Thumbnail

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ O ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ Μ.Κ.Ο.

Με έγγραφό του (30/9/2012) ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών  προσκαλεί σε συνάντηση τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολείων του Δήμου με θέμα την «αειφόρο ανάπτυξη».

Το έγγραφο αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε (αρ. απ. 140/2012)  τη θεσμοθέτηση του προγράμματος «Αειφόρο Σχολείο» και «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου» υπογράφοντας το σχετικό πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΕΠΠ).

Ποια είναι η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού;

Η ΕΕΠΠ είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) των εφοπλιστών. Πίσω της υπάρχουν με διάφορες ιδιότητες οι:  Καρράς, Κουλουκουντής, Λιβανός, Ποταμιάνος, Χανδρής, το Ίδρυμα Λάτση, το Ίδρυμα Λεμός, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Νιάρχος, το Ίδρυμα Ρέστη, το Ίδρυμα Σαμούρκα, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, κλπ. Αυτοί κι άλλοι πολλοί που συσσώρευσαν τα κεφάλαιά τους από την εκμετάλλευση των ναυτικών, από τα θαλασσοδάνεια που πήραν και που αφαιρέθηκαν από τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Αυτοί που απαλλάσσονται από κάθε μορφής φορολόγηση των κερδών τους και του  εφοπλιστικού τους κεφαλαίου.

Το  δε «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου» κρύβει από πίσω του γνωστούς ομίλους για την ευαισθησία τους στην …αειφόρο τους ανάπτυξη δηλ. για την αύξηση των κερδών τους, την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Χορηγοί του Βραβείου είναι:

  • το ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ της εταιρείας που προκαλούσε την καταστροφή του φυσικού πλούτου της Χαλκιδικής με τα ορυχεία χρυσού,
  • το THE A.G. LEVENTIS FOUNDATION της “A.G. Leventis & Company Limited”  που από το 1936 εκμεταλλεύεται με αποικιακούς όρους το φυσικό πλούτο της Δυτ. Αφρικής και κυρίως τους λαούς της Γκάνας και της Νιγηρίας,
  • ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ με 12 περιοδικά, 4 εφημερίδες ( «Εspresso», «Η Σφήνα», «Ισοτιμία» και «Athens News») το ραδιοφωνικό σταθμό Flash, με απλήρωτους  και απολυμένους εργαζόμενους όπως καταγγέλλει το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ .
  • Τους παραπάνω πλαισιώνουν άλλες ΜΚΟ (Mio-EC SDE, MedIES, egaio) που εμπορεύονται εκπαίδευση με περιβαλλοντισμό και οικολογία και με πιθανό χρηματοδότη τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Όλοι αυτοί για να ωραιοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να φροντίσουν υστεροφημία τους,  «είναι ευαίσθητοι»  με το περιβάλλον και ΚΑΤΑΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ

ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ …ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ!!!.

Δηλαδή, να ανταγωνιστούν μεταξύ τους σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές (διαγωνισμό και σύγκριση σχολείων το ονομάζει) για να αποδείξουν ποια σχολεία είναι ευαίσθητα περιβαλλοντικά, ποιοι εκπαιδευτικοί είναι καλύτεροι και δραστήριοι κοινωνικά γιατί ο διαγωνισμός/ανταγωνισμός «της αειφόρου τους ανάπτυξης» περιλαμβάνει εκτός από τον περιβαλλοντικό τομέα, τον παιδαγωγικό και τον κοινωνικό.  

Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών οδηγιών για την εκπαίδευση  όπως αυτές αποτυπώνονται στο Νέο Σχολείο της αλήστου μνήμης υπουργού παιδείας Διαμαντοπούλου και του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία και με χρηματοδότηση από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής για την περιβαλλοντική αγωγή ξεκίνησε με μείωση του προσωπικού και υπολειτουργία των κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ακολούθησε η είσοδος του ιδιωτικού τομέα και βέβαια η ΕΕΠΠ που έχει ετοιμάσει τα πάντα: από το σχολικό πρόγραμμα δράσης τις φόρμες και την αναλυτική περιγραφή των επιμέρους δράσεων μέχρι την αξιολόγηση των επιτευγμάτων. Θα υλοποιούμε δηλαδή ένα πρόγραμμα που μια ΜΚΟ προετοίμασε για να εφαρμοστεί στο δημόσιο σχολείο, θα λογοδοτούμε και θα κρινόμαστε από αυτούς, θα διαμορφώνουμε τον ατομικό μας φάκελο (επιστημονικό και εργασιακό) με βάση τη συμμετοχή και τα αποτελέσματα που θα έχουμε από τον φορέα του κάθε προγράμματος. Μας επιβάλουν την επιστημονική απαξίωσή μας συγχρόνως με την πλήρη εργασιακή μας εξάρτηση μέσα από τέτοια προγράμματα και ΜΚΟ.

Και βέβαια η δημοτική αρχή τη δουλειά της κάνει. Αυτή την πολιτική στήριξε και αυτήν ακολουθεί. Βραβεία θα μοιράσει, φωτογραφίες στα προπαγανδιστικά έντυπα του δήμου θα υπάρξουν, φιέστες θα γίνουν, φιλοπεριβαλλοντικές κορόνες θα ακουστούν. Όμως από τα σχολεία και τα χρήματα για να λειτουργήσουν θα λείπουν και θα εξακολουθούν να στεγάζονται σε ακατάλληλα ή νοικιασμένα μαγαζιά, οι ελεύθεροι χώροι θα απουσιάζουν από το δήμο, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας θα είναι σε απόσταση ανάσας από τα σχολεία και φυσικά τα παιδιά θα εξακολουθούν να ζουν στη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος από fast tract έργα που θα παρακάμπτουν τους περιβαλλοντικούς όρους (για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας), έργα που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν οι παραπάνω χορηγοί.

Λυπόμαστε μόνο που τέτοιες προτάσεις ψηφίστηκαν και με την ψήφο συναδέλφων εκπαιδευτικών που είναι δημοτικοί σύμβουλοι. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν τη στάση τους .

Το οικονομικό όφελος της …νίκης για τα σχολεία ανά κατηγορία είναι τα παρακάτω, όπως τουλάχιστον  αναγράφεται στο πρακτικό της απόφασης 140/2012 του δημ. συμβουλίου. Κι όλα αυτά την  περίοδο που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. υποχρηματοδοτεί το δωρεάν δημόσιο σχολείο. Η δεύτερη δόση μειωμένη κατά 50% δεν έχει φτάσει στα σχολεία, η δε τρίτη δόση οδηγείται -μαζί με τους μισθούς, τις συντάξεις και το πετρέλαιο για τη θέρμανση των σχολείων- στη διάσωση του τραπεζικού κεφαλαίου. Μια χαρά μονόδρομος παρουσιάζεται λοιπόν το 500κοσάρικο του βραβείου για να καλυφθούν βασικές λειτουργικές ανάγκες.

Η κυβέρνηση μας το λέει καθαρά: ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ. Βρείτε τα λεφτά μόνοι σας. Από τους γονείς, από διαφοροποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από πλούσιους κι ευαίσθητους χορηγούς, από επιχειρήσεις, από την εκκλησία, από ευρωπαϊκά προγράμματα, από εσάς τους ίδιους. Οι προσπάθειές σας θα αναγνωριστούν με την αυτοαξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων.

ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:

Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουμε ανάγκη από όλους αυτούς (ΜΚΟ, δημοτικούς παράγοντες, πλούσιους φιλάνθρωπους και λοιπές κατηγορίες)  για να αναδείξουμε τα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής, τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την ανάδειξη των οικολογικών ζητημάτων, με οδηγό την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, το σεβασμό και την αποδοχή κάθε μαθητή, κάθε εκπαιδευτικού και κάθε σχολείου. Δε λειτουργούμε ανταγωνιστικά ούτε …διαγωνιζόμαστε. Αντίθετα:

  • Αγωνιζόμαστε για ενιαίο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά. 
  • Αγωνιζόμαστε για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
  • Δεν ψάχνουμε για βραβεία 500σίων, 300σίων ή 200σίων ευρώ. Αγωνιζόμαστε για δημόσια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. ΈΞΩ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΟΥΤΕ ΔΕΚΑΡΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ.
  • Είμαστε απέναντι στην απαξίωση-υποχρηματοδότηση των σχολείων, τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις, στις ευρωπαϊκές οδηγίες για αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, στα αγοραία προγράμματα σπουδών, στο φτηνό, ευέλικτο, αποδοτικό, πειθαρχημένο και αποκεντρωμένο «Νέο Σχολείο»
  • Βρισκόμαστε ενάντια στην αυτοαξιολόγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, την αξιολόγηση που επιχειρεί τον ανταγωνισμό, την εργασιακή και ιδεολογική χειραγώγησή μας.

Καλούμε τους διευθυντές, -τριες και τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

epidimia_ilaras_ipa_2542019.jpg
«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για παράλληλη έξαρση κοκκύτη και ιλαράς λόγω εμβολιαστικών κενών
«Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα», λένε οι ειδικοί
«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για παράλληλη έξαρση κοκκύτη και ιλαράς λόγω εμβολιαστικών κενών
ΔΙΕΚ
Εκπαιδευτές ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ): Αξιολόγηση από καταρτιζόμενους και ποινή «παύσης» ενός έτους για όσους αξιολογηθούν αρνητικά
Αν το έργο ενός εκπαιδευτή αξιολογηθεί ως «ακατάλληλο» τίθεται εκτός του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης για το επόμενο ένα έτος
Εκπαιδευτές ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ): Αξιολόγηση από καταρτιζόμενους και ποινή «παύσης» ενός έτους για όσους αξιολογηθούν αρνητικά