Thumbnail
Κρυφές πρωτοχρονιάτικες ασφαλιστικές αυξήσεις

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Μια κρυφή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όσων αμείβονται με υψηλές αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα φέρνει το νέο έτος. Ετσι, από την εκκαθάριση του μισθού του μήνα Ιανουαρίου πολλοί που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ αλλά και στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα δουν να εξακοντίζονται οι εισφορές που πληρώνουν ως ασφάλιστρα στα ασφαλιστικά τους ταμεία με άμεση συνεπαγωγή τη μείωση του μισθού τους.

 

«Με τις διατάξεις της περίπτωσης αυτής εναρμονίζεται το ανώτατο όριο (πλαφόν) ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών μισθωτών ασφαλισμένων (υπαχθέντων για πρώτη φορά στην ασφάλιση μέχρι 31.12.1992) με εκείνες των νέων μισθωτών ασφαλισμένων (υπαχθέντων για πρώτη φορά στην ασφάλιση από 1.1.1993 και εφεξής)», αναγράφεται στον νόμο 4093/2012.

 

Πίσω όμως από αυτή την εναρμόνιση κρύβεται αύξηση των ποσών που καταβάλλονται ως ασφαλιστική εισφορά για όλους όσοι αμείβονται με μισθό που υπερβαίνει τα 2.430,25 ευρώ και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι – μισθωτοί πριν από το 1993 με υψηλούς μισθούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα κατέβαλλαν εισφορές επί ενός ποσού και όχι επί του συνόλου του μισθού τους, πλέον θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται, αφού θα αυξηθεί η βάση επί της οποίας θα υπολογίζεται η ασφαλιστική τους εισφορά.

 

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μέχρι την 31η-12-2012 όσοι εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ) και είχαν ασφαλιστεί πρώτη φορά πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993 καταβάλλουν εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές) που αντιστοιχούν σε ποσοστό επί του μισθού τους. Ωστόσο με βάση το πλαφόν οι ασφαλιστικές εισφορές των υψηλόμισθων που είχαν προσληφθεί πριν από το 1993 καταβάλλονταν μέχρι του ποσού των 2.430,25 ευρώ.

 

Αντίθετα όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 1η-1-1993 κατέβαλλαν εισφορές με βάση το πλαφόν των 5.546,8 ευρώ. Πλέον όλοι θα έχουν πλαφόν τα 5.546,8 ευρώ με αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών τους με παράλληλη μείωση του μισθού τους.

 

Με βάση τον κατάλογο των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ ένας εργαζόμενος που έχει ασφαλιστεί πριν από το 1993, καταβάλλει διά του εργοδότη του ως ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης ποσό που αντιστοιχεί σε 48,37% επί του ποσού που λαμβάνει μέχρι 2.430,25 ευρώ.

 

Το ποσό από αυτό το νούμερο και πάνω ήταν απαλλαγμένο από εισφορές. Πλέον από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να καταβάλλει ποσό για ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχεί στο 48,37% του μισθού του αλλά μέχρι του ποσού των 5.546,8 ευρώ.

 

Ετσι, αν κάποιος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ λαμβάνει μηνιαίο μισθό 4.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές), αφού ισχύει το πλαφόν των 2.430,25 ευρώ, ύψους 1.175,5 ευρώ.

 

Ο ίδιος εργαζόμενος θα πληρώνει διά του εργοδότη του ασφαλιστικές εισφορές από 1ης Ιανουαρίου 2013 ποσού 1.934,8 ευρώ. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογου ύψους ήταν και το πλαφόν στη σύνταξη που θα ελάμβανε αυτός ο ασφαλισμένος όταν θα συνταξιοδοτούνταν.

 

Αντίστοιχα πλαφόν μπαίνει και στα Ταμείο των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αφού σε κάποια μέχρι τώρα δεν υφίσταται (ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΑΠ-ΙΛΤ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, Τράπεζα της Ελλάδος), ενώ σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς τίθενται διάφορα πλαφόν (ενδεικτικά, ΤΑΠ-ΔΕΗ: 4.544,83 ευρώ).

 

Εφημερίδα των Συντακτών, 23/12/2012

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ανατρεπτικη συμμαχια
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»
«Όμως οι άστεγοι, ντόπιοι και μετανάστες έχουν ανάγκη από ανθρώπινη κατοικία κάτι που η κυβέρνηση Ν.Δ. το έχει στο στόχαστρο της και την προορίζει να...
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»