Thumbnail
Υπέρβαση Ενωτική Κίνηση ΠΕ: Να ανακληθεί ΤΩΡΑ η «εγκύκλιος Μανιτάκη»  για το ωράριο των εκπαιδευτικών

 

Να ανακληθεί ΤΩΡΑ η «εγκύκλιος Μανιτάκη»

για το ωράριο των εκπαιδευτικών

Σαν να μην έφτανε η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης, η φιλολογία για ελεγκτές στα σχολεία κ.ά., με πρόσφατη εγκύκλιό του ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί - δια της πλαγίας οδού - να συντηρήσει τη συζήτηση για την εφαρμογή σε καθημερινή βάση του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Αφορμή αποτέλεσε Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό, σύμφωνα με την οποία είναι πλέον δυνατό να εφαρμόζεται μειωμένο ωράριο εργασίας, λόγω αναπηρίας, σε υπαλλήλους που απολαμβάνουν ήδη ειδικό ωράριο. Έτσι, στην εγκύκλιο (ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.3/5469/11-2-2013) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  αναφέρονται τα εξής:

«Ακολούθως, γίνεται αποδεκτό ότι η κατά τα ανωτέρω διευκόλυνση του μειωμένου κατά μία (1) ώρα την ημέρα ωραρίου εργασίας, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών, συνιστά αυτοτελές δικαίωμα των υπαλλήλων που καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, το οποίο δεν απονέμεται μόνο σε όσους από αυτούς εργάζονται με το γενικώς ισχύον ωράριο εργασίας, αλλά δίδεται σωρευτικά και σε όσους ήδη απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου, το οποίο θεσπίζεται από άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν τις εργασιακές τους συνθήκες».

Όμως, σε μεταγενέστερη διευκρινιστική (;) εγκύκλιο (ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.3/9763/5-4-2013) το ίδιο Υπουργείο περιορίζει το πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω ρύθμισης στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, αναφέροντας επί λέξει:

«Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς η μείωση του ωραρίου εργασίας δεν αφορά σε καμιά περίπτωση στις ώρες διδασκαλίας τους. Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα δύναται να ασκηθεί ως προς τις ώρες πέραν των διδακτικών που υποχρεούνται να παραμείνουν στο σχολείο για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό τους έργο».

Είναι παραπάνω από εμφανές ότι αν εφαρμοστεί η ανωτέρω διευκρινιστική εγκύκλιος, τότε:

      Για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές ακυρώνεται, ουσιαστικά, το δικαίωμα της μείωσης του ωραρίου που απολαμβάνουν ήδη όσοι υπάλληλοι (του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ) εργάζονταν με ειδικά ωράρια.

      Η άσκηση αυτού του δικαιώματος στο εργασιακό ωράριο και όχι στο διδακτικό υποδηλώνει, ταυτόχρονα, ότι οι εκπαιδευτικοί - κατά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης - υποχρεούνται να παραμένουν καθημερινά σε εξάωρη βάση στο σχολείο.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Η Κίνησή μας θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες πρέπει - άμεσα - να απαιτήσουν  την ανάκληση της συγκεκριμένης εγκυκλίου που παραβιάζει την αρχή της ισονομίας - ισοπολιτείας αλλά και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. ΟΧΙ άλλο πισωγύρισμα!

(Οι εγκύκλιοι και η Γνωμοδότηση στη διεύθυνση http://www.gdimitrakopoulos.gr )

Απρίλιος 2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης