Thumbnail
Κωστής Χατζηδάκης: « Ίσως χρειαστούν νέοι φόροι για να καλύψουμε τους δανειολήπτες»

 

Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα 

 

«Αυτό που μετράει δεν είναι τόσο η κοινωνική ευαισθησία, γιατί θεωρώ πως όλοι έχουμε ευαισθησία αυτής της μορφής, αλλά η κοινωνική αποτελεσματικότητα. Εχουμε να διαχειριστούμε αυτή την ώρα μια πολύ σοβαρή κρίση. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς ούτε απλώς να εκδηλώνουμε τη συμπάθειά μας στους εργαζομένους και στους ανέργους».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δεν θα μπορούσε να φωτίσει πιο ιδανικά το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της κυβέρνησης απέναντι σε μέτρα που κατατείνουν στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, τις μειώσεις μισθών και τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους που χρησιμοποιούνται ως «όπλα» στο κυνήγι των επενδύσεων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.», λίγα 24ωρα μετά την αποδέσμευση της δόσης, αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για το πότε θα ξεφύγει η χώρα από την ύφεση και ρίχνει το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που «βλέπει» ανάπτυξη από το 2014.

Προαναγγέλλει εξελίξεις για τα μεγάλα έργα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και νέο κύκλο απελευθέρωσης της αγοράς, ενώ λέει ότι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες δεν προχώρησαν λόγω «περίεργης σύμπτωσης απόψεων» της Τρόικας, της Αριστεράς και της ακροδεξιάς.

Δεν αποκλείει αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μεταφοράς, ενώ περιμένει ότι οι τιμές στα τρόφιμα θα αποκλιμακωθούν ελάχιστα το 2013. Λέει ότι η επιτυχία της συγκυβέρνησης είναι ότι η χώρα απέφυγε τα χειρότερα, δεν βλέπει εκλογές και τονίζει ότι εκτός από την «δικαιολογημένη αγανάκτηση» υπάρχει και η κοινή λογική.

 

- Εχετε κάποια εκτίμηση για το πότε θα μπορέσει να ανασυνταχθεί μια κατεστραμμένη οικονομία που βυθίζεται στην ύφεση, πλήττεται από πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και την οποία εγκαταλείπουν οι επιχειρήσεις;

 

«Η Κομισιόν λέει ότι αν εφαρμόσουν με πιστότητα και ακρίβεια αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, στο τέλος του 2013 θα φανούν κάποια σημάδια ανάκαμψης και το 2014 θα είναι μια χρονιά με θετικό πρόσημο, ελαφρά θετικό, ως προς την ανάπτυξη. Εμείς στην πολιτική δεν είμαστε για να μαντεύουμε αλλά για να διαμορφώνουμε τις εξελίξεις».

 

- Σαλπίζετε προσκλητήριο για επενδύσεις με κίνητρο τις μειώσεις μισθών, την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών; Τι είδους επενδύσεις θέλουμε τελικά; Και τι είδους εργαζόμενοι θα τις υλοποιούν;

 

«Το μήνυμα είναι ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο αποβολής από την Ευρωζώνη κι έχει διαμορφώσει ένα καινούργιο περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων συνθηκών από πλευράς ανταγωνιστικότητας.

 

Εχουμε να διαχειριστούμε αυτή την ώρα μια πολύ σοβαρή κρίση. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς ούτε απλώς να εκδηλώνουμε τη συμπάθειά μας στους εργαζομένους και στους ανέργους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αυτό που γίνεται σε όλες τις χώρες που προσπαθούν ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα ύφεσης και ανεργίας: ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους, προσπαθούν να γίνουν φιλικοί στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.

 

Αυτό που μετράει δεν είναι τόσο η κοινωνική ευαισθησία, γιατί θεωρώ πως όλοι έχουμε ευαισθησία αυτής της μορφής, αλλά η κοινωνική αποτελεσματικότητα».

 

- Τι απέγινε η πρόταση της κυβέρνησης για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες;

 

«Υπήρχε την περίοδο που αναπτύχθηκε αυτή η ιδέα μια περίεργη σύμπτωση απόψεων, δυνάμεων από την Αριστερά, την άκρα Δεξιά και από την τρόικα. Η όποια πρόταση της κυβέρνησης δεν έγινε για να έχουμε περαιτέρω μείωση των μισθών, έγινε για να δοθούν κάποια κίνητρα προκειμένου να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα ότι στην Ελλάδα μπορεί κανείς να έρθει και να επενδύσει».

 

- Μετά το τσουνάμι των αποκρατικοποιήσεων θα έχουμε στο μέλλον επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα;

 

«Θα έχουμε. Κι αυτό επιβάλλεται όχι μόνο από τους κοινοτικούς κανονισμούς αλλά και από τη συνείδησή μας. Θέλουμε το υγιές κοινωνικό κράτος, την εκμετάλλευση της έννοιας του κοινωνικού κράτους από διάφορους επιτήδειους για να κερδίζουν, δεν θέλουμε».

 

- Εφαρμόζετε τη θεωρία του σοκ στην αγορά. Απελευθέρωση παντού, κατάργηση κυριακάτικης αργίας, απορρύθμιση αγοράς εργασίας; Τι «καλό» ελπίζετε ότι θα πετύχετε στο μέλλον ώστε να αντισταθμίσετε τις επιπτώσεις από τη συρρίκνωση των μικρομεσαίων;

 

«Θέλουμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρότερες, που πράγματι μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα πολλές θέσεις εργασίας. Η γραφειοκρατία είναι αποθαρρυντική για επενδύσεις, η διατήρηση προνομίων ουσιαστικά επιτρέπει στις συντεχνίες να κερδίζουν τις μικρές τους μάχες και να χάνουμε όλοι μαζί τον πόλεμο. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι από ιδεοληψία, άλλωστε είμαστε μια τρικομματική κυβέρνηση και πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση στο επίπεδο των τριών εταίρων».

 

- Ο κόσμος περιμένει να κάνετε επιτέλους κάτι για την ακρίβεια. Του κόβετε μισθούς και συντάξεις, τον υπερφορολογείτε, τα εισοδήματα έχουν συμπιεστεί κατά το 1/3, αλλά η Ελλάδα παραμένει η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη και τα καρτέλ αλωνίζουν. Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό;

 

«Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, γνωρίζοντας την οξύτητα του προβλήματος, αλλά και το ότι η αίσθηση για την ακρίβεια είναι ακόμα εντονότερη λόγω της μείωσης μισθών και συντάξεων. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στα τρόφιμα, όπου οι τιμές δεν αποκλιμακώνονται και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε αυξήσεις.

 

Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα διατίμησης. Το κάνουμε με νέες αγορανομικές διατάξεις, όπου επιτρέπεται σε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία, με τις νέες υγειονομικές διατάξεις, οι οποίες ενισχύουν τον ανταγωνισμό.

 

Αν δεν έχουμε έκρηξη στις τιμές των τροφίμων διεθνώς και κάποιο απρόβλεπτο πρόβλημα με το πετρέλαιο, μπορούμε να έχουμε μια μικρή αποκλιμάκωση τιμών μέσα στο 2013».

 

- Αρα αν δεν μειωθούν οι φόροι, μείωση τιμών δεν θα δούμε;

 

«Χωρίς καμιά αμφιβολία η φορολογική πολιτική από τη μια πλευρά, ιδίως σε σχέση με τον ΦΠΑ και η πολιτική σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν το επικαλούμαι ως άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα και η τρόικα στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφήνει περιθώρια».

 

- Ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι η ρύθμιση για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια προτάσσει την πρόνοια για τις τράπεζες έναντι της πρόνοιας για τους αδύναμους. Δεν σώζεται κάποιος που έχασε το 1/3 των εισοδημάτων του επειδή θα πληρώνει μικρότερη δόση για τέσσερα χρόνια. Δεν φοβάστε κοινωνικά δράματα στο μέλλον ;

 

«Ασφαλώς είμαστε ανήσυχοι. Δεν μπορούμε, όμως, να έχουμε αυταπάτες και γι” αυτό δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα έρθουμε και θα ρυθμίσουμε όλα τα δάνεια και μετά από ένα μήνα να αναγκαστούμε υπό την πίεση της τρόικας, να τα πάρουμε πίσω.

 

Αν με όποιες ρυθμίσεις για τα δάνεια, χρειαστούν παραπάνω κεφάλαια για τις τράπεζες, έχουμε δύο τρόπους να στηρίξουμε αυτή την πολιτική: ο ένας είναι να ζητήσουμε από την τρόικα νέα ενίσχυση, που ασφαλώς δεν θα δοθεί, κι ο δεύτερος να πάμε στους φορολογούμενους να τους επιβάλουμε περαιτέρω φόρους για να καλύψουμε τους δανειολήπτες, πράγμα που θα οδηγήσει όντως στην κοινωνική επανάσταση. Αυτές είναι οι επιλογές που έχουμε, όποιος γνωρίζει κάποια τρίτη ας μου την υποδείξει».

- Εχετε ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο στο υπουργείο Ανάπτυξης ή θα πάρετε κι άλλα μέτρα με τη νέα χρονιά;

 

«Την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη θα παρουσιάσουμε τις πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ανά τρίμηνο του 2013. Θα γίνουν παρεμβάσεις σε θέματα ρευστότητας, επανεκκίνησης μεγάλων έργων ξεκινώντας από τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους, και διαρθρωτικές αλλαγές στους τομείς αδειοδότησης επιχειρήσεων, εξαγωγές και αγορά».

