Thumbnail

 

Της Σοφίας Κουρεντή

Με πανό και συνθήματα, όχι για να πανηγυρίσουν την απόφαση του Γιούρογκρουπ και την «καινούργια ημέρα» που είδε ο πρωθυπουργός, αλλά για να δηλώσουν πως παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές, βγήκαν χθες στους δρόμους της Κυψέλης γονείς και μαθητές. Άλλωστε το «ταλαιπωρημένο» 72ο Γυμνάσιο Αθήνας μαζί με το 30ό και 39ο Γυμνάσιο και Λύκειο, θα πανηγυρίσουν μόλις λυθούν βασικά λειτουργικά προβλήματα, όπως αυτό της στέγασης και της έλλειψης καθηγητών.

«Είμαστε μαθητές τρίτης λυκείου, φέτος θα δώσουμε Πανελλήνιες. Και όμως η θέση του καθηγητή Φυσικής καλύφθηκε μόλις στα μέσα Οκτωβρίου. Στις αρχές αυτής της εβδομάδα ήρθε ο καθηγητής για τα εξεταζόμενα μαθήματα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων», λένε στις «6ημέρε», ο Ανδρέας και ο Κλεάνθης, μέλη του 15μελούς στο 39ό Λύκειο.

Και στο 72ο Γυμνάσιο, όμως ένα πιλοτικό σχολείο με βάση τα πρότυπα του Νέου Σχολείου όπως το είχε ανακοινώσει η Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Το σχολικό πρόγραμμα έχει «τρύπα» 47 ωρών την εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να κάνουν μαθήματα εκτός ειδικότητας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. «Συνολικά στη Α’ Αθήνας υπάρχουν 110 κενές θέσεις εξαιτίας των ελάχιστων  διορισμών και των συνταξιοδοτήσεων. Οι 40 από αυτές τις θέσεις είναι σε κρίσιμες ειδικότητες και κατά συνέπεια οι καθηγητές πηγαινοέρχονται από σχολείο σε σχολείο. Πολλοί  πηγαίνουν μέχρι και σε 4 σχολεία» επισημαίνει η γραμματέας συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο 72ό, Κατερίνα Θεοδωροπούλου. Από τη μεριά τους οι μαθητές τονίζουν ότι πολλοί έχουν αναγκαστεί να στραφούν σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα προκειμένου να μην «κουβαλήσουν» τρομακτικά κενά στο Λύκειο. «Τι θα γίνουν τα παιδιά που δεν έχουν να πληρώσουν;», αναρωτιέται ο Κωνσταντίνο μαθητής της Γ’ Γυμνασίου.
Πως είναι να κάνεις μάθημα σε μια αίθουσα με μια τεράστια τρύπα στον τοίχο; Για να απάντησε κάποιος  σε  αυτό το ερώτημα δεν έχει παρά να επισκεφθεί το 39ο Γυμνάσιο. Στις τάξεις «κλουβιά» στις οποίες δεν μπορούν να κάτσουν πάνω από 16-17 μαθητές, δεν χωρά καν η έδρα του καθηγητή.

Για όλο το συγκρότημα, γυμνάσιο και λύκειο, 800 παιδιά εξυπηρετούνται από μόλις 16 τουαλέτες.  Τα τελευταία χρόνια  έχει καταγραφεί μέχρι και κρούσμα φυματίωσης. «Θέλουν να αναλάβουμε εμείς το κόστος συντήρησης ενός πολύ παλιού κτιρίου ή να μας κάνουν επαίτες στους ιδιώτες για χορηγίες.
Αυτά , την ώρα που υπάρχει ήδη οικόπεδο για τη μεταφορά του γυμνασίου και του Λυκείου» λένε γονείς μαθητών στο 39ο.

Σήμερα, καθηγητές, μαθητές και γονείς των σχολείων στο 6ο διαμέρισμα Αθήνας προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι, έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

6ημέρες

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης πειραματικο αλεξανδρούπολης
Κυριάκος Πιερρακάκης: Επίσκεψη στο 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
«Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr είναι ένα από τα εργαλεία της στρατηγικής μας, που εξασφαλίζει ότι κάθε περιστατικό βίας και εκφοβισμού στο σχολικό...
Κυριάκος Πιερρακάκης: Επίσκεψη στο 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης
sivitanidios4112018.jpg
Εγκύκλιος για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου - Δείτε αναλυτικά
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετατάξεις εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Σ.Δ.Σ.Τ.Ε.) στη...
Εγκύκλιος για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου - Δείτε αναλυτικά