Thumbnail
Χρόνια τώρα μεθοδεύεται απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Απ' ό,τι φαίνεται την ...τιμή για μια προσπάθεια επί της ουσίας κατάργησης των δωρεάν συγγραμμάτων θα έχει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

 

Χρόνια τώρα μεθοδεύεται απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Απ' ό,τι φαίνεται την ...τιμή για μια προσπάθεια επί της ουσίας κατάργησης των δωρεάν συγγραμμάτων θα έχει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης του Σπουδαστικού Συλλόγου της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας (10/10/2012), στο υπουργείο Παιδείας για τα συγγράμματα, στέλεχος του υπουργείου παρουσίασε τα εξής ...σενάρια:
 
 Αντικατάσταση του βιβλίου με το ηλεκτρονικό σύγγραμμα.
 Διανομή σημειώσεων αντί για βιβλία.
 Οι φοιτητές να επιστρέφουν τα βιβλία των παλιότερων ετών για να ξαναμοιραστούν στους νεότερους.
 Επιβολή... εισοδηματικών κριτηρίων για τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων.
 
Το θέμα έχει αρχίσει και ...συζητιέται. Βέβαια, θα υπενθυμίσουμε πώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεθόδευσαν στο να παίρνουν σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) ένα μόνο σύγγραμμα ανά μάθημα. Από τον προηγούμενο νόμο - πλαίσιο της ΝΔ ορίστηκε η δωρεάν διανομή ενός μόνο συγγράμματος ανά μάθημα, οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι όριζαν ως σύγγραμμα ακόμα κι ένα δίτομο ή ένα κύριο βιβλίο μαζί με τα βοηθήματά του, αλλά στη συνέχεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το περσινό καλοκαίρι επέβαλε ουσιαστικά να δίνεται ένα μόνο βιβλίο ανά μάθημα.
 
Τα θυμίζουμε όλα αυτά, διότι η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η σημερινή, είχε την αντίληψη του «πολλαπλού συγγράμματος». Η πρόφαση είναι πως ο φοιτητής πρέπει να έχει πολλές πηγές, από πολλά βιβλία, να επιλέγει ο ίδιος στις βιβλιοθήκες κ.ά. Ολα αυτά ακούγονται λογικά, μόνο και μόνο εάν η βασική βιβλιογραφία διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ. Το δίλημμα «πολλαπλό» σύγγραμμα ή δωρεάν διανομή συγγραμμάτων είναι πλαστό. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές χρειάζονται όλα τα απαραίτητα βιβλία, τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συγγράμματα, τις πιο καλά «εξοπλισμένες» βιβλιοθήκες, για τις σπουδές τους.
 
Και κάτι ακόμα: Γίνεται συζήτηση για το μεγάλο κόστος της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Εάν προχωρήσουν στην κατάργησή της, τότε όλο το βάρος θα πάει στις πλάτες των φοιτητών και των γονιών τους και στο θέμα των βιβλίων. Για παράδειγμα, όπως είχε καταγράψει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ένας πρωτοετής φοιτητής της Νοσηλευτικής θα πληρώνει 467,65 ευρώ!
 
Πάντως, όλα τα «σενάρια» για τα συγγράμματα οδηγούν σε κατάργηση ενός δικαιώματος των φοιτητών και των σπουδαστών. Η αντικατάσταση του βιβλίου με το ηλεκτρονικό σύγγραμμα είναι το λιγότερο αντιπαιδαγωγική. Το ηλεκτρονικό σύγγραμμα μπορεί να είναι μόνο ενισχυτικό. Η διανομή σημειώσεων αντί για βιβλία είναι αντιεπιστημονική. Οι σημειώσεις ενός μαθήματος δεν μπορεί να αντικαταστήσουν επιστημονικά βιβλία, αν θέλουν (που δε θέλουν...) να «βγαίνουν» επιστήμονες απ' τα πανεπιστήμια. Η επιστροφή βιβλίων από φοιτητές παλιότερων ετών είναι εκτός των άλλων ...αστεία, ενώ ...απαγορεύει τις σημειώσεις πάνω στο βιβλίο! Ακόμα κι αν ...επιτρέπονται οι σημειώσεις, φαντάζεστε πώς θα είναι το βιβλίο ενός φοιτητή εάν το έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι δύο από προηγούμενα έτη... Τα περί επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων δε χρήζουν σχολιασμού. Εάν κρίνουμε από το όριο που έχει φτάσει το αφορολόγητο τότε η συντριπτική πλειοψηφία θα πληρώνει!
 
Η απάντηση, λοιπόν, είναι αυτή που έχουν δώσει οι φοιτητές και οι σπουδαστές: «Ούτε που να το σκέφτεστε» να κόψετε τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων...
 
Πηγή: Ριζοσπάστης
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημια
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»
Με ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ptyxia.gov.gr και χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και...
Πιερρακάκης: Το σχέδιο για τα ψηφιακά πτυχία - Θυρίδες gov.gr και «ψηφιακός γκισές»