Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Εμπειρογνώμονες θα βοηθούν τα ΑΕΙ στο μάνατζμεντ 

 

Του Αποστολου Λακασα

Ελληνες εμπειρογνώμονες στέλνει το υπουργείο Παιδείας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ το επόμενο διάστημα, ώστε να τα βοηθήσει στο μάνατζμεντ και στην οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων τους. Την ίδια στιγμή, σημαντικές αλλαγές αναμένονται στη γενική και τεχνολογική εκπαίδευση. Το υπουργείο εξετάζει την υιοθέτηση του, λεγόμενου, διττού συστήματος στην τεχνολογική εκπαίδευση, κατά τα γερμανικά πρότυπα, στο οποίο το μεγαλύτερο μέρος της μαθητείας γίνεται στην επιχείρηση. Για το θέμα θα οργανωθεί σύνοδος Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στο Βερολίνο στις 10 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη το βράδυ σχετικά με τις προκλήσεις που φέρνει η οικονομική κρίση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόνισε ότι το βάρος θα δοθεί στην καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων των ΑΕΙ και στο σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων («Αθηνά», όπως ονομάζεται). Ετσι, όπως διευκρίνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος στην «Κ», το υπουργείο θα στείλει σε κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ πενταμελείς ομάδες στελεχών έμπειρων στη διοίκηση επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν τα ιδρύματα στην αξιοποίηση των κονδυλίων ειδικών λογαριασμών και ευρύτερα στην οικονομική διαχείριση εν μέσω μείωσης της χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ. Με βάση τον νέο νόμο, τα ΑΕΙ θα μπορούν να χρησιμοποιούν για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών το 40% των κονδυλίων που εισρέουν από την έρευνα (και τώρα μετατρέπονται σε αποθεματικά).

Επίσης, έως τον Φεβρουάριο θα έχουν ανακοινωθεί οι τελικές αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Με βάση τον σχεδιασμό, περίπου 150 από τις 500 σήμερα σχολές και τμήματα θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και καταργήσεις τμημάτων και συγχωνεύσεις σχολών και σε πανεπιστήμια της Αθήνας, όμως οι περισσότερες συγχωνεύσεις θα γίνουν στα περιφερειακά ιδρύματα. «Θα συνδεθούν τα γνωστικά αντικείμενα των ιδρυμάτων με τους αναπτυξιακούς τομείς κάθε περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Αποφάσεις ώς το 2014

Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή είναι άλλωστε και το βασικό μέλημα της Ευρώπης στην τεχνολογική εκπαίδευση. «Στην Ευρώπη υπάρχουν 5,5 εκατ. άνεργοι έως 30 ετών. Το σχετικό ποσοστό στην Ελλάδα είναι 56%, στην Ισπανία 54%, στην Ιταλία 38%, ενώ σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία 8%. Την ίδια στιγμή το ανορθολογικό είναι ότι υπάρχουν 2 εκατ. κενές θέσεις, που αντιστοιχούν στο 40% των ανέργων. Πρόκειται για αντίφαση», τόνισε ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου υπό την αιγίδα του οποίου έγινε και η εκδήλωση. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν διττό σύστημα στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα αποτελέσματα του οποίου είναι απτά, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανίδα Ντόρις Πακ, συμπληρώνοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να υιοθετηθούν γρήγορα ώστε το 2014 το νέο σύστημα να εφαρμοσθεί. Σύμφωνα με αυτό, το ένα τρίτο της εκπαίδευσης θα γίνεται στο σχολείο (τα γενικά μαθήματα), ενώ τα δύο τρίτα μέσα σε επιχειρήσεις. Οι εκπαιδευόμενοι θα παίρνουν έναν μικρό, συμβολικό μισθό και πιστοποίηση που θα τους επιτρέπει να εργαστούν σε όποια ευρωπαϊκή χώρα επιθυμούν.

Κατάληψη κτιρίων στου Ζωγράφου

Διχασμένη εξακολουθεί να είναι η κοινότητα του ΕΜΠ, καθώς χθες, μία ημέρα μετά την προκήρυξη εκλογών για Συμβούλιο Ιδρύματος στις 3/12, νεοσύστατο σχήμα, οι «Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι ΕΜΠ» κατηγόρησαν μέσω mail το πρυτανικό συμβούλιο ότι συνεδρίασε κρυφά και τις προκήρυξε χωρίς να τους ενημερώσει. Παράλληλα, χθες, ομάδα φοιτητών κατέλαβε τα κτίρια Διοίκησης και Οικονομικών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, απομακρύνοντας τους διοικητικούς υπαλλήλους, μερίδα των οποίων αποδέχθηκε την κίνηση ως διαμαρτυρία για πιθανή ένταξή τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Στη χθεσινή νέα συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου του ΕΜΠ, αυτή τη φορά για τις καταλήψεις, συμμετείχε και η αντιπρύτανις Τώνια Μοροπούλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή παραίτησης κατέθεσε εκ νέου ο αντιπρύτανης Ι. Αβαριτσιώτης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;