Thumbnail
Μετατάξεις 10.000 υπαλλήλων στους Δήμους

 

ΞΕΚΙΝΑ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΕ 12 ΟΤΑ
 
 
Η νέα δομή των δήμων θα επιφέρει σαρωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ τόσο στον στενό δημόσιο τομέα όσο και μεταξύ των δήμων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα της μετακίνησης υπαλλήλων εντός των δήμων με «διευθυντικό» δικαίωμα των δημάρχων για να καλύπτονται άμεσα τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.
 
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 δημοτικοί υπάλληλοι θα κριθούν ως πλεονάζοντες και θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες με βάση το θεσμικό πλαίσιο της κινητικότητας που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ.
 
Βασικός στόχος της αξιολόγησης είναι να περιοριστούν οι διευθύνσεις και τα τμήματα των ΟΤΑ κατά 40%
 
Μετατάξεις 10.000 υπαλλήλων στους Δήμους
 
Το πάγωμα των προσλήψεων υπαλλήλων δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης που έχει επιβάλει το Μεσοπρόθεσμο αλλά και ο ασφυκτικός έλεγχος των οικονομικών των ΟΤΑ μέσω του Παρατηρητηρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ορίστηκε πρόσφατα, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας στους δήμους και στις περιφέρειες, που μπαίνουν σε έναν νέο κύκλο περικοπών και εξοικονομήσεων.
 
Σε συνεργασία με την Task Force θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των δομών σε 10 πιλοτικούς δήμους, μεταξύ των οποίων είναι η Αθήνα, η Καλλιθέα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Αμφιλοχία έπειτα από πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, όπου προσφέρθηκαν εθελοντικά να αξιολογηθούν όλοι οι δήμοι των οποίων οι επικεφαλής συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης. Παράλληλα θα αξιολογηθούν οι Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδας.
 
Βασικός στόχος της αξιολόγησης είναι να περιοριστούν οι διευθύνσεις και τα τμήματα των ΟΤΑ κατά 40%, με στόχο να μειωθούν οι θέσεις ευθύνης και παράλληλα να ενισχυθούν οι οργανικές δομές. Ο βασικός προσανατολισμός των νέων οργανογραμμάτων στους ΟΤΑ είναι να ενισχυθούν οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού, δηλαδή οι υποστηρικτές δομές, σε αντίθεση με την αξιολόγηση των υπουργείων, όπου το βάρος έπεσε στην ενδυνάμωση των επιτελικών αρμοδιοτήτων.
 
Με βάση την παραπάνω αρχή και με δεδομένο ότι έχουν παγώσει οι προσλήψεις στους ΟΤΑ μέχρι το 2015, ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων θα μετακινηθεί εντός του ίδιου δήμου, σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως είναι τα ΚΕΠ, τα ληξιαρχεία ή ακόμα και οι οικονομικές υπηρεσίες. Προϋπόθεση για τη μετακίνησή τους θα είναι η συνάφεια της θέσης που θα μεταφερθούν με αυτή που υπηρετούσαν μέχρι σήμερα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα μετεκπαιδευτούν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα νέα τους καθήκοντα.
 
Μετά την αξιολόγηση των δομών στους πιλοτικούς δήμους και στις περιφέρειες θα ακολουθήσει η εκπόνηση σχεδίων οργανογραμμάτων, τα οποία θα απευθύνονται σε κατηγορίες δήμων (αστικοί, αγροτικοί, νησιωτικοί κ.λπ.) με βάση τις μελέτες που έχει εκπονήσει η ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών.
 
ΑΣΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
 
Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αποτέλεσε μια ασπίδα για τους ΟΤΑ, καθώς οι αλλαγές στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας που πραγματοποιήθηκαν με την ψήφιση της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση θωράκισαν τις τοπικές διοικήσεις από μεγαλύτερες περικοπές και απολύσεις προσωπικού, όπως παραδέχονται σήμερα αυτοδιοικητικοί και κυβερνητικοί παράγοντες. Με τον «Καλλικράτη» διαμορφώθηκαν νέα οργανογράμματα στους 325 δήμους της χώρας, πάνω στα οποία θα «πατήσουν» οι οργανισμοί που θα διαμορφωθούν μετά την αξιολόγηση των δομών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν μειωθεί κατά 60% τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ (από 6.000 έχουν περιοριστεί σε 2.000 περίπου), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περικοπές δαπανών που ξεπερνούν το 55% από το 2009 μέχρι σήμερα.
 
NΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Με απόφαση δημάρχων οι μετακινήσεις εντός των δήμων
 
Με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται να εισαγάγει στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ύστερα από συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, θα απλοποιηθεί η διαδικασία της μετακίνησης προσωπικού εντός του δήμου με διευθυντικό δικαίωμα του δημάρχου. Στις δημοτικές υπηρεσίες στις οποίες θα διαπιστώνεται ότι υπάρχει ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό, θα καλύπτονται άμεσα τα κενά -με απόφαση δημάρχου- με τη μεταφορά υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να μετακινούνται άμεσα υπάλληλοι από υπηρεσία σε υπηρεσία, ακόμα και από νομικά πρόσωπα του δήμου στις κεντρικές διοικητικές μονάδες, με στόχο να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό. Σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές, η νομοθετική ρύθμιση θα απελευθερώσει τη διαδικασία η οποία ισχύει και σήμερα, αλλά κινείται σε ένα σφιχτό γραφειοκρατικό πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν κυρίως τα ΚΕΠ, όπου διαπιστώνεται έλλειμμα προσωπικού μετά τη λήξη των συμβάσεων δεκάδων εργαζομένων και την απαγόρευση των προσλήψεων στους ΟΤΑ.
 
Επίσης ένας τομέας που αναμένεται να ενισχυθεί άμεσα είναι οι οικονομικές υπηρεσίες στους ΟΤΑ που καταγράφουν υστερήσεις στην εισροή εσόδων για τους δήμους.
 
ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» θα πάει το πλεονάζον προσωπικό
 
Η αξιολόγηση των ικανοτήτων του προσωπικού στους δήμους και στις περιφέρειες αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2013 - αρχές του 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών. Το πλεονάζον προσωπικό, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000 από το σύνολο των 80.000 εργαζομένων, θα μετακινηθεί είτε σε πλησιέστερους δήμους, είτε σε αντίστοιχες θέσεις δημοσίων υπηρεσιών.
 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Ρόδου, όπου το πλεονάζον προσωπικό μπορεί να μεταφερθεί εντός των ορίων του νησιού, σε δημόσιες υπηρεσίες που υπάρχουν σημαντικά κενά, όπως είναι το Νοσοκομείο της Ρόδου ή τα αστυνομικά τμήματα.
 
Για να ανταποκριθούν οι υπάλληλοι στα νέα τους καθήκοντα, θα χρειαστεί να μετεκπαιδευτούν προκειμένου να μεταπηδήσουν από θέσεις διοικητικών υπαλλήλων σε θέσεις τραυματιοφορέων ή διοικητικών υπαλλήλων στα αστυνομικά τμήματα. Αντίστοιχα ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη διαθέτει πλεονάζον προσωπικό στην καθαριότητα και εμφανίζει δυσβάστακτο μισθολογικό κόστος για τα οικονομικά του δεδομένα.
 
Οι πλεονάζοντες υπάλληλοι θα τεθούν στο καθεστώς της κινητικότητας προκειμένου να μεταφερθούν μετά την προκήρυξη των θέσεων και τη μοριοδότησή τους σε κοντινούς δήμους που έχουν ανάγκη προσωπικού στην αποκομιδή σκουπιδιών όπως είναι ο Δήμος Αγ. Βαρβάρας ή ο Δήμος Αργυρούπολης - Ελληνικού.
 
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαιώνει ότι θα μετακινηθεί το σύνολο των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες, αλλά δίνει μάχη με τον χρόνο, καθώς από τη στιγμή που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας και αρκετοί εξ αυτών σε διαθεσιμότητα πρέπει να μεταφερθούν εντός 12 μηνών σε άλλες θέσεις, καθώς μετά την πάροδο του 12μήνου θα πρέπει να απολυθούν.
 
Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας πιέζει προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών στους πιλοτικούς δήμους εντός του Φεβρουαρίου, εκφράζοντας φόβους ότι εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, οι διοικήσεις των δήμων υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν αντιμέτωπες με νέες περικοπές που μπορεί να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.
 
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ΚΕΔΕ όσο και το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Task Force και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επιδιώξουν να ολοκληρωθούν οι πιλοτικοί οργανισμοί εντός των επόμενων δύο μηνών.
 
ΔΗΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσαλονίκης, Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης, θεσμοθέτησαν πρόσφατα νέα οργανογράμματα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τα οποία περιλαμβάνουν μειωμένες οργανικές δομές κατά περίπου 40%, χωρίς να προκύπτει σε αυτήν τη φάση πλεονάζον προσωπικό. Οι νέοι οργανισμοί προήλθαν ύστερα από διαβούλευση με τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους. Οι υπάλληλοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα νέα οργανογράμματα, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη των διοικήσεων πριν διαμορφώσουν την τελική πρόταση που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από τα δημοτικά συμβούλια.
 
ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων θα μετακινηθεί εντός του ίδιου δήμου σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως είναι τα ΚΕΠ και τα ληξιαρχεία
 
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ - ethnos.gr, 3/2/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα