Thumbnail
Παρεμβάσεις ΠΕ: Σχέδιο πρότασης κοινού απεργιακού συντονισμού ΔΟΕ- ΟΛΜΕ   

 

www.paremvasis.gr                                                                                                                                

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο πρότασης απεργιακού συντονισμού ΔΟΕ - ΟΛΜΕ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ!

Στις 20 Φλεβάρη χιλιάδες λαού βγήκαν στους δρόμους παίρνοντας  μέρος  στην  πανεργατική απεργία. Η συνεχιζόμενη  ανυπακοή  εκατοντάδων χιλιάδων  εργαζόμενων,  νέων,  άνεργων, φτωχών  στην  κυρίαρχη  πολιτική  έδωσε ηχηρό  μήνυμα  στο  μαύρο  μέτωπο συγκυβέρνησης-  Ε.Ε.-  ΔΝΤ.  Η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.) συνεχίζει να εξοντώνει το ελληνικό λαό με τους μισθούς πείνας, τη φοροληστεία και την άγρια λιτότητα.  Την ίδια στιγμή η ανεργία, αγγίζοντας το 30%, οδηγεί στην εξαθλίωση μεγάλο μέρος της κοινωνίας και στην αποδόμηση του κοινωνικού ιστού. Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και την καταστολή κάθε συλλογικής αντίστασης και οργανωμένου αγώνα η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα, σε ένα οχυρωμένο κάστρο. Όποιος  αντιστέκεται,  από  τους κατοίκους της Χαλκιδικής που παλεύουν για  να  σώσουν  την γη τους από τους σύγχρονους χρυσοθήρες μέχρι  τους απεργούς  που  επιστρατεύονται,  αντιμετωπίζει την αστυνομική βία, την καταπάτηση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την απροκάλυπτη προπαγάνδα των κυρίαρχων Μ.Μ.Ε,  που συκοφαντούν τους αγώνες και φιμώνουν κάθε φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας.  

Στην εκπαίδευση η οικονομική κατάρρευση των σχολείων που δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις δαπάνες λειτουργίας, οι συμπτύξεις τμημάτων, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, τα χιλιάδες κενά σε διδακτικό προσωπικό, το σχέδιο «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο που μαρτυρά τι επιφυλάσσει για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς η πολιτική της κυβέρνησης.  

Η αναγκαστική διαθεσιμότητα και αργία ακόμα και όσων απλά παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις-μεταθέσεις σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα από οργανική θέση με απόφαση Υπουργού, η κατάργηση των δώρων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 με 40 χρόνια υπηρεσίας, η δραστική μείωση του εφάπαξ και η διάλυση των επικουρικών ταμείων, αποτελούν κοινό πεδίο για συντονισμένους αγώνες σε όλο το δημόσιο.

Τα σχέδια για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, η απαγόρευση προσλήψεων μονίμων, η μείωση του αριθμού των πιστώσεων για αναπληρωτές, μόλις 2.000 για το 2013, φέρνουν το φάσμα των μαζικών απολύσεων κοντά  και στην εκπαίδευση.   

Το σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υλοποιεί το ν. 4024/11 που τη συνδέει με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Επίσης, σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους αλλά και με τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών οι απολύσεις στο δημόσιο (με όποιο όνομα και να παρουσιάζονται) συνδέονται με την αξιολόγηση. Οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει με την τρόικα τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι επιπτώσεις από τη εφαρμογή αυτών των σχεδίων θα είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, ο ανταγωνισμός, η μετατροπή των σχέσεων στο σχολείο σε ζούγκλα, η κατάργηση κάθε συλλογικότητας που είναι η βάση ενός δημοκρατικού σχολείου. Τα μονοπρόσωπα όργανα αξιολόγησης θα οδηγήσουν σε εποχές «επιθεωρητισμού». Η ουσιαστική στόχευση της αξιολόγησης είναι ο έλεγχος και η τιμωρία των εκπαιδευτικών. Αποτελεί ευθεία βολή στο δικαίωμα στην εργασία, οδηγεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη μισθολογική καθήλωση και τις απολύσεις. Η αξιολόγηση συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε. για την εισβολή της επιχειρηματικότητας στο σχολείο, τη προσαρμογή του στις ανάγκες της αγοράς και την αντικατάσταση της γνώσης από δεξιότητες με στόχο τη δημιουργία φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Απέναντι  σε  αυτή  την πολιτική οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οφείλουμε να αντιταχθούμε και να οργανώσουμε κοινό βηματισμό με τους άλλους κλάδους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 2 Μάρτη για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και του δικαιώματος στη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Παράλληλα η απόφαση της Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ για απεργιακή εβδομάδα δράσης με 48ωρη απεργία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία συντονισμού όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Βηματισμός ο οποίος πρέπει να είναι μόνο η αρχή, ένας πρώτος σταθμός στην αναγκαία κλιμάκωση και συνέχεια. Κλιμάκωση που θα προκύψει μέσα από  Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας και στόχο την εκδήλωση απεργιακού αγώνα  διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές.

Απευθύνουμε την πρόταση αυτή άμεσα και επιδιώκουμε να συντονιστούμε με ολόκληρο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα. Με έναν απεργιακό αγώνα που θα υπερβαίνει τα κλαδικά και θα έχει διακλαδικά πανεργατικά χαρακτηριστικά. Για μια εργατική αντεπίθεση,  με  διάρκεια, μαζικότητα  και  μαχητικότητα, και κυρίως με περιεχόμενο ανατροπή των πολιτικών του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ και της κυβέρνησης που τις υλοποιεί.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα