Thumbnail
  ΤΥΠΟΣ: ΕΘΝΟΣ

 

ΤΥΠΟΣ: ΕΘΝΟΣ
ΑΕΙ

 

Τη δυνατότητα να μετεγγραφούν σε Ιδρυμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους και όσοι φοιτητές έχουν άνεργους γονείς αλλά και να επιλέξουν -για πρώτη φορά- όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια δύο σχολές διαφορετικών ΑΕΙ - ΤΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που προωθεί στη Βουλή.

Με το καθεστώς μετεγγραφών αναμένεται να «ανοίξουν» περίπου 4.000 νέες θέσεις στα Ιδρύματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας

Στην τροπολογία, που εντάσσεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, περιλαμβάνονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τη μετεγγραφή πρωτοετών φοιτητών από το ερχόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι προκειμένου ένας φοιτητής να μπορέσει να διεκδικήσει μετεγγραφή θα πρέπει το κατά κεφαλήν εισόδημα στην οικογένειά του να μην ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες κατηγορίες φοιτητών -όπως αυτοί που ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες- για τους οποίους το εισοδηματικό όριο διπλασιάζεται και φτάνει στα 12.000 ευρώ. Το ύψους του ποσού θα αποδεικνύεται με την προσκόμιση του εκκαθαριστικού σημειώματος του 2011.

Αν και ακόμη δεν έχει συμπεριληφθεί στη ρύθμιση, θα προστεθεί διάταξη με την οποία θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή φοιτητές οι οποίοι έχουν και τους δύο γονείς ανέργους τουλάχιστον ένα εξάμηνο ή ο ένας είναι άνεργος τουλάχιστον για 12 μήνες.

 Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος




Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος

Από τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές θα ευνοηθούν και όσοι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά αποφάσισαν να μην εγγραφούν, πιθανότατα για οικονομικούς λόγους. Το ίδιο εξετάζεται να γίνει και έναν μικρό αριθμό υποψηφίων που δεν είχαν εγγραφεί στην έναρξη του περσινού ακαδημαϊκού έτους.

Οριο
Κατά τα λοιπά, οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δεν θα ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 10% επί του αρχικού αριθμού εισακτέων. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι για τα Ιδρύματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, όπου θα κατευθυνθεί ο κύριος όγκος των φοιτητών που θα αλλάξουν τμήμα, θα «ανοίξουν» μέχρι 4.000 νέες θέσεις.

Οσον αφορά τις αιτήσεις των δικαιούχων, θα κατατεθούν τον Ιανουάριο, όχι όμως στα πανεπιστήμια ή στα τεχνολογικά ιδρύματα για τα οποία ενδιαφέρονται, αλλά στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα
Κατάταξη με βάση έξι κριτήρια

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, τα κριτήρια κατάταξης των δικαιούχων είναι με σειρά προτεραιότητας:

α) το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, κατά αύξουσα κατανομή

β) ο δικαιούχος να είναι τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχει από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκει στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχει κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%

γ) ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή που να σπουδάζει σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονιών τους. Ο αδελφός/αδελφή θα πρέπει είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών (σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Πολιτισμού) και να μην είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Επίσης, ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις Πανελλαδικές

δ) ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κ.λπ. ή ο δικαιούχος είναι ορφανός

ε) ο δικαιούχος να είναι τέκνο των θυμάτων της τρομοκρατίας

-στ) τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

Προϋποθέσεις
Πλαφόν τα 24.000€ για οικογένεια με δύο παιδιά

Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν όσοι πρωτοετείς φοιτητές των ΑΕΙ - ΤΕΙ πληρούν ορισμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που έθεσε το υπουργείου Παιδείας ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα θα πρέπει κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος το εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογένειας να μην ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Για κάποιες κατηγορίες υποψηφίων, ωστόσο, το ποσό αυτό διπλασιάζεται και φτάνει τα 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν. Πρόκειται για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί, κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ακόμη όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΟΡΘΙΟΙ ΑΔΕΡΦΙΑ.jpg
Αγωνιστική Παρέμβαση (ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης Καλλιθέας Μοσχάτου): Δυο κουβέντες μόνο και το ψηφοδέλτιο μας
Όλα μας τα χρόνια μαζί με τους αγώνες ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες για τη ζωή και τη δουλειά μας, δώσαμε...
Αγωνιστική Παρέμβαση (ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης Καλλιθέας Μοσχάτου): Δυο κουβέντες μόνο και το ψηφοδέλτιο μας
Λύματα στο Ηράκλειο
Εφιάλτης στο Ηράκλειο: Λύματα πλημμύρησαν ολόκληρες γειτονιές – Έντονη δυσοσμία
Από το συγκεκριμένο σημείο διέρχονται καθημερινά και μικρά παιδιά που μεταβαίνουν σε σχολικό συγκρότημα της περιοχής
Εφιάλτης στο Ηράκλειο: Λύματα πλημμύρησαν ολόκληρες γειτονιές – Έντονη δυσοσμία