δεν αποτελούσαν ευκαιρία εργασίας.
 
 
 
Σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές οι δύο συνεταιρισμοί με επιστολή τους στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας γνωστοποιούσαν την πρόθεσή τους να ανασταλεί το προηγούμενο αίτημά τους μέχρι την επόμενη περίοδο συγκομιδής, η οποία είναι τον χειμώνα! Ενα μήνα λοιπόν κράτησε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο… απεφάνθη πως οι φραουλοπαραγωγοί ζητάνε Ελληνες εργάτες και οι εργάτες δεν πάνε να δουλέψουν.
 
 
 
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς με βάση αυτά τα δεδομένα: Αν η εποχή συγκομιδής της φράουλας είναι από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Μαΐου, ποιος ο λόγος να αναζητηθούν εργάτες μέσα στο καλοκαίρι; Αν όντως υπήρχε ανάγκη εργατικών χεριών, γιατί οι συνεταιρισμοί άργησαν να ειδοποιήσουν τον τοπικό ΟΑΕΔ; Για ποιους λόγους δεν έδιναν σαφείς απαντήσεις στους ανέργους που ειδοποιήθηκαν να επικοινωνήσουν μαζί τους; Και ίσως το κυριότερο ερώτημα: Γιατί ένα μήνα μετά την αίτηση που έκαναν για την πρόσληψη ανέργων την πήραν πίσω, αναβάλλοντάς την για τoν χειμώνα του 2014; Είθισται, επίσης, όταν κάποιος προσφέρει θέσεις εργασίας να το αναφέρει και στον ιστόστοπο που διατηρεί. Γιατί δεν υπήρχε σχετική ανακοίνωση στο site του συνεταιρισμού «Υρμίνη»;
 
 
 
Η επιστολή του ανέργου
 
 
 
Με όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται εν μέρει και ο 48χρονος άνεργος, η επιστολή του οποίου αναπαράχθηκε εκτενώς στο Διαδίκτυο, ο οποίος προσπάθησε να βρει δουλειά στα φραουλοχώραφα, αλλά ο ΟΑΕΔ τον παρέπεμπε στους συνεταιρισμούς, εν συνεχεία σε μεμονωμένους φραουλοπαραγωγούς που με τη σειρά τους δήλωναν άγνοια για το θέμα. Χαρακτηριστικό απόσπασμα της επιστολής του είναι το εξής:
 
 
 
«Το Σάββατο 29/6/2013, ανοίγοντας το Ιντερνετ βλέπω σε κάποια σάιτ και στις ειδήσεις ότι ούτε δέκα Ελληνες εργάτες δεν ανταποκρίθηκαν για τη συγκομιδή της φράουλας. Εγινα έξαλλος, φούντωσα. Τη Δευτέρα το πρωί παίρνω τον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας, μιλάω με έναν κύριο, θέλω να κάνω αίτηση για εργάτης στη συγκομιδή της φράουλας.
 
 
 
»Δεν ήξερε τίποτα. Του εξηγώ όλα τα παραπάνω, μου έδωσε να πάρω άλλο τηλέφωνο και το άλλο τηλέφωνο άλλο τηλέφωνο, για να μη λέω πολλά, μίλησα με τρεις-τέσσερις ανθρώπους. Στο τελευταίο ήταν μια κυρία και μου λέει: “Θα σου δώσω τα τηλέφωνα των συνεταιρισμών να μιλήσεις απευθείας”. Μου έδωσε λοιπόν τα τηλέφωνα της… ΥΡΜΙΝΗΣ. “Κυρία μου, μίλησα με την ΥΡΜΙΝΗ και μου είπαν ότι δεν ζητάνε τίποτα” (ακούστηκε γέλιο ειρωνικό). “Καλά”, μου λέει, “θα σου δώσω και τηλέφωνα παραγωγών να μιλήσεις απευθείας”.
 
 
 
»Μου έδωσε δεκατέσσερα ονόματα με τηλέφωνα. Κατάφερα να μιλήσω με έξι-εφτά, όλοι μου είπαν μπούρδες, ότι τώρα δεν χρειαζόμαστε γιατί τελείωσε η παραγωγή εδώ και μία εβδομάδα, του χρόνου πάλι, τον Αύγουστο, τον Οκτώβρη, το Φλεβάρη κτλ. Σε ερωτήσεις του τύπου “Πότε κάνατε την αίτηση στον ΟΑΕΔ;” “Είναι δυνατόν 7 του μήνα να λέτε ότι θα κάνετε αίτηση στον ΟΑΕΔ για πρόσληψη 4.400 εργατών, και τώρα, 30 του μήνα, να λέτε ότι η παραγωγή τελείωσε εδώ και μια εβδομάδα;” η απάντηση ήταν μπουρδολογίες».
 
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χυμος
Αντιοξειδωτικοί χυμοί φρούτων για δυνατό ανοσοποιητικό όλο το χρόνο
Oι χυμοί φρούτων όταν συνδυάζουν παραπάνω από ένα φρούτο, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από τις εξωτερικές απειλές
Αντιοξειδωτικοί χυμοί φρούτων για δυνατό ανοσοποιητικό όλο το χρόνο