Thumbnail
Σχετικά με τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος, της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πανεπιστημιακών Αιγαίου

 

Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών Αιγαίου (ΑΣΠΑ)

Σχετικά με τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος

Με ανακοίνωσή τους τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος ενημέρωσαν την πανεπιστημιακή κοινότητα του Αιγαίου ότι επέλεξαν τα 6 εξωτερικά μέλη. Με την επιλογή των εξωτερικών μελών γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει μια διαδικασία θεσμικής μετάλλαξης του πανεπιστημίου σε κατεύθυνση επιχειρηματική και βαθιά αυταρχική. Είναι αυτό ακριβώς που καταδίκασαν τόσο οι αποφάσεις του Συλλόγου μας και της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συλλόγων ΔΕΠ, όσο και η θέση της Συνόδου των Πρυτάνεων ότι πρόκειται για «θεσμική εκτροπή». Μάλιστα, για την εκλογή του ολιγαρχικού Συμβουλίου Ιδρύματος, όχι μόνο στο δικό μας ίδρυμα, αλλά σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, η κυβέρνηση επέλεξε το σύστημα της αντιδημοκρατικής ταξινομικής ψηφοφορίας, που όχι μόνο παραβιάζει τη ίδια τη συνταγματική νομιμότητα αλλά και αποτελεί παρωδία δημοκρατίας. Ειδικότερα στο δικό μας ίδρυμα η πρυτανική αρχή επέλεξε το επίσης αντιδημοκρατικό σύστημα εκλογής μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που εγείρει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και για το οποίο 19 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Είναι γνωστή η συνολική μας αντίθεση στους Ν. 4009/11 και 4076/12 και η απόφασή μας να αγωνιστούμε για την κατάργησή τους. Είναι ακόμη γνωστή η θέση μας ότι ο θεσμός του Συμβουλίου Ιδρύματος είναι ένας ολιγαρχικός θεσμός που καταλύει κάθε έννοια αυτοδιοίκησης και δημοκρατικής λειτουργίας. Παρότι η αντίθεσή μας αφορά τον ίδιο το θεσμό και όχι τα πρόσωπα που το συναπαρτίζουν, δεν μπορούμε παρά να καταθέσουμε την ανησυχία μας για τα συγκεκριμένα εξωτερικά μέλη που επελέγησαν. Πόση αισιοδοξία για το μέλλον μπορεί κανείς να έχει όταν θα ηγηθεί του Συμβουλίου ένας καθηγητής που προΐστατο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς σε όλη την περίοδο που εξελίχτηκε το λεγόμενο «σκάνδαλο του Χρηματιστήριο», όταν στη διοίκηση του ιδρύματός μας θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του ελληνικού εφοπλισμού, μιας κατηγορίας εργοδοτών που αυτή τη στιγμή πρωτοστατεί στην απαίτηση κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, ή όταν οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες απαξιώνονται επιδεικτικά;

Η εκλογή των εξωτερικών μελών είναι άλλο ένα βήμα προς την αναίρεση της Συγκλήτου ως οργάνου δημοκρατικής αυτοδιοίκησης και την ανάληψη καθηκόντων διοίκησης από εξω-ακαδημαϊκούς εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, όταν ολιγαρχικά όργανα όπως το Συμβούλιο Ιδρύματος διεκδικούν να έχουν τον κύριο ρόλο στη διαχείριση όλων των κρίσιμων ζητημάτων – από την έγκριση του Οργανισμού, του Εσωτερικού Κανονισμού, την επιλογή των υποψηφίων Κοσμητόρων και Πρυτάνεων κα..

Σε άλλα ΑΕΙ όπου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος (π.χ. ΑΠΘ), έχουν ήδη γίνει δραστικά βήματα προς την «αγοραιοποίηση» της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της «σύνδεσης του ΑΠΘ με την κοινωνία».

Προφανώς και το ζήτημα δεν αφορά κυρίως τα ατομικά προσόντα και διαδρομές του καθενός (αν και αυτό συχνά έχει τη σημασία του). Έχει σημασία, όμως, η στάση του καθενός έναντι της δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης. Αφορά την ουσία του πανεπιστημίου, εάν δηλαδή θα είναι ένα δημοκρατικό ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο αφιερωμένο στην διδασκαλία και την έρευνα ή ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο σε διαρκή αναζήτηση ιδιωτών χορηγών για να καλύψει τα κενά στη δημόσια χρηματοδότηση.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μη εφαρμογή  και για την κατάργηση των Ν. 4009/11 και 4076/12.  Αγωνιζόμαστε για να μην οδηγηθούμε στην εκποίηση και την πλήρη κατάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αυτόν τον αγώνα, καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους να είναι μαζί μας. Η «Τρόικα Εσωτερικού» έχει αποφασίσει να καταλύσει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και μέσα από θεσμούς όπως το Συμβούλιο Ιδρύματος να μεθοδεύσει τη μετάβαση προς το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Στο χέρι μας είναι αυτός ο σχεδιασμός να ανατραπεί με τους αγώνες μας.

26 Φεβρουαρίου 2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΑΧΑΪΑΣ στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας συμμετείχε στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1