Thumbnail
Βάσεις πολλών «ταχυτήτων» θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές.  

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Βάσεις πολλών «ταχυτήτων» θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές.

Οι φετινές εξετάσεις θα φέρουν πολλές εκπλήξεις στις βάσεις εισαγωγής, τόσο εξαιτίας του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» όσο και της ανακατανομής των θέσεων στα πέντε Επιστημονικά Πεδία.

Η ανακατανομή των θέσεων ευνοεί κατ' αρχάς όσους υποψηφίους επιλέγουν σχολές του 2ου, 4ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Στο 3ο Πεδίο (επιστημών Υγείας) οι θέσεις είναι οριακά αυξημένες, ενώ «ψαλίδι» στον αριθμό των εισακτέων μπήκε στα τμήματα του επιστημονικού πεδίου ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών.

Στα τεχνολογικά ιδρύματα, οι εισακτέοι μειώνονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία εκτός από το 2ο.

Αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που υπάρχουν για τις βαθμολογικές επιδόσεις και σε συνδυασμό με τον αριθμό των εισακτέων ανά σχολή, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1ο Επιστημονικό Πεδίο
Ανοδική θα είναι η πορεία των βάσεων σε Παιδαγωγικές, Νομικές, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας και στα περισσότερα ξενόγλωσσα τμήματα. Ειδικά για τις Νομικές Σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η οριακή αύξηση των θέσεων (κατά 15 θέσεις στο καθένα) ενδεχομένως διατηρήσει τις βάσεις στα περσινά επίπεδα.

Στο τμήμα του Δημοκρίτειου πάντως όπου θα κατευθυνθούν όσοι δεν καταφέρουν να εισαχθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναμένεται να καταγραφεί σημαντική άνοδος των βάσεων, αφού οι θέσεις είναι μειωμένες κατά 80.

Το εύρος της ανόδου πάντως θα αποσαφηνιστεί μετά και την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων. Σχετικά με τα Παιδαγωγικά τμήματα, στα περισσότερα καταγράφεται μείωση των θέσεων. Ωστόσο, οι χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν από τους υποψηφίους για διορισμούς στα σχολεία έχουν αρχίσει να φαίνονται και στο μηχανογραφικό δελτίο, όπου η ζήτηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο παλαιότερα. Ως εκ τούτου, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για τις βαθμολογίες, θα υπάρξει μία μικρή άνοδος.

2ο Επιστημονικό Πεδίο
Πτώση σε όλα σχεδόν τα τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου προβλέπουν οι ειδικοί, εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων που καταγράφονται για την πλειονότητα των μαθημάτων. Οι θέσεις εισακτέων πάντως, για τα πανεπιστημιακά τμήματα είναι ελαφρώς αυξημένες (κατά 16,65%), ενώ στα ΤΕΙ θα δοθούν 1.205 περισσότερες θέσεις. Παρά την αύξηση στις θέσεις εισακτέων, οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να έχουν καθοδική τροχιά.

Προς τα κάτω θα κινηθούν οι βάσεις σε τμήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών. Πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση σε σχολές που εδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί θα υπάρχει ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός ενώ μεγαλύτερη θα είναι σε τμήματα της περιφέρειας.

3ο Επιστημονικό Πεδίο
Πτώση η οποία όμως δεν θα είναι εντυπωσιακή θα πρέπει να αναμένουν υποψήφιοι που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Οι πληροφορίες μιλούν για αισθητά χειρότερες επιδόσεις στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που οδηγούν στο συγκεκριμένο πεδίο (Βιολογία και Χημεία), ενώ από την άλλη ο αριθμός των θέσεων είναι οριακά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι βάσεις στα Ιατρικά τμήματα που δεσπόζουν στο 3ο Πεδίο, και διαμορφώνουν κάθε χρόνο τις υψηλότερες βάσεις, αναμένονται οριακά χαμηλότερες. Οι θέσεις σε αυτά τα τμήματα έχουν αυξηθεί από 5 έως 15, γεγονός που δεν θα προκαλέσει ελεύθερη πτώση των βάσεων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε σχολές Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Κτηνιατρικής.

Αναφορικά με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στα περσινά επίπεδα θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε πρωτοκλασάτα τμήματα τα οποία προσελκύουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους υποψηφίους.

Η μικρή αύξηση των θέσεων σε τμήματα όπως αυτά της Φυσικοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, και η επιλογή των τμημάτων από υποψήφιους με υψηλές βαθμολογίες που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ, οδηγούν σε βάσεις που θα κινηθούν περίπου στα περσινά επίπεδα.

4ο Επιστημονικό Πεδίο
Προς τα κάτω θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής και στα υψηλόβαθμα τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Πολυτεχνικές Σχολές της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας θα διαγράψουν καθοδική τροχιά στις βάσεις εισαγωγής παρά την αύξηση των θέσεων.

Ο λόγος, βέβαια, δεν είναι άλλος από τις χειρότερες συγκριτικά επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι.

Η αύξηση των θέσεων από 10 έως 25 στα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να οδηγήσουν τις βάσεις προς τα πάνω. Ο αρχικός ενθουσιασμός ορισμένων υποψηφίων με την αύξηση των θέσεων δεν κράτησε για πολύ, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι εξαιτίας των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων των οικογενειών, ο μεγαλύτερος όγκος θα δηλώσει σχολές της Αθήνας. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός σε αυτές θα είναι αυξημένος και σε συνδυασμό με τις χειρότερες επιδόσεις, η εκτίμηση για τις βάσεις είναι καθοδική.

Σαφώς μεγαλύτερη θα είναι η πτώση των βάσεων σε πολλά πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας, όπου ο ανταγωνισμός θα είναι χαμηλότερος. Όσοι λοιπόν είναι μόνιμοι κάτοικοι σε πόλεις της περιφέρειας όπου εδρεύουν πολυτεχνικές σχολές, θα έχουν «χρυσή» ευκαιρία να εισαχθούν με αρκετά λιγότερα μόρια συγκριτικά με πέρυσι.

5ο Επιστημονικό Πεδίο
Χαμηλώνει ο πήχης εισαγωγής, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και για τα οικονομικά τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Οι επιδόσεις στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά γενικής παιδείας) προβλέπονται αισθητά χειρότερες από την περσινή χρονιά, γεγονός που δίνει ελπίδες για σημαντική πτώση των βάσεων.

Μερικά μόνο από τα τμήματα στα οποία θα σημειωθεί σημαντική πτώση στις βάσεις εισαγωγής, είναι τα Λογιστικής και Χρηματοικονομικής, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στατιστικής και Ασφαλιστικής κ.λπ.

Στα τμήματα των ΤΕΙ, το «ψαλίδισμα» των θέσεων είναι σημαντικό και ξεπερνά τις 2.000. Η εικόνα πάντως για τις περισσότερες σχολές είναι «θολή» καθώς στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο έχει πολλές συνενώσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια σε ποια τμήματα χάνονται θέσεις και πόσες.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισακτέοι θα είναι λιγότεροι, αλλά η ζήτηση θα επικεντρωθεί σε τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και η πτώση των βάσεων, θα είναι σαφώς μικρότερη σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Κερδισμένοι και χαμένοι από την ανακατανομή θέσεων

Η ανακατανομή των θέσεων εισαγωγής ευνοεί ορισμένους υποψηφίους που στρέφονται σε συγκεκριμένες ομάδες τμημάτων και «αδικεί» άλλους που βλέπουν να μειώνονται οι εισακτέοι σε τμήματα που τους ενδιαφέρουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στις πανεπιστημιακές σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, «χάνονται» 1.430 θέσεις ενώ στα τμήματα των ΤΕΙ, οι θέσεις μειώνονται κατά 2.450. Στο 2ο πεδίο θετικών επιστημών, καταγράφεται αύξηση στις θέσεις των ΑΕΙ κατά 16,65% ή αλλιώς (1.180) και στα ΤΕΙ οριακή μείωση κατά 0,31%. Στο 3ο Πεδίο (επιστημών υγείας), οι θέσεις είναι ελαφρώς αυξημένες στα πανεπιστήμια (+205) ενώ στα ΤΕΙ εμφανίζονται μειωμένες κατά σχεδόν 12%. Στο 4ο Πεδίο, καταγράφεται σημαντική αύξηση στα ΑΕΙ που φτάνει τις 820 θέσεις (+15,77%) ενώ κατά σχεδόν 30% «ψαλιδίζονται» οι εισακτέοι στις σχολές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Τέλος, στο 5ο Πεδίο, υπάρχει μικρή αύξηση στα ΑΕΙ κατά 7,82% αλλά στα ΤΕΙ η μείωση φτάνει το 37,50%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 2.505 λιγότερες θέσεις.

Τι θα γίνει με τις Στρατιωτικές Σχολές

Η μείωση των θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές κατά 30% που έχει ανακοινωθεί (χωρίς ωστόσο να έχουν οριστεί οι θέσεις σε κάθε τμήμα) εντείνουν τον έτσι κι αλλιώς αυξημένο ανταγωνισμό. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι βάσεις εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές θα κινηθούν ανοδικά αφού οι θέσεις είναι λιγοστές και το ενδιαφέρον τεράστιο, αφού οδηγούν άμεσα στο Δημόσιο. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι Στρατιωτικές Σχολές προσελκύουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον περίπου 20.000 υποψηφίων οι οποίοι τις δηλώνουν στο μηχανογραφικό. Εν αναμονή λοιπόν του αριθμού εισακτέων ανά σχολή η εκτίμηση παραμένει για άνοδο των βάσεων εισαγωγής στις σχολές Ευελπίδων, Ικάρων, Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού κ.λ.π.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

http://www.ethnos.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

epidimia_ilaras_ipa_2542019.jpg
«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για παράλληλη έξαρση κοκκύτη και ιλαράς λόγω εμβολιαστικών κενών
«Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα», λένε οι ειδικοί
«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για παράλληλη έξαρση κοκκύτη και ιλαράς λόγω εμβολιαστικών κενών
daskaloi_yper_aa
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
Ένα δάσος από σηκωμένα χέρια στις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων δεκαετιών: Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας