Thumbnail

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
 
Κάτω από κλίμα φόβου αναγκάζονται να εργαστούν χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου, καθώς δεν είναι πλέον απίθανος ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν κοπανατζήδες ή επίορκοι και να δουν την πόρτα της εξόδου από την υπηρεσία τους, παρ' ότι οι ίδιοι κάνουν με ευσυνειδησία και συχνά με πενιχρά μέσα τη δουλειά τους.
 
Η "Αυγή" έλαβε επιστολή από δημόσιο υπάλληλο που έχει συμπληρώσει σχεδόν δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας και αυτή τη στιγμή εργάζεται στην κεντρική υπηρεσία υπουργείου, το οποίο έχει σχέση με την ποιότητα της ανάπτυξης στη χώρα. Είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και πείρα στη διαχείριση σημαντικών κονδυλίων και εξίσου σημαντικών θεμάτων, που έχουν σχέση με τη φυσιογνωμία της χώρας. Τα στοιχεία του υπαλλήλου είναι γνωστά στην εφημερίδα, αλλά για προφανείς λόγους δεν δημοσιεύονται. Τα όσα υποστηρίζει στην επιστολή του έχουν ελεγχθεί από την εφημερίδα πριν από τη δημοσίευση της επιστολής.
 
Ζητάμε την κατανόηση των αναγνωστών για τη γριφώδη εισαγωγή, αλλά δεν μπορούμε να φωτογραφίσουμε περισσότερο τη δραστηριότητα ούτε να αποκαλύψουμε το υπουργείο και την υπηρεσία που εργάζεται ο Κ. Νικολάου, το οποίο, όπως είναι ευνόητο, είναι ψευδώνυμο. Ας μην ψάχνουν οι υπεύθυνοι όλους τους Νικολάου, γιατί, υποθέτουμε, είναι πολλοί...
 
Ελπίζουμε η επιστολή να διαβαστεί θετικά και από τους υπεύθυνους στα υπουργεία, που ετοιμάζονται -ελαφρά τη καρδία- να συμπληρώσουν τους καταλόγους με τους "απολύσιμους" για να καταλάβουν ότι υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι, που κάνουν καθημερινά μεγάλη προσπάθεια, συχνά κάτω από μη ευνοϊκές συνθήκες, για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες και κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο "διά ασήμαντον αφορμήν".
 
Alea jacta est1
 
Μετά τους «αιφνιδιαστικούς» ελέγχους, που πραγματοποίησαν «κλιμάκια επιθεωρητών» σε υπουργεία
 
Έπειτα από δεκαπέντε χρόνια στην υπηρεσία, κατά τη διάρκεια των οποίων η συνολική προσφορά μου αντανακλάται στην εκτίμηση συναδέλφων και στην εμπιστοσύνη Προϊσταμένων. Έπειτα από δεκατρία χρόνια σε τεχνικό τμήμα, με εμπλοκή σε μελέτες και έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ , η αδιάβλητη διαχείριση των οποίων αποτυπώνονται στην ανύπαρκτη περιουσία και στο χαμηλό επίπεδο διαβίωσής μου. Έπειτα από δύο χρόνια σε τμήμα της κεντρικής διοίκησης, με μεγάλο φόρτο και ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες, για τα οποία η πραγματική ανταμοιβή μου είναι η επανειλημμένη αναγνώριση των συμπολιτών μου για την άρτια και έγκαιρη αντιμετώπιση των υποθέσεών τους. Έπειτα από μια χρονιά με καθοριστική συμβολή στην επίλυση σοβαρών ζητημάτων ευρύτερου ρυθμιστικού χαρακτήρα, που επηρεάζουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και λίμναζαν για χρόνια, έναν πραγματικό "άθλο" που υπερβαίνει κατά πολύ το συνηθισμένο υπηρεσιακό επίπεδο.
 
"Αδικαιολόγητη" απουσία
 
Μετά από όλα αυτά, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από «κλιμάκιο επιθεωρητών», διαπιστώθηκε η «αδικαιολόγητη» απουσία μου για μία ημέρα το 2012. Δεν θα αναφερθώ στο συγκεκριμένο γεγονός, που έχει να κάνει με την προετοιμασία επιστημονικής ανακοίνωσης σε συνέδριο της ίδιας της υπηρεσίας. Προετοιμασία η οποία έγινε στον "ελεύθερο" χρόνο μου τα βράδια στο σπίτι, μετά τη δουλειά στο γραφείο. Προετοιμασία για την οποία κανονικά θα έπρεπε να είχα λάβει την προβλεπόμενη επιστημονική άδεια, αλλά προτίμησα να απουσιάσω μόνο μία μέρα, που δηλώθηκε με Φύλλο Εσωτερικής Αλληλογραφίας.
 
Δεν μπορώ, όμως, να μην αναφερθώ στη συνεχή παρουσία μου στην υπηρεσία εκτός ωραρίου, όχι μόνο σε εργάσιμες ημέρες ή σαββατοκύριακα, αλλά ακόμα και σε επίσημες αργίες. Που μεταφράζεται σε απουσία αδικαιολόγητη από τους δικούς μου ανθρώπους, τους οποίους υποχρεώνω να με στερούνται.
 
Η κάλυψη των αναγκών
 
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην εκ των πραγμάτων αναγκαστική οικονομική συνεισφορά μου για την κάλυψη αναγκών της υπηρεσίας σε εξοπλισμό και αναλώσιμα ή για μετακινήσεις εκτός έδρας. Μια μορφή έμμεσης φορολόγησης των απαξιωμένων δημοσίων υπαλλήλων, καθεστηκυία στον τομέα όπου υπηρετώ, από την οποία όλοι επωφελούνται, ωστόσο κανείς δεν αναγνωρίζει. Οικονομική επιβάρυνση αδικαιολόγητη για την οικογένειά μου, την ώρα που αδυνατεί να καλύψει βασικές της ανάγκες.
 
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις ακατάλληλες συνθήκες χώρων και υποδομών, στις οποίες εργάζομαι από τη μέρα που προσλήφθηκα στην υπηρεσία, ακόμα και σε εποχές "παχέων αγελάδων" για κάποιους άλλους. Συνθήκες εργασίας αδικαιολόγητες για μια χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή, αλλά ποτέ δεν ήταν.
 
Και δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην ειρωνεία που επεφύλασσε η μοίρα, το θέμα της επιστημονικής ανακοίνωσής μου να είναι ακριβώς εκείνο που λόγω διαφωνίας υπήρξε αφορμή για την "οικειοθελή" μετακίνησή μου σε άλλο τμήμα με ένα απλό τηλεφώνημα. Λειτουργία υπηρεσίας αδικαιολόγητη για μια χώρα που θέλει να λέγεται ότι αποτελεί τη μήτρα του ορθού λόγου, της επιστήμης και της δημοκρατίας, για μια κοινωνία που θέλει να μετασχηματιστεί σε ευνομούμενη και ευρωπαϊκή.
 
Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για εμένα. Είναι η καθημερινότητα των συναδέλφων μου. Είναι ακριβώς αυτά, που ακούσαμε με παράπονο από την οικογένεια ενός από εμάς, την ώρα που τον συνοδεύαμε στο "τελευταίο του ταξίδι". Ενός ανθρώπου για τον οποίο η υπηρεσία επεφύλασσε την "εύφημο μνεία" της εφεδρείας, ύστερα από δεκαετίες προσφοράς κάτω από αυτές ακριβώς τις συνθήκες, και ο οποίος παρόλα αυτά συνέχισε να προσφέρει χωρίς αμοιβή μέχρι την τελευταία του μέρα.
 
Δεν είναι όλα τέλεια
 
Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα είναι τέλεια. Ότι δεν υπάρχουν εκείνοι που απουσιάζουν από τη θέση που τους εμπιστεύτηκε η κοινωνία ή εκείνοι που επωφελούνται οικονομικά ή με άλλον τρόπο από αυτή. Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω: Πώς είναι δυνατόν να μην έχει ήδη γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμόζεται το υπάρχον πειθαρχικό δίκαιο, που προβλέπει όλες τις διαδικασίες εντοπισμού παραπτωμάτων και τις ποινές, με τις οποίες πρέπει να τιμωρούνται; Και σε ποιο πλοίο, αν και το υποβρύχιο θα ήταν ίσως πιο ταιριαστή παρομοίωση, η ευθύνη για όσα συμβαίνουν πάνω του δεν βρίσκεται σε αυτόν που ορίζει τις στροφές του κινητήρα και τις μοίρες στο πηδάλιο, αλλά στους ναύτες που είναι "παρόντες" και εκτελούν τις διαταγές του;
 
Τα ίδια συμβαίνουν όχι μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πάντα κάποιος κακοπληρωμένος υπάλληλος, κάποιος απαξιωμένος συμπολίτης μας, κάποιος από εμάς, είναι εκεί για να "κάνει τη δουλειά" ή για να "δώσει μία λύση". Είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες τον χρόνο.
Κυνήγι μαγισσών
 
Δεν είναι κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο το "κυνήγι μαγισσών" για την αναζήτηση "επίορκων" και "κοπανατζήδων" στο Δημόσιο, με ισοπεδωτικές πρακτικές που αδιαφορούν για την πραγματική προσφορά των υπαλλήλων. Είναι ένα κομμάτι από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, προκειμένου να φανεί επικοινωνιακά ότι επιτυγχάνονται "στόχοι", με μεθόδους που βάζουν αριθμούς στη θέση των ανθρώπων. Ένα κομμάτι από το αύριο, που εξυφαίνεται για εμάς και για τα παιδιά μας, με την οικονομία να χρεωκοπεί ελεγχόμενα και μετά να λιμνάζει, με υψηλή ανεργία, με "ελαστική" απασχόληση, με χαμηλή παραγωγικότητα και ακόμα χαμηλότερους μισθούς, με τριτοκοσμικό επίπεδο διαβίωσης και διαλυμένο το κοινωνικό κράτος, με κύριο εξαγωγικό προϊόν τους νέους, που μόνη προοπτική τους είναι η μετανάστευση. Και με τον φασισμό μπολιασμένο στη νοοτροπία της κοινωνίας, καθώς τη μαθαίνουν να βλέπει ως εχθρό τον δημόσιο υπάλληλο, που είναι "κοπανατζής" και "λαδώνεται ", τον ιδιωτικό υπάλληλο, που έχει "υψηλό" κατώτερο μισθό και εμποδίζει την "ανάπτυξη", τον ελεύθερο επαγγελματία, που είναι "κομπιναδόρος" και "πάντα φοροδιαφεύγει", τον Έλληνα, που δεν είναι "Γερμανός", τον μετανάστη, που "κλέβει τις δουλειές μας".
Η αδιαφορία, ο εφησυχασμός, ο κατακερματισμός και η απομόνωση επωάζουν το "αυγό του φιδιού". Απέναντι στη λογική "ο καθένας μόνος του" ήρθε η ώρα όλοι μαζί "να διαβούμε τον
 
Ρουβίκωνα". Alea jacta est.
 
Κ. Nικολάου
 
1. "Ο κύβος ερρίφθη". Ιστορική φράση του Ιουλίου Καίσαρα, όταν πήρε την απόφαση για τη διάβαση του Ρουβίκωνα.
 
Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία