Thumbnail

Επώδυνος συμβιβασμός με περικοπές €8,8 δισ. το 2013

Θυσίες με απολύσεις και άγριες περικοπές για το «ναι» του Τόμσεν
Τσώλης Ζώης
 

Σε επώδυνο συμβιβασμό με την τρόικα οδηγήθηκε η κυβέρνηση ανεβάζοντας το πακέτο των μέτρων λιτότητας στα 8,8 δισ. ευρώ για το 2013 ώστε να εξασφαλίσει το «ναί» του Πόουλ Τόμσεν και μια δήλωση «επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος», στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup που γίνεται στο Λουξεμβούργο.


Μόνο έτσι μπορεί κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για την Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, όπου εκεί και μετά την παράλληλη πολιτική διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε Αθήνα, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για την επιμήκυνση του προγράμματος (αν πλέον χρειάζεται), καθώς και για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας από τα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης και το ΔΝΤ την οποία μπορεί να αποφασίσει μόνο η κυρία Μέρκελ.

Μετά από μια εβδομάδα εξαντλητικών διαπραγματεύσεων η τρόικα πέρασε όλα τα σκληρά μέτρα άμεσης απόδοσης που ζητούσε όπως:

- η απόλυση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από φορείς, οργανισμούς και θέσεις του δημοσίου που καταργούνται (μετά από ένα χρόνο διαθεσιμότητας),

-η κατάργηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων που προβλεπόταν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που επεκτείνεται σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, και

-κυρίως τη μείωση των συντάξεων και κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων του ΟΓΑ με το επιχείρημα ότι «δεν πλήρωσαν ποτέ ούτε εισφορές, ούτε φόρους».

Κατόπιν τούτων και προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση πολιτικά για να περάσει τα μέτρα από το σκόπελο της Βουλής η τρόικα αποδέχθηκε πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να επιβληθεί φόρος στους εφοπλιστές (με συντελεστή επί του τονάζ των πλοίων) και την πρόταση να θεσμοθετηθεί η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, του Φώτη Κουβέλη, για «ρήτρα ισοδύναμων μέτρων» που προβλέπει τα εξής:

-αν επιτευχθεί ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας το πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως το επόμενο έτος θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση από τα κοινωνικά δυσβάστακτα μέτρα όπως η μείωση των χαμηλών συντάξεων (συμπεριλαμβανομένων και του ΟΓΑ), η αύξηση ορίου ηλικίας για την ένταξη στο ΕΚΑΣ, η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εποχικά απασχολούμενους, η περικοπή δώρων και ο περιορισμός κοινωνικών επιδομάτων.

Επί της ουσίας κυβέρνηση και τρόικα συνδιαμορφώνουν και το «πολιτικό αφήγημα» ώστε τα μέτρα να περάσουν από τη Βουλή.

Το πλέον κρίσιμο ζήτημα κατά τον κ. Στουρνάρα είναι «η έγκριση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου». Διαφορετικά η παράταση της αβεβαιότητας σε συνδυασμό με την κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει από πολλές αιτίες, τη διαρκή αβεβαιότητα, τις αναξιοποίητες λίστες κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και εν τέλει στην εφαρμογή των μέτρων αφού υποχωρούν τα έσοδα.

Το παρασκήνιο

Στο παρασκήνιο η διαφορά των 2,5 δισ. ευρώ που υπήρχε στο πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013 - 2014 μοιράστηκε. Το ένα δισ. ευρώ θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά και κυρίως τους συνταξιούχους το 2013 και το υπόλοιπο ποσό θα πέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες το 2014 με την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που δεν είχαν κλείσει μέχρι το Σάββτο το απόγευμα.
Καθοριστική για το συμβιβασμό ήταν η παρέμβαση της Ευρωπαικής Επιτροπής και ειδικά του Ματίας Μόρς ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι τα όρια της ελληνικής οικονομίας εξαντλούνται κι ένα πιθανό αδιέξοδο θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωπαική Ενωση.
(Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις περικοπές στις συντάξεις και τις απολύσεις στο δημόσιο στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕΛ Β2-5)


Με ποια μέτρα φθάσαμε στον συμβιβασμό

-Κατάργηση δώρων στα ταμεία, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ 1.715 εκατ. ευρώ

-Μείωση στο άθροισμα συντάξεων (κύριας και επικουρικής) άνω των 1000 ευρώ σε ποσοστό 3-10% 597 εκατ. ευρώ

-Μείωση 30 ευρώ συντάξεων του ΟΓΑ 310 εκατ. ευρώ

-Σύνταξη από τα 65 στα 67 για όλους 449 εκατ. ευρώ

-Αναστολή κινήτρου επίτευξης στόχων στο δημόσιο 137 εκατ. ευρώ

-Νέες περικοπές στα φάρμακα 330 εκατ. ευρώ

-Κατάργηση εποχικών επιδομάτων ΟΑΕΔ 50 εκατ. ευρώ

-Φόρος στους εφοπλιστές 100 εκατ. ευρώ
ΤΟ ΒΗΜΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
20160812_20pragm_arxaia_0.jpg
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;
Με τον όρο αρχαία ελληνική γλώσσα αναφερόμαστε τη μορφή της ελληνικής γλώσσας, που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασική αρχαιότητα...
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;