Thumbnail

 

Όπως αναφέρεται ρητά , στο προσχέδιο νόμου , οι φορολογούμενοι θα μπορούν να φορολογηθούν ακόμα και με βάση το περιεχόμενο των τραπεζικών τους λογαριασμούς.
 
Πέντε είναι οι έμμεσες πρακτικές ελέγχου με τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές μπορούν να προσδιορίσουν το φορολογητέο εισόδημα:
 
1 Το ύψος των τραπειζκών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητα
2 Η αρχή των αναλογιών
3 Η ανάλυση ρευστότητα των φορολογουμένων
4 Η σχέση της τιμής πώλησης προς τον σύνολικό όγκο κύκλου εργασιών
5 Η καθαρή θέση των φορολουμένων.
 
Η μέθοδος με το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων λειτουργεί ως εξής (εφαρμόζεται ήδη σε Αυστρία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Σουηδία): Στο υπόλοιπο θέσεων (τόσο επαγγελματικών όσο και των προσωπικών λογαριασμών) προστίθενται οι δαπάνες που έχουν γίνει με μετρητά, ενώ αφαιρούνται τα ποσά που έχουν προέλθει από δάνει α ή κληρονομιές  (εφόσον ο φορολογούμενος μπορεί να τα αποδείξει )
«Η μέθοδος στηρίζεται στην αρχή ότι το χρήμα η κατατίθεται σε λογαριασμό ή δαπανάται» αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ. Χρήμα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία, φορολογείται ως εισόδημα
 
Στη δημοσιότητα τα φορολογικά στοιχεία επαγγελματιών - εταιρειών
 
Του Σπύρου Δημητρέλη
 
Σε κοινή θέα θα αναρτώνται όλα τα φορολογικά δεδομένα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Αυτό προβλέπεται σε διάταξη του προσχεδίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που παραδόθηκε πρόσφατα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. 
 
Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στη φοροδιαφυγή. Μάλιστα αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και στον υφιστάμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η οποία όμως δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ λόγω της απροθυμίας του πολιτικού συστήματος να την εφαρμόσει αλλά και νομικών προβλημάτων που υπήρχαν αναφορικά με το φορολογικό απόρρητο. Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι αυτή τη φορά να εφαρμοστεί καθώς και να εκλείψει οποιοδήποτε νομικό εμπόδιο για τη δημοσιοποίηση φορολογικών δεδομένων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών από τα μέσα ενημέρωσης. 
 
Ειδικότερα στο τελευταίο άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου ορίζεται ότι  ο προϊστάμενος κάθε Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας συντάσσει κάθε χρόνο κατάλογο των φορολογούμενων με στοιχεία όπως το όνομα, το καθαρό εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα, το εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή και ο φόρος που αναλογεί στο σύνολο του εισοδήματος. Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί σε «πρόσφορη θέση» στην εφορία και θα είναι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε. Επίσης, θα τοποθετείται σε πρόσφορη θέση και στο κτίριο του δημαρχείου πόλης στην οποία λειτουργεί εφορία. Μάλιστα, ο κατάλογος αυτός θα μπορεί να παίρνει έντυπη μορφή και να εκδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών ενώ θα επιτρέπεται και η δημοσίευσή του στα μέσα ενημέρωσης. Ο κατάλογος θα αναρτάται και στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν οι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet.
 
Να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων εισοδημάτων δεν αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους ή ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά μόνο όσους αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (εμπορική, αγροτική και ελευθέριο επάγγελμα) και ειδικότερα:
 
- Ατομικές επιχειρήσεις
- Αγροτικές επιχειρήσεις
- Ελεύθεροι επαγγελματίες
- Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και διαχειριστές λοιπών εταιρειών
- Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες
- Εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, Ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες και Ευρωπαϊκές εταιρείες.
- Ανώνυμες εταιρείες
- Συνεταιρισμοί και ενώσεις συνεταιρισμών
- Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς, και κοινοπραξίες
- Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 
 
Το εισόδημα από τις παραπάνω πηγές ονομάζεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο εισόδημα από πηγές κατηγορίας Βʼ. Στην κατηγορία Αʼ ανήκουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
 
capital.gr,  6 ημέρες

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστεγος
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει την προσφυγή που τιμωρεί τους αστέγους με πρόστιμο 295 δολαρίων αν κατασκηνώσουν σε δρόμους ή πάρκα, ενώ...
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
taksi
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής
Αναλυτικά η ενημέρωση αιτούντων για εισαγωγή στα Πρότυπα (Π.Σ.), Πειραματικά (ΠΕΙ.Σ.) ή Εκκλησιαστικά Σχολεία (Ε.Κ.)
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής