Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η εικονική πραγματικότητα της Παιδείας...

...και η προώθηση των αντιδραστικών μέτρων

Μια ...άλλη εικόνα για κατάσταση στην εκπαίδευση παρουσίασε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, χωρίς να μπορέσει, τελικά να καταφέρει να κρύψει την πραγματικότητα για το παρόν, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης. Σε ένα σημείο της ομιλίας του τα νούμερα τον ...πρόδωσαν:

«Χρειάζεται απλούστευση διαδικασιών, απαιτείται μια ριζική επανατοποθέτηση και αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και μια λελογισμένη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 2011 το Υπουργείο Παιδείας δαπάνησε 6.180.000.000 ευρώ, ενώ το 2013 διαθέτει 4.900.0000.000».

Αρκούν οι παραπάνω αριθμοί για να αντιληφθεί κανείς ότι το μόνο «σχέδιο» για την εκπαίδευση είναι, από τη μια, να γίνουν «μπαλώματα» και, από την άλλη, απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο σχολείο και στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις ...κατακτήσεις σε δύσκολες συνθήκες, επειδή, μεταξύ άλλων, υπήρχαν έγκαιρα τα βιβλία στα σχολεία κι επειδή θα περάσει δύο μέτρα «ασπιρίνες» σε νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες (δυνατότητα μετεγγραφής σε κατηγορίες πρωτοετών «με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια» και «επιπλέον εξεταστικής το Φεβρουάριο για τους επί πτυχίω φοιτητές»).

Αυτά τα δύο χαρακτηρίζονται «κοινωνικά ισοδύναμα», αλλά από την άλλη πλευρά η οικονομική κατάσταση των φοιτητών και των σπουδαστών και των οικογενειών καθημερινά γίνεται χειρότερη απ' τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, όλο και λιγότερες κάρτες σίτισης δίνονται στις σχολές και οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δικαιούνται στέγαση σε Εστίες, αλλά δεν ...χωράνε.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός διαφημίζει πως πέτυχε «αύξηση των δικαιούχων φοιτητών και σπουδαστών που σιτίζονται δωρεάν στις δομές της Φοιτητικής Μέριμνας από 57.000 σε 70.000 και συνεχίζουμε με στόχο τις 90.000», ενώ μίλησε και για αύξηση των «φοιτητικών κλινών κατά 700». Μια βόλτα στις Εστίες σε όλη τη χώρα, στα νοικιασμένα ξενοδοχεία (όταν αυτό γίνεται) και στις λέσχες σίτισης αρκεί για δει κανείς κατά πόσο φτάνουν ακόμα κι αυτά που παρουσιάζει ο υπουργός.

Αταλάντευτα στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων

Παρά την άθλια οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων (μετά το «κούρεμα» και τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς), η κυβέρνηση είναι ...αταλάντευτη στην προώθηση του νόμου - πλαίσιου για τα πανεπιστήμια ΑΕ. Ο υπουργός μίλησε για τα Συμβούλια Διοίκησης, υποστηρίζοντας πως «η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες αγγίζει το 80%» και αναρωτήθηκε: «Πώς αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία η μειοψηφία που μπλόκαρε τις εκλογές, άρπαζε τις κάλπες και εμπόδιζε την ελεύθερη έκφραση»; Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να μιλήσει για μειοψηφίες και πλειοψηφίες, όπως βολεύει την κυβέρνηση. Αλήθεια, οι δεκάδες αποφάσεις Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων και οι αποφάσεις Συλλόγων Διδασκόντων ποιες ...μειοψηφίες εξυπηρετούν. Να μην ξεχνάμε, δε, ότι οι υποψήφιοι «εκπρόσωποι» φοιτητών πανελλαδικά δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα δάχτυλα του ενός χεριού...

Στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων για το Πανεπιστήμιο ΑΕ είναι και το σχέδιο «Αθηνά», με το οποίο θα γίνουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων. Ο υπουργός είπε ότι το σχέδιο «Αθηνά» «θα προχωρήσει στο χρονοδιάγραμμα» που έχει τεθεί. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, με το σχέδιο «Αθηνά» στόχος είναι να μη δεχτούν νέους φοιτητές και σπουδαστές περίπου 150 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ από 485 συνολικά, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2012 - 2013)!

«Φυσικά», η κυβέρνηση δεν ξεχνά και την «αξιολόγηση» του εκπαιδευτικού με τα κριτήρια του σχολείου της «αγοράς». Ο υπουργός είπε ότι στο τέλος του μήνα θα κατατεθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης, στο τέλος του χρόνου θα κατατεθεί νομοσχέδιο για το Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο.

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 13/11/2012

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
Χρηματοδότηση σχολικών μονάδων: Συγκέντρωση σήμερα στις 18:30 στο Δήμο Αχαρνών
Εκπαιδευτικοί και γονείς δίνουν το «παρών» σήμερα στις 18:30 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών για την άμεση επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών...
Χρηματοδότηση σχολικών μονάδων: Συγκέντρωση σήμερα στις 18:30 στο Δήμο Αχαρνών
epidoma_mitrotitas
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
9μηνη άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς και πλήρης εξίσωση των δικαιωμάτων με εκείνα των μονίμων
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
panelladikes 2023
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική
«Όλα αυτά αποτελούν πολλαπλά χτυπήματα και αναδεικνύουν τις αδυναμίες, στο σημαντικό για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, θεσμό της Μαθητείας κλονίζοντας την...
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική