Thumbnail

 

Δραστικές περικοπές σε μισθούς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών για τη δημοσιονομική προσαρμογή της διετίας 2013 - 2014.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε το σκληρό σενάριο, κατ’ απαίτηση της τρόικας, η οποία επέμεινε ώστε το ποσό των 8 δισ. ευρώ να προέλθει από μέτρα άμεσης απόδοσης - σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε 5,6 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

 

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών «έδωσε» την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 ή και 2 έτη - από τα 65 στα 66 ή 67 - με όφελος 1 δισ. ευρώ το έτος και προχώρησε σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις δαπάνες των υπουργείων Υγείας, Άμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στους ΟΤΑ, για να «γλιτώσει» το μεγάλο πακέτο των απολύσεων στο Δημόσιο και τη νέα ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις.

Εθελούσια έξοδος

Παρά ταύτα, οι απολύσεις φέτος θα ξεπεράσουν τις 15.000, μόνο που θα πάρουν τη μορφή της εθελουσίας εξόδου ή της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης», όπως «βαπτίστηκε» από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, οι περικοπές στις συντάξεις - κύριες και επικουρικές - θα αρχίσουν από τη βάση των 700 ευρώ και όχι των 1.000 ευρώ, που προέβλεπε αρχικά το κυβερνητικό σενάριο.

Θυσία στη γενικότερη προσπάθεια άντλησης εσόδων γίνεται και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, το οποίο καταργείται για όλους του φορολογούμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκινά νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους δανειστές της χώρας, αρχής γενομένης από τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, με τον οποίο συναντάται σήμερα. Στη συνέχεια (την ερχόμενη Τρίτη) θα έχει επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ αναμένονται στο τέλος αυτής της εβδομάδας. 

Το επικρατέστερο σενάριο, που έχει συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα και σε μεγάλο βαθμό απηχεί τις διαθέσεις των πολιτικών αρχηγών, προβλέπει τα εξής:

Μισθοί σε δημόσιο και ΔΕΚΟ

Καταργούνται τα εναπομείναντα επιδόματα του 13ου και 14ου μισθού (1.000 ευρώ τον χρόνο) και μειώνονται στο μισό οι υπερωρίες των υψηλόβαθμων υπαλλήλων και των συνεργατών των υπουργών και των γενικών γραμματέων.

Οι ΔΕΚΟ εναρμονίζονται μισθολογικά με τις απολαβές των εργαζόμενων στο Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει 35% μείωση των σημερινών αποδοχών τους κατά μέσο όρο. Παράλληλα, μειώνονται κατά 6% - 7% τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων, των καθηγητών πανεπιστημίων και των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ σε μεγαλύτερο ποσοστό - περίπου 18% - μειώνονται οι απολαβές των δικαστικών.

Συντάξεις

Η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (κύριας και επικουρικής) για την εξασφάλιση 2,5 δισ. ευρώ από 2,8 εκατ. συνταξιούχους και ταυτόχρονα η μείωση των συντάξεων από 700 ευρώ και πάνω αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» των νέων μέτρων. Η κλίμακα που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει παρακρατήσεις εισφορών από 1.300.000 συνταξιούχους ως εξής:

• Από τα 700 ευρώ - 1.000 ευρώ, εισφορά 3%.
• Από 1.001 - 1.400 ευρώ, εισφορά 5%.
• Από τα 1.401 ευρώ και πάνω, εισφορά 10%.

Ενδεχόμενη υιοθέτηση του παραπάνω σεναρίου θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν είναι δυνατόν να καταβάλλονται εισφορές για 14 μήνες και οι παροχές - συντάξεις να δίνονται σε 12μηνη βάση.

Επιδόματα - εφάπαξ

Περικόπτεται περίπου 40% του εφάπαξ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (σε ταμεία που δεν έχει γίνει αναλογική κράτηση εισφορών) η περικοπή θα φτάσει μέχρι και το 80%. 

Εξοικονόμηση 940 εκατ. ευρώ αναμένεται από την περικοπή των επιδομάτων.Συγκεκριμένα, οι ομάδες που θα υποστούν μειώσεις είναι οι εξής:

• 400.000 που εισπράττουν τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται ολόκληρα σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 20.000 ευρώ θα καταβάλλονται τα 2/3 και από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ το 1/3 του επιδόματος.

• 300.000 ανάπηροι θα δουν μειώσεις 14%-33% στα καταβαλλόμενα ποσά.

• 70.000 ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι θα λαμβάνουν μειωμένη κατά 10%-20% σύνταξη. 

• Πάνω από 80.000 συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών θα χάσουν το ΕΚΑΣ.

• 160.000 εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.) θα χάσουν το εφάπαξ επίδομα των 458-916 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας.

• 3.000 άνεργοι που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κλείσει πριν από 5 ή και 10 χρόνια, θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση.

Απολύσεις

Περισσότεροι από 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τη θέση τους μέχρι τέλος του 2012. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την άμεση απόλυση 3.000 υπαλλήλων που κατά καιρούς έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς (επίορκοι) και 2.000 που είναι ιατρικά ασθενείς. 

Ταυτόχρονα, άλλοι 10.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός Δημοσίου με τη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου και με προϋποθέσεις που θα τεθούν ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης.

Πηγή: real.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

royla pispirigkou
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
Σύμφωνα με την κατηγορία, το κίνητρο για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος της κόρης της για την Πισπιρίγκου ήταν συγκεκριμένα «παθογενή»...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
γιατροί
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανανέωσαν το...
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»