Thumbnail
ΟΙΕΛΕ: Χιλιάδες παράνομοι τίτλοι σε μαθητές ιδιωτικών ΤΕΕ

 

 

 

Αθήνα, 27/2/2013            

   Αριθμ. Πρωτ:34963

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή της ΟΙΕΛΕ στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση της έκδοσης παράνομων τίτλων σπουδών από  ιδιωτικά ΤΕΕ

«Κύριε Εισαγγελεύ,

Το 2005 η ΟΙΕΛΕ είχε φέρει στο φως σοβαρότατες καταγγελίες για την έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών που εξέδωσαν τα ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας «Τομή» και «Σχολές Ευρώπη». Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές με αδιαφανείς διαδικασίες περισσότεροι από 2.000 σπουδαστές έλαβαν δεύτερο πτυχίο με «άριστα», δεδομένου ότι όλοι ήταν απόφοιτοι δημόσιων, κυρίως, τεχνικών λυκείων με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Οι παράνομοι αυτοί τίτλοι έδωσαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες «απόφοιτους» να καταδολιεύσουν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να εργάζονται σήμερα στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταλαμβάνοντας θέσεις, τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση που αποφοίτησαν με τον ιδρώτα τους. Στη μηχανή παραγωγής των παράνομων αυτών τίτλων ενεπλάκησαν κορυφαίοι τοπικοί παράγοντες πολιτικών κομμάτων και της διοίκησης της εκπαίδευσης. Με τα στοιχεία που κατορθώσαμε – με πολύ μεγάλη δυσκολία, λόγω της ιδιότυπης σιωπής που είχε κυριαρχήσει στην τοπική κοινωνία – να συλλέξουμε, ανάμεσα στους 2.000 και πλέον τέτοιους τίτλους σπουδών περιλαμβάνονται:

 

·         Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές, οι οποίοι κατείχαν πολλαπλά μαθητικά μητρώα, ευνοούμενοι με τον τρόπο αυτό σκανδαλωδώς.

·         Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές που είχαν υπερβεί κατά πολύ το όριο των αδικαιολόγητων απουσιών που ορίζει ο νόμος.

·         Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές με παράνομη εγγραφή.

·         Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές, οι οποίοι δεν είχαν καν φοιτήσει.

·         Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές, οι οποίοι παρανόμως υπήρξαν και ..καθηγητές (!) των ΤΕΕ αυτών κατά την ίδια περίοδο και αξιολογούσαν τον εαυτό τους!

·         Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν, αν και δεν υπάρχουν καν πράξεις έκδοσης αποτελεσμάτων της Επιτροπής Εξετάσεων.

·         Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές ΤΕΛ – κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς δεν είχε συσταθεί αντίστοιχη επιτροπή εξετάσεων – 5 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.

Φέραμε, επίσης, στο φως της δημοσιότητας γεγονότα που αποδεικνύουν το μέγεθος του σκανδάλου, όπως:

·         Στο ιδιωτικό ΤΕΕ «Σχολές Ευρώπη» παρακολούθησαν το σχολικό έτος 2002-2003  588 εγγεγραμμένοι μαθητές, αν και η ανώτερη χωρητικότητα του σχολείου και στις δυο βάρδιες είναι μόλις 220!

·         Ο υιός της ιδιοκτήτριας του ΤΕΕ «Σχολές Ευρώπη» ήταν διπλοεγγεγραμμένος, κατείχε 3 διαφορετικούς αριθμούς μητρώων και έλαβε πτυχία δύο (!) διαφορετικών τομέων με την ίδια πράξη της Επιτροπής εξετάσεων.

·         Ο υιός του _____ (ο οποίος, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης του ΤΕΕ «Σχολές Ευρώπη») κατείχε 3 διαφορετικούς αριθμούς μητρώων, έλαβε 4 πτυχία δυο διαφορετικών τομέων, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε και καθηγητής, χωρίς νόμιμα προσόντα, του ενός τομέα αξιολογώντας και αποδίδοντας πτυχίο στον …εαυτό του.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώθηκαν στην ΕΔΕ που διατάχθηκε μετά από συνεχείς πιέσεις της ΟΙΕΛΕ και παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, όπως και τα πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά που αποκόμισαν αυτοί που πιστοποιούσαν τους παράνομους τίτλους. Και ενώ στη Θεσσαλία σε αντίστοιχη περίπτωση πλαστογράφησης τίτλων σπουδών ανακλήθηκε το σύνολό τους, το ΠΥΣΔΕ Άρτας ακύρωσε μόλις 59 από τους 2.000 και πλέον τίτλους σπουδών. Περιπτώσεις τίτλων, όπως αυτές που αναφέρονται πιο πάνω, εξακολουθούν να ισχύουν και οι κάτοχοί τους υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο τομέα, ή και διεκδικούν (όσοι είναι αδιόριστοι) την πρόσληψή τους στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Οι δε εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην επιτροπή πιστοποίησης των πτυχίων στην ίδια συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ τιμωρήθηκαν με αστείες ποινές (στέρησης μερικών ημερών του μισθού τους), την ίδια ώρα που ο Ανακριτής Πλημμελειοδικών Άρτας είχε παρέμβει (84/2010) απαγγέλλοντας στους εκδίδοντες τους τίτλους βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και απαγορεύοντάς τους την έξοδο από τη χώρα.

Πριν από λίγες εβδομάδες η υπόθεση συζητήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άρτας. Με την απόφαση 62/2012 οι κατηγορούμενοι αθωώνονται λόγω «παραγραφής των πλημμελημάτων»  (καθώς το Συμβούλιο έκρινε ότι για την πλαστογραφία, την παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία και την ψευδή βεβαίωση έχει παρέλθει η πενταετία). Αν και υπάρχει η παραδοχή ότι η μήνυση «δεν ήταν εντελώς ψευδής» (επομένως δεν επιβάλλει επιβολή δικαστικών εξόδων στους μηνυτές), ζητείται η οριστική παύση της δίωξης των κατηγορούμενων λόγω παραγραφής. Η ΟΙΕΛΕ μετά από αυτή την εξέλιξη προέβη σε αίτημα αναψηλάφισης της υπόθεσης προς τον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων. Κατόπιν προτάσεώς του προωθούμε σε εσάς την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για να ασκήσετε αναίρεση υπέρ του νόμου, καθώς οι πράξεις των κατηγορούμενων δεν συνιστούν πλημμέλημα, αλλά κακούργημα  και εκτιμούμε πως, λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων, θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος της υπόθεσης και οι υπεύθυνοι, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, να παραπεμφθούν αρμοδίως.

Κύριε Εισαγγελεύ,

Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας με την κοινωνική συνοχή σε κίνδυνο και με το αίσθημα της αδικίας και της αναξιοκρατίας να κυριαρχεί, είναι αναγκαίο, ίσως περισσότερο από ποτέ, οι θεσμοί επιτέλους να λειτουργήσουν. Επειδή στη συγκεκριμένη υπόθεση βάλλεται βάναυσα το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, καταδολιεύονται οι διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο τομέα και καταστρατηγείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισονομία και ισοπολιτεία, θεωρούμε πως είναι αναγκαία η αναψηλάφιση της υπόθεσης και η αποκατάσταση της νομιμότητας για λόγους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος.»

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                                                   ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Υστερία διώξεων στα σχολεία του Πειραιά: Νέες κλήσεις για απολογία σε 3 εκπαιδευτικούς!
Κάτω τα χέρια από τη συναδέλφους, Χρύσα Χοτζόγλου, Γιώργο Καββαδία. Δημήτρη Χαρτζουλάκη
Υστερία διώξεων στα σχολεία του Πειραιά: Νέες κλήσεις για απολογία σε 3 εκπαιδευτικούς!