Thumbnail

 

Ξεκινούν δοκιμές σε επιβατηγά αεροσκάφη αυτόνομης κίνησης
 
Ενα Jetstream θα πετάξει αυτόνομα από την Αγγλία στη Σκοτία
 

Λονδίνο

Ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες οι δοκιμές μιας τεχνολογίας που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία των αερομεταφορών. Πρόκειται για τεχνολογία που θα επιτρέπει σε επιβατηγά αεροσκάφη να κινούνται αυτόνομα, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία πιλότων. Η τεχνολογία βασίζεται σε εκείνη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε στρατιωτικές αλλά και επιστημονικές αποστολές. 
Αν η τεχνολογία αποδειχθεί λειτουργική και, πάνω από όλα, ασφαλής η χρήση της αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στις αερομεταφορές όπως τη δραστική μείωση του κόστους των ναύλων αλλά και μια σειρά από νέες υπηρεσίες. 

Οι δοκιμές

Η τεχνολογία ενσωματώθηκε σε ένα επιβατηγό τζετ, ένα δικινητήριο Jetstream που θα απογειωθεί από το αεροδρόμιο Warton που βρίσκεται στη βορειοδυτική Αγγλία και θα κατευθυνθεί προς τη Σκοτία. Το σκάφος θα ελέγχεται εξ ολοκλήρου με τηλεχειρισμό από το έδαφος. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ASTRAEA που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και επτά μεγάλες εταιρίες αεροναυτικής. 
Τα σύγχρονα αεροσκάφη έχουν την δυνατότητα να απογειώνονται, να πετούν σε προκαθορισμένη πορεία και να προσγειώνονται χωρίς να χρειάζεται να παρέμβει ο άνθρωπος. Ομως οι δοκιμές με το Jetstream θα δείξουν αν μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα χωρίς την παρουσία πιλότων και να τα κάνουν σύμφωνα με τους κανόνες αεροναυσιπλοΐας και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. 
Στις δοκιμές θα διαπιστωθεί αν το σκάφος θα μπορεί να αντιληφθεί την παρουσία άλλων αεροσκαφών που πιθανώς να κινούνται στον ίδιο αεροδιάδρομο και, σε περίπτωση που χρειασθεί, αν θα μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες αποφυγής τους.
 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021