 

- Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Και με τα διόδια, γιατί πρέπει ο πολίτης να συνεχίζει να πληρώνει ακριβά δρόμους που είναι υπό κατασκευή ή καρμανιόλες;

 

«Οι αυξήσεις στα εισιτήρια προβλέπονταν για τον Μάρτιο και έχουν μετατεθεί κατ΄αρχήν για Οκτώβριο λόγω αύξησης των εσόδων από τους ελέγχους. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αποφευχθεί τελείως, αν είναι δυνατόν, η όποια αύξηση. Το θέμα παραμένει ανοιχτό, αλλά η τρόικα δεν έχει κάποιον «νταλκά» να αυξηθούν τα εισιτήρια υποχρεωτικά αν μειώσουμε τα ελλείμματα.

 

Σε ό,τι αφορά τα διόδια, κάναμε σαφές ότι με βάση την κατ΄ αρχήν συμφωνία που υπάρχει με τους παραχωρησιούχους δεν θα υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, πέραν των προβλεπομένων της σύμβασης».

 

- Το μπαλάκι της διαχείρισης των σκουπιδιών κατέληξε στα χέρια σας διά της οδού των ΣΔΙΤ για τα συγκροτήματα επεξεργασίας απορριμμάτων. Υπάρχει προοπτική να προχωρήσουν ή θα έχουμε νέες «Κερατέες»;

 

«Η εμπλοκή μας αφορά το τελικό στάδιο, της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και της κατασκευής. Είναι ευχάριστο ότι όλες οι ενστάσεις για τους διαγωνισμούς στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν απορριφθεί και πιστεύουμε ότι σύντομα, ξεκινώντας από τη Δυτική Μακεδονία, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την έναρξη κατασκευής εργοστασίων».

 

- Η κυβέρνηση κρέμεται σε μία κλωστή, δεν υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν. Αν σε αυτό προστεθεί και η κοινωνική αναταραχή, πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να αντέξει;

 

«Η επιβίωση αυτής της κυβέρνησης δεν είναι θέμα κομματικό, είναι θέμα εθνικό. Δεν υπάρχει προφανής εναλλακτική λύση. Η μόνη λύση αυτή την ώρα, η υπαρκτή ρεαλιστική λύση είναι αυτή που έχουμε.

 

Σίγουρα είναι ένα εγχείρημα που γίνεται για πρώτη φορά και όπως όλα τα εγχειρήματα που ξεκινάνε που δεν έχουν κάποια προϊστορία έχει τις δυσκολίες του. Αλλά νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας όλοι καταλαβαίνουν ότι η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης έχει να κάνει ουσιαστικά με την αποφυγή των χειρότερων εξελίξεων για τη χώρα.

 

Δεν έχουν σημασία οι εκλογές αυτή την ώρα. Αυτό που ζητάω είναι να προσπαθήσουμε αυτό που λέμε κατ΄ ιδίαν να το λέμε και δημόσια, να μη λέμε περισσότερα πράγματα απλά και μόνο για λόγους κομματικών υποχρεώσεων».

 

- Με δεδομένο ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα συμπιέζεται, για να μην πούμε ότι καταστρέφεται, έχει πλέον βάση η θεωρία του μεσαίου χώρου ή το σύστημα θα προτιμήσει να «χτίζει» στη θεωρία των άκρων;

 

«Για μένα έχουν βάση, όσο κι αν φανεί αντιφατικό, δύο τελείως διαφορετικές μεταξύ τους προσεγγίσεις: της αγανάκτησης και της κοινής λογικής. Καταλαβαίνω την αγανάκτηση, διότι όταν μειώνεται τόσο δραστικά το επίπεδο διαβίωσης, όταν κατεβαίνουν οι μισθοί και οι συντάξεις κι όταν υπάρχουν τόσο πολλοί άνεργοι, η αγανάκτηση είναι απολύτως κατανοητή. Ομως εξίσου κατανοητή αλλά και δικαιολογημένη είναι και η προσέγγιση της κοινής λογικής.

 

Θεωρώ ότι, πέρα από την αγανάκτηση, πρέπει όλοι μαζί να δούμε πώς θα ξαναχτίσουμε αυτόν τον τόπο. Είναι δικός μας, δεν είναι κάποιου άλλου, δεν είναι ούτε μόνο της Νέας Δημοκρατίας, ούτε μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μόνο κάποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να βρούμε περισσότερους κοινούς παρονομαστές».

 

- Θεωρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ίδιο με τη Χρυσή Αυγή;

 

«Εγώ πιστεύω ότι κάθε κόμμα αντιπροσωπεύει αυτούς που το ψηφίζουν, μέχρι να το εγκαταλείψουν τουλάχιστον. Θα προτιμούσα μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για τα πράγματα, θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμη και για τη χώρα, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 23/12/2012

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστεγος
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει την προσφυγή που τιμωρεί τους αστέγους με πρόστιμο 295 δολαρίων αν κατασκηνώσουν σε δρόμους ή πάρκα, ενώ...
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
taksi
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής
Αναλυτικά η ενημέρωση αιτούντων για εισαγωγή στα Πρότυπα (Π.Σ.), Πειραματικά (ΠΕΙ.Σ.) ή Εκκλησιαστικά Σχολεία (Ε.Κ.)
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής