Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ   Μετεγγραφές φοιτητών: Πίσω από τις ανάγκες η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας

 

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
 

Κατατέθηκε τελικά χτες στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Για τους φοιτητές που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2011 - 12, προβλέπει δυνατότητα μετεγγραφής εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος), των ιδίων και των μελών της οικογένειάς τους δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν. Επιπλέον, ορίζεται ότι για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους φοιτητές που είναι ΑμΕΑ ή πάσχουν από κάποιες σοβαρές παθήσεις το παραπάνω ποσό υπολογίζεται στις 12.000 κατά κεφαλήν. Πέρα από το εισόδημα, μετράει και αν ο δικαιούχος έχει κι άλλο αδερφό/ή «ενεργό/ή φοιτητή/τρια», αν έχει άτομο με ειδικές ανάγκες στην οικογένειά του, αν είναι τέκνο θυμάτων τρομοκρατίας κ.ά.

Ομως, τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζονται για τις μετεγγραφές παραμένουν πολύ χαμηλά και πρακτικά καλύπτουν πολύ λιγότερες οικογένειες από αυτές που πραγματικά έχουν ανάγκη σήμερα για μετεγγραφή και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των σπουδών ενός παιδιού τους σε άλλη πόλη.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει επίσης καταθέσει τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών στο ίδιο νομοσχέδιο, με την οποία προτείνει:

Δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής να έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και τους επιτυχόντες που ανήκουν στις κατηγορίες των ΑμΕΑ να υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, στην τροπολογία του ΚΚΕ προτείνεται: Για τις περιπτώσεις όπου ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας είναι άνεργο, λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση αυτή στο τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Τροπολογία για τις μετεγγραφές κατέθεσε χθες στο ίδιο νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλυψη των αναγκών των ΑΕΙ με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο

Στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, πέρα από το θέμα των μετεγγραφών, δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε επιστημονικό προσωπικό, προσλαμβάνοντας επιστήμονες ή υποψήφιους διδάκτορες με ετήσιες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, οι οποίες θα μπορούν να ανανεώνονται έως και τρία έτη συνολικά. Με αυτόν τον τρόπο, νομιμοποιείται και επεκτείνεται μια πρακτική που δεν ήταν ξένη βέβαια στα ιδρύματα μέχρι τώρα. Δηλαδή, υποψήφιοι διδάκτορες ή και κάτοχοι διδακτορικού να εργάζονται με εξευτελιστικές συμβάσεις στα ιδρύματα, είτε κάνοντας ερευνητική δουλειά είτα κάνοντας επιτηρήσεις, διορθώνοντας γραπτά και γενικά, βγάζοντας ένα μέρος της «λάντζας» διαφόρων μεγαλοκαθηγητάδων. Τώρα αυτές οι εργασιακές σχέσεις φαίνεται ότι θα γενικευτούν, πατώντας πάνω στην πληθώρα άνεργων επιστημόνων, αλλά και στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων που θα βρεθούν μπροστά σε νέα αδιέξοδα με ελλείψεις προσωπικού. Σημειωτέον ότι για αυτού του είδους τις προσλήψεις δεν θα δίνεται στα ιδρύματα κρατική χρηματοδότηση, αλλά θα τις καλύπτουν τα ιδρύματα από τους δικούς τους πόρους.

ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα