Thumbnail
Διαφορετικές ρυθμίσεις για τον υπολογισμό της σύνταξης ισχύουν στους τρεις φορείς -ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών- που υπάγονται στο ΕΤΑΑ.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

Οι ρυθμίσεις για τον τρόπο υπολογισμού

Διαφορετικές ρυθμίσεις για τον υπολογισμό της σύνταξης ισχύουν στους τρεις φορείς -ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών- που υπάγονται στο ΕΤΑΑ.
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
ΤΣΑΥ. Η σύνταξη αποτελείται από ένα βασικό ποσό που αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο και αντιστοιχεί σε 25 έτη ασφάλισης και από τις προσαυξήσεις στο ποσό αυτό, με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισης.

Σήμερα το βασικό ποσό ανέρχεται στα 797,59 ευρώ. Επί του ποσού αυτού για κάθε έτος ασφάλισης άνω των 25 προβλέπεται προσαύξηση της σύνταξης κατά 6,43% και μέχρι τα 39 έτη ασφάλισης. Παράλληλα για όσους είναι «μονοσυνταξιούχοι» και δεν δικαιούνται σύνταξη από άλλο Ταμείο, το ποσό προσαυξάνεται επιπλέον κατά 50%.

Ταμείο Νομικών. Από το Ταμείο συνταξιοδοτούνται ασφαλισμένοι άμισθοι (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ.) και έμμισθοι (υπάλληλοι υπ. Δικαιοσύνης, προσωπικό ΣΕ και δικαστηρίων κ.λπ.).

Για την πρώτη κατηγορία, των άμισθων, το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται με βάση ένα κατώτερο ποσό που αντιστοιχεί σε 24 έτη ασφάλισης και είναι σήμερα 591,60 ευρώ. Για κάθε επιπλέον έτος ασφάλισης και μέχρι το 30ό προβλέπεται προσαύξηση της σύνταξης κατά 1/50. Για τα έτη από το 31ο μέχρι το 40ό η προσαύξηση είναι 2/50 για κάθε έτος. Ετσι με 40 έτη ασφάλισης η σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.232,50 ευρώ.

Για την κατηγορία των έμμισθων υπάρχει επίσης ένα κατώτερο όριο που αντιστοιχεί σε 29 έτη ασφάλισης και που ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 300,44 ευρώ. Οι προσαυξήσεις στη συνέχεια είναι 1/50 για το 30ό έτος ασφάλισης και 2/50 για κάθε έτος επιπλέον και μέχρι το 40ό. Ανώτερη σύνταξη για τη κατηγορία αυτή είναι τα 518,00 ευρώ.

ΤΣΜΕΔΕ. Το καταβαλλόμενο ποσό αποτελείται από την κύρια σύνταξη και την ειδική προσαύξηση. Το ποσό της κύριας σύνταξης για 35 έτη είναι 891,58 ευρώ. Για κάθε έτος ασφάλισης και μέχρι τα 35, υπολογίζεται 1/35 του παραπάνω ποσού.

Η ειδική προσαύξηση υπολογίζεται με τον τύπο:

Σ = 1,33 Χ Β Χ (40 - Δ) /40

Οπου:

Σ: είναι το ποσό της προσαύξησης

Β: το ποσό της κύριας σύνταξης (891,58 ευρώ για 35 έτη)

Δ: είναι ο χρόνος ασφάλισης σε άλλο ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο μετά την υπαγωγή στην κύρια ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ.

Για όσους έχουν λάβει σύνταξη από άλλο φορέα (π.χ. το Δημόσιο) και χορηγείται δεύτερη σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 60ό έτος με 35 έτη ασφάλισης και στο 65ο με χρόνο λιγότερο από την 35ετία. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη χορηγείται μειωμένη κατά 3% για κάθε έτος που υπολείπεται του 65ου έτους.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας στον ΟΓΑ

Αυξάνονται από 1ης Ιανουαρίου 2013 τα όρια ηλικίας στον ΟΓΑ. Οπως επισημαίνει το Ταμείο, όσοι έχουν γεννηθεί το 1948 δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος στο 67ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή το 2015.

Κατά συνέπεια, η υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΓΑ και η συνέχιση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λήγει με τη συμπλήρωση του 66ου έτους της ηλικίας. Οσοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ - γεννηθέντες το 1948- έχουν καταβάλει ή θα καταβάλουν την ασφαλιστική εισφορά του δεύτερου εξαμήνου 2012, δεν θα τους αποσταλεί νέα ειδοποίηση καταβολής εισφοράς τον Φεβρουάριο.

Ολοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα πρέπει να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, διότι από τον Ιανουάριο 2013 τα Βιβλιάρια Υγείας όσων δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι δεν θα είναι σε ισχύ.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας στο 67ο έτος ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Προϋποθέσεις για την «έξοδο» γονέων με ανάπηρα τέκνα

Για τους γονείς αναπήρων τέκνων που υπάγονται στο ΕΤΑΑ ισχύει το ίδιο καθεστώς με τους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Το τέκνο πρέπει: να είναι άγαμο και ανάπηρο με ποσοστό 67% και άνω, να μην εργάζεται και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.

2. Ο έτερος γονέας πρέπει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης του γονέα που ασκεί το δικαίωμα:

  • Να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες ή οκτώ έτη πραγματικής ασφάλισης σε Φορείς Κύριας Ασφάλισης ή/και το Δημόσιο.

Σημειώνεται πως οι 600 ημέρες ή τα δύο έτη πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

  • Να εργάζεται.
  • Να μη λαμβάνει και να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο.
  • Να έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση προς τον ασφαλιστικό φορέα του ότι δεν έχει ασκήσει, ούτε προτίθεται να ασκήσει στο μέλλον το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις αυτής της διάταξης.

Σημειώνεται πως ο πατέρας ανάπηρου παιδιού μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις που προβλέπονται για τη μητέρα, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα θα δηλώσει εγγράφως ότι δεν θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

Σύζυγοι
Στους ασφαλισμένους που έχουν σύζυγο ανάπηρο χορηγείται σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Το ανάπηρο άτομο (έτερος σύζυγος) θα πρέπει να φέρει ποσοστό αναπηρίας 80%.
  • Το ανάπηρο άτομο θα πρέπει να μην εργάζεται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης του συζύγου, χωρίς να ενδιαφέρει αν συνταξιοδοτείται.
  • Ο γάμος να μην έχει λυθεί και να έχει διάρκεια τουλάχιστον δέκα ετών πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα