Thumbnail
Σε διαρκές φορολογικό σκάνδαλο εξελίσσονται οι offshore που έχουν στην κατοχή τους υψηλής αξίας ακίνητα σε τουριστικές περιοχές.

Το κόλπο με τις offshore

 
Σε διαρκές φορολογικό σκάνδαλο εξελίσσονται οι offshore που έχουν στην κατοχή τους υψηλής αξίας ακίνητα σε τουριστικές περιοχές.
 
Αν και τα τελευταία τρία χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε -από το 3% στο 15%- ο αριθμός των ελληνικών offshore δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε.
 
Από 789 το 2010 οι ενεργές offshore εταιρείες έφτασαν τις 829 φέτος. Αντίθετα, μεγάλη είναι η μείωση των φορολογικών εσόδων από τέτοιες εταιρείες.
 
Αυτό που εκμεταλλεύονται είναι το χάος που επικρατεί σε εφορίες και υποθηκοφυλακεία τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων. Ετσι, οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους και οι offshore τους δεν υποβάλλουν καν δηλώσεις.
 
Για να αποκτήσει μια offshore ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να αποκτήσει  Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγορά του ακινήτου, αυτή καταγράφεται στο τμήμα κεφαλαίου της αρμόδιας ΔΟΥ. Με το που θα γίνει αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη offshore δεν έχει υποβάλει δήλωση, τότε γίνεται από τη ΔΟΥ πρόσκληση και αν δεν απαντηθεί αναζητείται ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Εφοριακός από τις Κυκλάδες, λέει: «Εχει οριστεί κάποιος άλλος για να εκπροσωπεί την offshore, το όνομα του οποίου δεν είχε δηλωθεί στις υπηρεσίες. Εκπρόσωπςο πλέον θα μπορούσε να είναι και μια άλλη εξωχώρια εταιρεία-θυρίδα κάπου στις δυτικές Ινδίες. Αυτούς τώρα πώς να τους βρεις»;
 
Μάλιστα, σύμφωνα με τα Νέα, η όποια αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, στους εκπροσώπους και στο καταστατικό μιας offshore γίνεται στην ουσία μέσα σε λίγα λεπτά με μια εντολή μέσω e-mail. Κι όσο για τον πραγματικό ιδιοκτήτη, τον δικαιούχο, παραμένει άγνωστος πίσω από το τείχος αδιαφάνειας που υψώνεται. Η αδιαφάνεια φτάνει σε τέτοιο σημείο που μία πολυτελής κατοικία μπορεί να δηλωθεί... στάβλος.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά μέσο όρο πληρώθηκαν 360 ευρώ φόρος, από κάθε υπεράκτια εταιρεία.
 
 
 
 
Πηγή: Τα Νέα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα