Thumbnail
Την υπαγωγή του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στο ΤΑΙΠΕΔ κατήγγειλε τη Δευτέρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Θεανώ Φωτίου

 

Την υπαγωγή του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στο ΤΑΙΠΕΔ κατήγγειλε τη Δευτέρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Θεανώ Φωτίου
 
Η ίδια δήλωσε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», στον Κ. Αρβανίτη, ότι η μνημονιακή κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «δεν ξεπουλά μόνο τη δημόσια περιουσία, αλλά εκποιεί και την ιστορική μνήμη». 
Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για την συγχώνευση ΟΣΚ - ΔΕΠΑΝΟΜ - ΘΕΜΙΣ, που κατέθεσε προς το υπουργείο Υποδομών, κατήγγειλε ότι το Σκοπευτήριο Καισαριανής (τόπος εκτέλεσης Ελλήνων αγωνιστών από τους ναζί κατακτητές) βρίσκεται στη λίστα των 3.151 κρατικών «φιλέτων» που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα προς εκποίηση.
 
Χωρίο από τη Λίστα Ακινήτων προς Πιθανή Αξιοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ
 
«Έχετε εντάξει σε αυτήν τη λίστα κάτι που είναι ανεπίτρεπτο ιστορικά. Έχετε εντάξει σε αυτήν τη λίστα, την έκταση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, 99 στρεμμάτων, φοβερής και τρομακτικής ιστορικής μνήμης για τον τόπο. Αυτή η έκταση δεν ξεπουλιέται, κύριε Υπουργέ. Είναι μεγάλο ατόπημα ότι την εντάξατε σε αυτή τη λίστα. Ο ΟΣΚ αυτήν την έκταση θα την απέδιδε στο Δήμο Καισαριανής. Εξηγήστε μου, σας παρακαλώ, πώς βρέθηκε η ιστορική έκταση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής μέσα στην αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΚ ΑΕ» είπε η Θ. Φωτίου, απευθυνόμενη στον αναπληρωτή υπουργό Στ. Καλογιάννη
 
Καμία απάντηση από το υπουργείο
 
Απέφυγε να απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλογιάννης, για την ακρίβεια απέφυγε και οποιαδήποτε αναφορά στο Σκοπευτήριο. Συγκεκριμένα, περιορίστηκε σε διαβεβαιώσεις για το μέλλον του έργου του ΟΣΚ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι "θα πετύχουμε περιστολή του δημόσιου τομέα, καλύτερο συντονισμό, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες και ποιοτικότερο έργο με την συγχώνευση των τριών εταιρειών", δηλαδή των ΟΣΚ Α.Ε., ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. και Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ Α.Ε. και την μετατροπή τους σε ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. με τρεις αυτόνομους κλάδους.
 
 
Λίγα λόγια για το Σκοπευτήριο της Καισαριανής
 
Τον χώρο αυτό επέλεξαν ως τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών οι Γερμανοί και οι εκτελέσεις ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Το 1942 εκτελέστηκαν 13εις, το 1943 άλλοι 147 και το 1944, εκτελέστηκαν 440 αγωνιστές.
Εκεί όμως εκτελέστηκαν και 25 αντιφασίστες στρατιώτες του κατακτητή (20 Ιταλοί και 5 Γερμανοί).
 
Η κορυφαία και πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του Σκοπευτηρίου ήταν η μαζική εκτέλεση 200 πατριωτών - αγωνιστών το 1944, στην συντριπτική πλειονότητά τους έγκλειστοι της Ακροναυπλίας.
 
Ήταν 1η Μαΐου, όταν φόρτωσαν 200 αγωνιστές κατά του φασισμού σε έξι αυτοκίνητα και τους οδήγησαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στη διαδρομή ως το Σκοπευτήριο οι μελλοθάνατοι πέταξαν μέσα από τα αυτοκίνητα σημειώματα με διευθύνσεις των δικών τους με κάποιο μήνυμα. Όταν έφτασαν στο Σκοπευτήριο, τους χώρισαν σε εικοσάδες. Στην τελευταία εικοσάδα έβαλαν τον Σουκατζίδη, για να μπορέσουν να τον χρησιμοποιήσουν ως διερμηνέα. Η πρώτη εικοσάδα πήρε θέση απέναντι από τις κάννες των όπλων. Ο επικεφαλής των Γερμανών γύρισε προς τον Σουκατζίδη:
 
- Ρώτησέ τους αν έχουν τίποτα να πουν.
Ο Σουκατζίδης μεταφράζει. Και τότε με μια φωνή οι μελλοθάνατοι απαντούν:
- Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η λευτεριά!
 
Μετά, ήρθε η σειρά της δεύτερης εικοσάδας, αλλά πριν πάρουν θέση απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα οι κατακτητές τούς υποχρέωσαν να φορτώσουν τους νεκρούς στα αυτοκίνητα. Η ίδια σκηνή επαναλήφθηκε αρκετές φορές, ώσπου στο τέλος δεν είχε μείνει κανείς ζωντανός από τους 200. Μόνο τους τελευταίους είκοσι, τους μετέφεραν οι Γερμανοί.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο κρητης
Παν. Κρήτης: Επίσκεψη του Earth Commons Institute for the Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου Georgetown
Επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων για το περιβάλλον
Παν. Κρήτης: Επίσκεψη του Earth Commons Institute for the Environment and Sustainability του Πανεπιστημίου Georgetown