Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: Η ΑΥΓΗ

 

Στεφανάκου Π.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μια νέα και χρυσοφόρα αγορά φροντιστηριακής εκπαίδευσης, με θύματα χιλιάδες παιδιά, άνοιξε το υπουργείο Παιδείας με την καθιέρωση εξετάσεων εισαγωγής στα λεγόμενα «πρότυπα - πειραματικά» σχολεία. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις, που θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, έφτασαν τις 8.056 για μόλις 2.699 θέσεις! Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός για την εισαγωγή από το δημοτικό στο γυμνάσιο, όπου 5.500 παιδιά θα κληθούν να διαγωνιστούν για 1.260!
 
Η διάλυση του δημόσιου σχολείου και η διαρροή μαθητών από τα ιδιωτικά οδηγεί χιλιάδες παιδιά σε μια τρελή εξεταστική κούρσα για την εισαγωγή σε κάποιο πρότυπο σχολείο. Μόλις 1 στα 5 παιδιά περνούν στο Γυμνάσιο. "Δεν χρειαζόμαστε σχολεία αριστείας, αλλά άριστα σχολεία για όλους", τονίζει η ΟΛΜΕ
Όμως, όπου υπάρχει ανταγωνισμός ανθεί και η αγορά των φροντιστηρίων ή των ιδιαίτερων. Ήδη, καταγγέλλει επισήμως η ΟΛΜΕ, έξω από τα σχολεία γίνεται... χαμός με τις διαφημίσεις και τα φυλλάδια ιδιωτικών φροντιστηρίων, ενώ δίνουν και παίρνουν τα ιδιαίτερα για την επίτευξη της πολυπόθητης αριστείας .Η εκπαίδευση μετά από πολλές δεκαετίες ξαναζεί τη μερική επιστροφή εξετάσεων εισαγωγής από το δημοτικό στο γυμνάσιο και από το γυμνάσιο στο λύκειο. Αυτό το πισωγύρισμα δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρξει και ολική επαναφορά του εξεταστικού θεσμού και της άγριας επιλογής και κατάταξης παιδιών. Άλλωστε ήδη δημιουργείται το πλαίσιο για τη γενικευμένη καθιέρωση εξετάσεων μέσω της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων με κύριο κριτήριο τις επιδόσεις των μαθητών.
 
Οι χιλιάδες υποψηφιότητες για την εισαγωγή στα πρότυπα σχολεία ήταν αναμενόμενη για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η διάλυση του δημόσιου σχολείου της γειτονιάς, που κάνει πολλούς γονείς να προσδοκούν ότι στα πρότυπα τα παιδιά τους θα έχουν καλύτερη εκπαίδευση. Ο δεύτερος λόγος είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές μέσες οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν πλέον να σηκώσουν τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και βλέπουν τα πρότυπα ως εναλλακτική εκπαιδευτική διέξοδο.
 
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι αιτήσεις σε ορισμένα σχολεία που βρίσκονται σε μέσες ή ακριβές περιοχές της Αττικής έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στα Ανάβρυτα και στο Βαρβάκειο σημειώνεται ρεκόρ αιτήσεων για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής. Μάλιστα για την εισαγωγή στο Γυμνάσιο ο ανταγωνισμός είναι πιο σκληρός και από την εισαγωγή σε κάποια από τις σχολές πρώτης ζήτησης των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, 673 παιδιά διεκδικούν εισαγωγή στο Γυμνάσιο Αναβρύτων, που προσφέρει 81 θέσεις. Δηλαδή περνάει 1 στα 7. Ακολουθεί το Βαρβάκειο όπου υποψήφια για τις 108 θέσεις δηλώνουν 593 παιδιά (περνάει 1 στα 6). Ακολουθεί η Ιωνίδειος Πειραιά με 529 αιτήσεις για 108 θέσεις.
 
Να σημειωθεί ότι ο θεσμός των εξετάσεων επιλογής, που έχουν καθιερώσει εδώ και χρόνια γνωστά ιδιωτικά σχολεία, περνάει μεγάλη κρίση, καθώς όλο και λιγότεροι υποψήφιοι προσέρχονται για να διεκδικήσουν μία θέση. Για παράδειγμα ο αριθμός των υποψηφίων για εισαγωγή στο Κολέγιο Αθηνών έπεσε, πέρυσι, στους 200, όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσε και τους 500 υποψήφιους.
 
Οι γονείς των παιδιών που φοιτούν ήδη στα πειραματικά σχολεία και εντελώς ξαφνικά θα μπουν στη διαδικασία των εξετάσεων εισαγωγής έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσή τους. Στο νομικό τους οπλοστάσιο περιλαμβάνουν και την απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη σύμφωνα με την οποία «για όσο διάστημα εκκρεμεί η ρύθμιση σοβαρών ζητημάτων που άπτονται της εκπλήρωσης του σκοπού και της λειτουργίας των προτύπων πειραματικών σχολείων, θα ήταν προβληματικό να απαιτείται -από τους μαθητές τουλάχιστον που εισήχθησαν στην Α' τάξη του πειραματικού γυμνασίου με διαφορετικό πλαίσιο, διαφορετική προοπτική και προγραμματισμό- να ανταποκριθούν σε εξετάσεις, των οποίων το πλαίσιο εξακολουθεί να παραμένει ασαφές».
 
Ριζικά αντίθετη στις εξετάσεις δηλώνει και η ΟΛΜΕ τονίζοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε σχολεία Αριστείας, αλλά Άριστα Σχολεία για όλους». Όπως τονίζει η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών, «με μια ακραία έκδοση της αριστείας γίνεται προσπάθεια διαχωρισμού των μαθητών που ήδη φοιτούν με έναν τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιδιότυπα ρατσιστικός, εισάγοντας την έννοια της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος με βάση μια δίωρη εξέταση αμφιβόλου ποιότητας που δεν συνάδει με την ουσία και τους στόχους του δημόσιου σχολείου».
 
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα συγκεκριμένα σχολεία να αγωνιστούν μαζί με τους Συλλόγους Γονέων για την κατάργηση των εξετάσεων και την ανατροπή του Ν. 3966/11, που μόνο δεινά έχει μέχρι στιγμής προσθέσει στα σχολεία αυτά.
 
Πηγή: ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκτονία
Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία – Πως 200 άνθρωποι ακολούθησαν στον θάνατο τον ηγέτη τους
Σαν σήμερα, 19 Μαρτίου του 1644, περίπου 200 άνθρωποι, αυτοκτόνησαν ως ένδειξη αφοσίωσης στον αυτοκράτορα Τσόνγκζεν
Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία – Πως 200 άνθρωποι ακολούθησαν στον θάνατο τον ηγέτη τους
pierrakakis
Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει την Πέμπτη 4 Απριλίου στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
Τι θα γίνει στα σχολεία στις 4 Απριλίου 2024, σύμφωνα με την Εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που υπογράφει ο ΓΓ Γιάννης Κατσαρός
Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει την Πέμπτη 4 Απριλίου στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
naxos
Ο 14χρονος μαθητής που είναι και βοσκός και τα προλαβαίνει όλα!
Ξύπνημα τα ξημερώματα και δουλειά ως βοσκός στο πλευρό του πατέρα του για αρχή. Αμέσως μετά το σχολείο και στη συνέχεια διάβασμα για να είναι...
Ο 14χρονος μαθητής που είναι και βοσκός και τα προλαβαίνει όλα!