Thumbnail

 

Aπ΄ ότι φαίνεται τα  "καλά" νέα και οι δηλώσεις από το εξωτερικό δεν συγκινούν τη Τρόικα.  Τα μέτρα κλειδώνουν με την κλασική σκληρή νεοφιλελεύθερη συνταγή διανθισμένη με νέες παρεμβάσεις που θα χρωματίσουν το νέο πακέτο.

Όσον αφορά μισθούς και συντάξεις οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα θα φτάσει περίπου στο 80% του κόστους των τελικών μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι στα μέτρα περικοπών των 9 δισ. ευρώ συνυπολογίζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 (που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προκαλέσει δημοσιονομικό όφελος έως και 1,5 δισ. ευρώ), ενώ εξετάζονται νέοι περιορισμοί για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αύξηση του χρόνου κατοχύρωσης της βασικής σύνταξης στα 20 έτη (από 15) και τέλος καταρτίζονται οι διατάξεις νόμων για τις περικοπές στις συντάξεις άνω των 700 ευρώ, όπως και οι αντίστοιχες που αφορούν την κλιμακωτή περικοπή του εφάπαξ από 1% έως 3%.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού εργασίας χθες στο Βήμα fm : "Τα 7,5 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 6,9 δισ. ευρώ, είναι περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Αυτά θέλουν (σ.σ. οι τροϊκανοί) να αυξηθούν κι ένα από τα μέτρα τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή - εξετάζεται το σενάριο, δεν έχει κλείσει τίποτα - είναι το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης".

600 εκ. θα στοιχίσει στο ΙΚΑ η συνταξιοδότηση στα 67

Μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλη, σύμφωνα με τις οποίες το προσδοκώμενο όφελος από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη είναι εξαιρετικά περιορισμένο (ούτε 1/3 από αυτά που προϋπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών), λόγω του νέου κύματος φυγής από την εργασία που θα προκαλέσει η ανακοίνωσή του, χθες η ΠΟΣΕ ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει αύξηση εξόδων τουλάχιστον 600 εκ. ευρώ. "Πρόκειται για μια "συνταγή" χρεωκοπίας του ασφαλιστικού και των ασφαλισμένων που όχι μόνο θα εντείνει τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα του κόσμου της εργασίας, αλλά θα ακυρώσει τα όποια δημοσιονομικά οφέλη υποτίθεται ότι εξυπηρετεί. Με επίσημη πρόβλεψη χωρίς τα νέα μέτρα  μόνο το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα χάσει εισφορές 150 εκατ. ευρώ και επιπλέον 450 εκατ. ευρώ (το ποσό που αντιστοιχεί στην καταβολή των συντάξεων στους 50.000 νέους συνταξιούχους), δηλαδή σε ετήσια βάση συνολικά 600 εκατ. ευρώ", σημειώνει η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ.

Η μείωση του δημόσιου τομέα είναι σημαντική για την τρόικα που θα ήθελε, μάλιστα, κατά προτίμηση να δει απολύσεις των υπαλλήλων στους φορείς που κλείνουν ή συγχωνεύονται. θέλει τουλάχιστον να είναι σίγουρη ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 150.000, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Αντίστοιχου τύπου αλλαγές θα γίνουν και στα φορολογικά οπού σχεδιάζεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών των λαϊκών στρωμάτων, νέος φόρος στα ακίνητα, αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και των φορολογικών συντελεστών.

Και όλα αυτά για να δηλώσει ο Κύριος  Στουρνάρας τα εξής: η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά. Αναμένεται να ξεπεράσει το 6% το 2012 και σωρευτική μείωση λίγο κάτω από 20% από το 2008, που αναμένεται να φθάσει το 25% έως το 2014.

 

ρεπορτάζ: alfavita.gr

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα