Thumbnail
Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, ομάδα φοιτητών μπλόκαρε την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης, εμποδίζοντας την είσοδο της εφορευτικής επιτροπής. Ηλεκτρονική ψηφοφορία θα προκηρύξουν υποχρεωτικά οι πρυτανικές αρχές

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, ομάδα φοιτητών μπλόκαρε την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης, εμποδίζοντας την είσοδο της εφορευτικής επιτροπής. Ηλεκτρονική ψηφοφορία θα προκηρύξουν υποχρεωτικά οι πρυτανικές αρχές

 

Φοιτητές αριστερών παρατάξεων διέκοψαν βίαια για δεύτερη φορά χθες την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Οι πρυτανικές αρχές υποχρεωτικά πλέον θα προκηρύξουν ηλεκτρονική ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.

Στον κατάλογο των υποψηφίων εξωτερικών μελών του Συμβουλίου «φιγουράρουν» σημαντικές προσωπικότητες από τον δικαστικό χώρο, πανεπιστημιακοί, αλλά και επιχειρηματίες της περιοχής.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες να γίνουν προχθές το πρωί, αλλά μία ομάδα περίπου 300 φοιτητών που φώναζαν συνθήματα κατά του νόμου Διαμαντοπούλου και κατά των μέτρων της κυβέρνησης, μπήκαν βίαια στην αίθουσα της Συγκλήτου και εμπόδισαν την είσοδο της εφορευτικής επιτροπής. Οι εκλογές αναβλήθηκαν για να γίνουν χθες, αλλά το σκηνικό επαναλήφθηκε. «Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο για τη ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας. Ευελπιστούμε ότι από δω και πέρα όλα θα συνεχιστούν κανονικά, η ακαδημαϊκή διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο απρόσκοπτα.

Υπάρχουν τρόποι για να εκλεγεί το Συμβούλιο Διοίκησης, ο νόμος έχει προβλέψει τα πάντα», είπε στο «Εθνος» ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνος Ρέμελης, σε χαμηλούς τόνους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προχθές και χθες έφτασαν στην Κομοτηνή φοιτητές αριστερών παρατάξεων από άλλες πόλεις της Θράκης, που ήταν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να διεξαχθούν οι εκλογές.

Ο νόμος ορίζει ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν μέσα στις επόμενες εφτά ημέρες είτε μέσω επιστολικής ψήφου είτε ηλεκτρονικά και οι πρυτανικές αρχές προσανατολίζονται στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Αν και αυτές οι διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν, τότε το Συμβούλιο Διοίκησης θα συγκροτηθεί από τους οκτώ αρχαιότερους καθηγητές.

Προσωπικότητες από διάφορους χώρους έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις έξι θέσεις εξωτερικών μελών. Μεταξύ των 9 υποψηφίων είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Στ. Γκρόζος, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μπαγιάτης, η ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής του ΑΠΘ Δ. Θεοχαροπούλου, αλλά και η πρώην βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μανωλιά, καθώς και δύο επιχειρηματίες.

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Συναγερμός για τα ακίνητα των ΑΕΙ

Αναστάτωση στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει προκαλέσει σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ?όπως αναφέρουν πρυτάνεις ΑΕΙ- δίνεται η δυνατότητα να περνάει η ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι το σχέδιο νόμου επιτρέπει στο ΤΑΙΠΕΔ να εκμεταλλεύεται το ακίνητο που θα έχει έρθει στην κατοχή του.

«Αν εφαρμοστεί ο νόμος, θα μπορεί η ακίνητη περιουσία ενός ΑΕΙ να περάσει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και εν συνεχεία να ζητείται από τα πανεπιστήμια ενοίκιο για να χρησιμοποιούν τα κτίριά τους», τόνισε στο «Εθνος» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Γιώργος Παναγιωτάκης. Συνάντηση με τον υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο είχε την Τετάρτη αντιπροσωπεία των πρυτάνεων.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζει ότι η διάταξη είναι προς απόσυρση. Για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο στο Λαύριο η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας των ΑΕΙ».

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας