Thumbnail

 

ΤΥΠΟΣ: Καθημερινή
 
Εμπόδισαν ξανά τις εκλογές


Ολοι γνώριζαν ότι δεν θα γίνουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως στο Πατρών και στο Πάντειο

 

Του Αποστολου Λακασα

Τι περίμεναν χθες το πρωί περίπου 150 άτομα, φοιτητές και πανεπιστημιακοί, στη στοά των θεάτρων Γκλόρια και Διάνα επί της οδού Ιππποκράτους 7; Να πάρουν μέρος στη θεατρική πράξη «Ακυρώστε τις εκλογές για το Συμβούλιο Ιδρύματος»! Βέβαια, ουδείς τελικά... χειροκρότησε, μιας και ήταν διαδικασία ρουτίνας, αφού όλοι γνώριζαν ότι οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα ακυρωθούν, όπως έγινε και σε άλλα ΑΕΙ την προηγούμενη εβδομάδα, και χθες σε Πάντειο και Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ειδικότερα, η χθεσινή φαρσοκωμωδία στο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας εκτυλίχθηκε στα γραφεία και τις αίθουσες του πανεπιστημίου, που βρίσκονται στην πολυκατοικία πάνω από τα δύο θέατρα. Εκεί είχαν τοποθετηθεί οι πρώτες κάλπες για την ψηφοφορία, που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 9 π.μ. και να ολοκληρωθεί στις 6 μ.μ. Γύρω στις 8 π.μ. άρχισαν να μαζεύονται στον χώρο πανεπιστημιακοί και φοιτητές, που αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου νόμου και την εκλογή Σ.Ι. Επειτα από λίγα χιλιοακουσμένα συνθήματα («Κάτω τα χέρια από τα ΑΕΙ», «Οχι στα Συμβούλια των πολυεθνικών»), οι διαδηλωτές ενημέρωσαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν εκλογές, και αυτά με τη σειρά τους βεβαίωσαν ότι «οι εκλογές παρακωλύθησαν και άρα θα επαναληφθούν την Τετάρτη (αύριο)». «Ηταν, φυσικά, όλα προσυνεννοημένα», είπε στην «Κ» πανεπιστημιακός που πήγε για να ψηφίσει αλλά παρεμποδίστηκε.

Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ότι μεταξύ των 150 βρέθηκαν σε αγαστή συνεργασία φοιτητές και πανεπιστημιακοί από άσπονδους πολιτικούς εχθρούς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, εξωκοινοβουλευτική αριστερά). Από την άλλη, η διαδικασία προκαλεί ερωτήματα για το πόσο ουσιαστική είναι η πρόθεση του πρυτανικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή εκλογών. Μάλιστα, πανεπιστημιακοί εγκαλούν τον πρύτανη Θ. Πελεγρίνη διότι -καθώς θεωρείται ότι ούτε οι αυριανές εκλογές με κάλπες θα γίνουν- επέλεξε ως τρίτο τρόπο όχι την ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά την επιστολική - επίσης μία διαδικασία που εύκολα μπορούν να μπλοκάρουν οι αντιδρώντες κάνοντας κατάληψη στον χώρο όπου θα συγκεντρωθούν οι επιστολικές ψήφοι. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής θα ζητήσουν από τον κ. Πελεγρίνη να επιλέξει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ υπάρχουν υποψήφιοι πανεπιστημιακοί για το Σ.Ι. του ιδρύματος που ζητούν ακόμη και εισαγγελική παρέμβαση.

Ανάλογο σκηνικό εκτυλίχθηκε στο Πάντειο - «ήταν όλα ερημικά, κλειδωμένες όλες οι πόρτες, ούτε καταληψίες φαίνονταν, δεν έγιναν καν διαμαρτυρίες για το θεαθήναι», ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός του ΑΕΙ - καθώς και στο Παν. Πατρών.

24ωρο «λουκέτο»

Την ίδια στιγμή, οι πρυτάνεις διαμαρτύρονται για τα προβλήματα των ιδρυμάτων -χθες η Σύγκλητος του Παν. Ιωαννίνων έβαλε 24ωρο «λουκέτο» στο ίδρυμα-, ζητούν πρόσθετη επιχορήγηση, ενώ χαρακτηρίζουν δαμόκλειο σπάθη τη δυνατότητα διαχειριστικού ελέγχου που έχει το υπ. Παιδείας για τα πεπραγμένα των ΑΕΙ. «Οι πρυτανικές αρχές διοικούν πλέον υπό τη δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του εισαγγελέα κατ' εντολή των Αρχών», αναφέρει η Σύνοδος Πρυτάνεων.


Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kallitexnika_mathimata_art.jpg
Καλλιτεχνικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Αναλυτικές πληροφορίες
Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025
Καλλιτεχνικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Αναλυτικές πληροφορίες
protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας