Thumbnail

Στεφανάκου Π.
Ουδείς είχε διανοηθεί μέχρι τώρα ότι θα μπορούσε να δει κάποια ημέρα το ιστορικό κτήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην Πατησίων, να λειτουργεί υπό την ιδιοκτησία ενός ιδιώτη! Αυτό θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας... Να, όμως, που τα σενάρια δεν είναι μόνο για τον κινηματογράφο. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει ακόμη και τα πανεπιστήμια της χώρας!

Το θέμα αποκάλυψε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και έχει προκαλέσει συναγερμό στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπάγεται στο... Ταμείο Εκποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου όλη η περιουσία των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας. Συγκεκριμένα, με τη διάταξη β, παράγραφος 13, του άρθρου 3, «προστίθενται στην έννοια των δημοσίων κτημάτων και εκείνα που ανήκουν σε εταιρείες και δημόσιες επιχειρήσεις των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ. Με την εν λόγω προσθήκη διευρύνεται το πλήθος των ακινήτων που δύνανται να αξιοποιηθούν οικονομικά διά σύστασης επʼ αυτών δικαιωμάτων επιφάνειας». Ω, πόσο ουδέτερα μας λένε ότι βγάζουν στο σφυρί τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

 

Θα πουλήσετε και το Πολυτεχνείο;

Αναρωτιέμαι, είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών η Θ. Φωτίου, θα πουλήσετε και το ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων; Ξέρω ότι πολλοί επενδυτές το ορέγονται εδώ και πολύ καιρό. Αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, δεν μπορώ παρά να σας πω «μολών λαβέ!». Αυτά ειπώθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Τετάρτη που μας πέρασε.

Ο Γ. Στουρνάρας, ο άνθρωπος που, εκτός των άλλων, είχε αναλάβει για λογαριασμό των σχολαρχών την... «επιστημονική τεκμηρίωση» της ανάγκης να εισαχθούν vouchers στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, δεν διέψευσε τα ερωτήματα της Θεανώς Φωτίου. Επίσης, βουβός παρέμεινε και ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος, όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα, δήλωσε ότι δεν συναινεί. Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση έφτασε στη Βουλή, όταν το Δ.Σ. του Ταμείου... Εκποίησης δεν μπόρεσε να καταλήξει σε απόφαση. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαν να «σκοτώσουν» την ιδιοκτησία των πανεπιστημίων χωρίς να το έχουν φέρει καν στη Βουλή!

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς συνταγματολόγος για να αντιληφθεί το αντισυνταγματικό της ρύθμισης. Μέσω της θεσμοθέτησης του δικαιώματος επιφάνειας, ό,τι ανήκει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι προς εκποίηση. Προσοχή, όλη η περιουσία τους, όλη η ιδιοκτησία τους: από τις πανεπιστημιουπόλεις και τα ιστορικά κτήρια - στολίδια και σύμβολα μέχρι τον Βοτανικό Κήπο και κομμάτι του Ελαιώνα. Πολλά απʼ αυτά αποτελούν κληροδοτήματα και διατίθενται αποκλειστικά, κατά βούληση του κληροδότη, για να σπουδάζουν φτωχοί φοιτητές.

 

Θα τα πάρουν τσάμπα

Μάλιστα το νομοσχέδιο καταφέρνει το εξής απίστευτο: Οι επενδυτές δεν χρειάζεται να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους. Η Θεανώ Φωτίου το εξηγεί: Λόγω της ενεργοποίησης του θεσμού της επιφάνειας οι «επενδυτές» μπορούν να πάρουν δάνειο από τις ελληνικές τράπεζες, με το οποίο να πληρώνουν το τίμημα του κτηρίου και του ενοικίου για 99 χρόνια. Με τα ενοίκια, όμως, που πρέπει και οφείλει να δίνει το Δημόσιο αποπληρώνουν το δάνειο. Πρόκειται πράγματι για ευφυή επιχειρηματική σύλληψη, που μπορεί να διεκδικήσει διεθνή βραβεία στο ξεπούλημα χρεωμένων χωρών.

Μπορείτε να το συλλάβετε; Με τη ρύθμιση αυτή ένας κολεγιάρχης, ας πούμε, αυτός που δηλώνει ότι λειτουργεί το πρώτο ιδιωτικό «Πολυτεχνείο» της χώρας, μπορεί να αγοράσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παίρνοντας δάνειο, αφού έχει το δικαίωμα επιφάνειας, και εν συνεχεία να ζητήσει από το ΕΜΠ να του πληρώνει νοίκι, αν θέλει να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του!

 

Τι ακριβώς προβλέπεται

Το δικαίωμα της επιφάνειας είναι το όχημα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας επειδή σπάει την κυριότητα από την ιδιοκτησία. Ο συγκεκριμένος θεσμός, που εφαρμόζεται μόνο στην Αγγλία, στοιχειοθετεί εμπράγματο δικαίωμα (κυρίως κυριότητα) πάνω σε οικονομικά αγαθά, χωρίς να θιγεί τυπικά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Και το έγκλημα δεν τελειώνει εδώ. Κάθε άρθρο του νομοσχεδίου κατοχυρώνει τα κεφάλαια και τα κέρδη των επενδυτών, οι οποίοι τελικώς, μέσω των προβλεπόμενων φοροαπαλλαγών, θα πάρουν πίσω ακόμα και το αρχικό τίμημα που κατέβαλαν. Επιπλέον το Δημόσιο καλείται να πληρώνει τις πιθανές ζημιές των επενδυτών από τυχόν ακυρωτικές νομοθετικές πράξεις επόμενων κυβερνήσεων. Δηλαδή, πέραν της εκποίησης, τονίζει η Θεανώ Φωτίου, η κυβέρνηση δεσμεύει και τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας.

 

Έτσι θα έπαιρναν και τον Μοριά...

Τι σας θυμίζει; Αποικιοκρατία; Πηγαίνετε ακόμη πιο πίσω. Ο θεσμός της επιφάνειας είναι μεσαιωνικό κατάλοιπο που βεβαίως χρησιμοποιήθηκε από τους αποικιοκράτες. Στην Ελλάδα ήρθε με τους Βρετανούς και συνόδευε τη βαυαρική μοναρχία. Μάλιστα, με βάση αυτόν τον θεσμό, οι Βρετανοί διεκδίκησαν στα μέσα του 19ου αιώνα το πέρασμα του Μοριά στην επικυριαρχία τους δίχως να θιγεί η τυπική κυριαρχία του ελληνικού κράτους. Ο θεσμός καταργήθηκε το 1946. Από τότε έγιναν δύο προσπάθειες για την επαναφορά του. Η μία επί χούντας, η δεύτερη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1980. Οι άνθρωποι που είχαν παλέψει επί Ν.Δ. για την επαναφορά του θεσμού, αργότερα βρέθηκαν σε διάφορες θέσεις - κλειδιά, ένας μάλιστα έγινε και σύμβουλος του Κ. Σημίτη.

Τέλος, θα πρέπει να εξάρουμε και το ρόλο του ΕΛΙΑΜΕΠ, που από τις αρχές του χρόνου έσπευσε να προσφέρει τεχνογνωσία επισημαίνοντας ότι ο θεσμός επιφάνειας είναι το ανάχωμα απέναντι σε κραυγές σκοπιμότητας περί «ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας». Ο προβληματισμός, όπως τον είχε καταθέσει ο Στ. Μάνος, εστιαζόταν στο πώς θα πειστούν οι επενδυτές ότι «η μηδενική φορολογική επιβάρυνση για την κατοχή και μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας δεν θα ανατραπεί από κάποια ανόητη μελλοντική κυβέρνηση»...

Η ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidiki_pornografia.jpg
Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων: Οι έφηβοι «ίσως δεν συνειδητοποιούν πως ό,τι ανεβαίνει, δεν διαγράφεται»
«Σε ένα σχολείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, ένας ανήλικος βιντεοσκόπησε δύο παιδιά να ερωτοτροπούν και το έστειλε σε φίλους του, χωρίς να καταλαβαίνει...
Ημερίδα για την παραβατικότητα ανηλίκων: Οι έφηβοι «ίσως δεν συνειδητοποιούν πως ό,τι ανεβαίνει, δεν διαγράφεται»