Thumbnail
Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ζητούν οι Πανεπιστημιακοί

 

ΤΥΠΟΣ: ΕΘΝΟΣ
 
ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, παρουσία των αρμοδίων γενικών και ειδικών γραμματέων, ζητά με σημερινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) για να συζητηθούν τα επείγοντα - όπως λέει - θέματα των ακαδημαϊκών λειτουργών και των ερευνητών.

 

Οι καθηγητές τονίζουν ότι τα προβλήματα αυτά απορρέουν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, αλλά και την προώθηση καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, όπως επίσης και τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, οι καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και οι Έλληνες ερευνητές, αναφέρουν σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» για τις συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων, ότι το υπουργείο έχει θέσει «ασφυκτικές προθεσμίες, χωρίς να δημοσιοποιεί κριτήρια και διαδικασίες, ενώ εμφανίζονται μόνο σχετικές "διαρροές" στον Τύπο και σημαντικά ποσά (πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ), που κόβονται από τον προϋπολογισμό 2013, λόγω της αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ».

Η ΠΟΣΔΕΠ διαμαρτύρεται ιδιαίτερα για τις «προωθούμενες ανορθολογικές και ατεκμηρίωτες συγχωνεύσεις Ερευνητικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, που συνδυάζονται με τη μεταβολή του νομικού καθεστώτος δημόσιων ερευνητικών φορέων επί τα χείρω, την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων ερευνητών και λοιπών εργαζομένων και την περαιτέρω περικοπή των προϋπολογισμών των εμπλεκόμενων Ιδρυμάτων». Διαμαρτύρεται, επίσης, για την επιπλέον μείωση κατά 10%- 20% των αποδοχών των καθηγητών.

Οι καθηγητές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αυτές θα επιφέρουν εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στη δυναμική και τη βιωσιμότητα του ακαδημαϊκού και ερευνητικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών μονάδων. Επίσης, άμεση συνέπεια θα είναι η «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό και η επικίνδυνα σημαντική μείωση της απορρόφησης ευρωπαϊκών ερευνητικών κονδυλίων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