Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: Εθνος Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα οδηγούν σε ασφυξία, κάποια μάλιστα αδυνατούν να λειτουργήσουν όπως καταγγέλλουν οι διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ

 

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα οδηγούν σε ασφυξία, κάποια μάλιστα αδυνατούν να λειτουργήσουν όπως καταγγέλλουν οι διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

 

Πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή δαπανών για λειτουργικά έξοδα, αλλά και στην πληρωμή προσωπικού και διδασκόντων

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται έχουν σήμερα σύνοδο οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων και αύριο οι πρόεδροι των ΤΕΙ, στις οποίες έχουν καλέσει να παρευρεθούν τόσο τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο όσο και τον γενικό γραμματέα Αθανάσιο Κυριαζή.

«Είναι επιτακτικό να συνέλθουμε σε σύνοδο. Τα προβλήματά μας είναι πλέον ασφυκτικά...», αναφέρουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που θα συνεδριάσουν αύριο εκτάκτως με κεντρικά θέματα τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων και το σχέδιο «Αθηνά», που προωθεί το υπουργείο Παιδείας με στόχο τη συγχώνευση ή και κατάργηση τμημάτων ή και Ιδρυμάτων. Στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, τμήμα των οποίων οδεύει προς την έξοδο με τα νέα μέτρα.

Οσον αφορά το θέμα των διαθεσιμοτήτων, οι πανεπιστημιακοί υπογραμμίζουν ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατές θεσμικές ή πολιτικές κινήσεις στήριξης των υπαλλήλων που απολύονται με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ, πάντως, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και αυτήν τη στιγμή έχουν κενά στο πρόγραμμα διδασκαλίας, ενώ ταυτόχρονα χάνουν και καθηγητές οι οποίοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, καθώς εκεί έχουν καλύτερες απολαβές και συνθήκες εργασίας μετά τις αποφάσεις για περικοπές στους μισθούς τους στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα
Σήμερα τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας βρίσκονται πραγματικά σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση εξαιτίας του «κουρέματος» των αποθεματικών τους αλλά και της περικοπής στις πιστώσεις που λαμβάνουν από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην ομαλή λειτουργία τους, αφού πολλά Ιδρύματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή δαπανών που σχετίζονται με λειτουργικά έξοδα, όπως η σίτιση, η αγορά εξοπλισμού και αναλώσιμων αλλά και η πληρωμή προσωπικού και έκτακτων διδασκόντων.

Οπως τονίζουν οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων, η κατάσταση δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο αφού πλέον δεν διαθέτουν το «μαξιλάρι» των αποθεματικών που «κούρεψε» το PSI.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΑΧΑΪΑΣ στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας συμμετείχε στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1