Thumbnail

 

Έκπληκτη η πανεπιστημιακή κοινότητα παρακολουθεί την κυβέρνηση των Μνημονίων να ρημάζει τα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ δίνει γη και ύδωρ στους εμπόρους της εκπαίδευσης προσφέροντάς τους μέχρι και ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν!
 
Τ. Κουράκης: Δεν θα προλάβουν να διαλύσουν την ανώτατη εκπαίδευση
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση «διόρθωσε» ακόμη και το Μεσοπρόθεσμο που είχε ψηφίσει λίγες ημέρες πριν, προκειμένου να δώσει στα κολέγια καθεστώς «Πανεπιστημίου» και στους αποφοίτους τους όχι μόνο επαγγελματική, αλλά και ακαδημαϊκή αναγνώριση. Η μόνη διαφοροποίηση με τους πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων, ενδεχομένως μέχρι την επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι ότι οι απόφοιτοι των κολεγίων θα περνάνε και μια βόλτα από τον ΔΟΑΤΑΠ.
 
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από non paper του υπουργείου Παιδείας: "Στην ελληνική επικράτεια μόνον τα Ελληνικά Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παρέχουν στους αποφοίτους τους ακαδημαϊκή αναγνώριση και επαγγελματικά προσόντα με τη λήψη του πτυχίου τους. Έχουν δηλαδή αυτόματη αναγνώριση. Οι υπόλοιποι, οι κάτοχοι πτυχίων ή τίτλων σπουδών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών, για να επιτύχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση, δύνανται να αιτηθούν στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), για ακαδημαϊκή ισοτιμία και αντιστοιχία.
 
Ο ΔΟΑΤΑΠ, αφού συγκρίνει τα προγράμματα σπουδών (διάρκεια, περιεχόμενο κ.λπ.), αποφαίνεται θετικά ή αρνητικά για τη χορήγηση της ισοτιμίας ή και της αντιστοιχίας και, στην περίπτωση που αποφανθεί θετικά, εξομοιώνονται με τους Αποφοίτους των Ελληνικών Δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».
 
Εμμέσως πλην σαφώς, στους κατόχους πτυχίων της αλλοδαπής μπαίνουν και οι απόφοιτοι των κολλεγίων που συνεργάζονται με αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού τα οποία έχουν εκδώσει και τους τίτλους σπουδών.
 
Οποιαδήποτε φράση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί εμπόδιο στην απελευθέρωση της αγοράς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξαλείφεται και κάποιες «απροσεξίες» του Μεσοπρόθεσμου διορθώνονται μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή του. Έτσι διαγράφεται η φράση που όριζε ότι «τα πτυχία και οι τίτλοι, καθώς και οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε άλλης ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολέγια δεν είναι ισότιμες με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης» (Παράγρ. Θ7, εδάφιο 1 του Μεσοπρόθεσμου). Η διαγραφή αυτής της φράσης ισοδυναμεί με εξίσωση των αποφοίτων των κολεγίων με τους πτυχιούχους των πανεπιστημίων και πολύ περισσότερο των ΤΕΙ.
 
Το διαγραφέν σημείο αντικαθίσταται με ρύθμιση η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο την επαγγελματική ισοτίμηση των πτυχιούχων των κολλεγίων με τους αντίστοιχους των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 7, παρ. 6γ), αναφέρεται ότι «τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολέγια δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης.
 
Πρόκειται για μια πράξη που ευθέως βάλλει εναντίον του άρθρου 16 του Συντάγματος για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Η κυβέρνηση, επισημαίνει, προσπαθεί να μεγαλώσει κι άλλο το κομμάτι της πίτας που παίρνουν τα κολέγια, την ίδια ώρα που με την πρωτοφανή υποχρηματοδότησή της προς τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μεθοδεύει την διάλυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
 
Η εκπαιδευτική κοινότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν θα επιτρέψουν στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. να προχωρήσουν το καταστροφικό τους έργο.
 
Όσες πράξεις ΠΝΠ και αν εκδώσουν, η κοινωνία θα τις ακυρώσει στην πράξη, ενώ η κυβέρνηση της Αριστεράς θα τις βγάλει και από τον νομοθετικό χάρτη.
 
ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα