Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: Η ΑΥΓΗ Εθελοντική καθαριότητα στο ΑΠΘ με αντεγκλήσεις

 

Τον πρόεδρο του σωματείου καταγγέλλει μερίδα εργολαβικών που εμφανίζεται ως Επιτροπή Πλειοψηφίας και αντιτίθεται στη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Στη φωτογραφία εθελοντές καθαρίζουν χώρους του ΑΠΘ
Θεσσαλονίκη: Χωρίς εντάσεις εξελίχθηκε χθες η εθελοντική εκστρατεία καθαριότητας του ΑΠΘ που διοργάνωσε ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος και στην οποία εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ανταποκρίθηκαν κυρίως οι καθηγητές. Μερίδα φοιτητών που στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ αποδοκίμασε λεκτικά τον πρύτανη και τη συγκεκριμένη δράση, ενώ στο ύψος της Πολυτεχνικής σχολής και έξω από τοΝ χώρο του πανεπιστημίου βρίσκονταν μια αστυνομική κλούβα με ΜΑΤ, έτοιμη να επέμβει σε περίπτωση βίαιου επεισοδίου.
 
Έκκληση του πρύτανη να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις πριν κλείσουν το πανεπιστήμιο οι υγειονομικές υπηρεσίες
Ευτυχώς και οι δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές έδειξαν την πρέπουσα ωριμότητα και δεν έδωσαν πάτημα για μια νέα εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε ισχύ σχετική εισαγγελική εντολή για το θέμα της κατάληψης της πρυτανείας από εργολαβικούς εργαζόμενους, ύστερα από την έκκληση για δικαστική συνδρομή για την επίλυση του προβλήματος από τις πρυτανικές αρχές, τους κοσμήτορες των σχολών και τους προέδρους των τμημάτων του πανεπιστημίου. Η εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού ξεκίνησε από τους χώρους της Πολυτεχνικής Σχολής και σταμάτησε εκεί.
 
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, που ηγούνταν της προσπάθειας αποκομιδής των σκουπιδιών, προειδοποίησε τους φοιτητές που τον αποδοκίμασαν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τα σκουπίδια, «θα κλείσουν το πανεπιστήμιο οι υγειονομικές υπηρεσίες». Νωρίτερα σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του Σκάι κάλεσε τους εργολαβικούς απεργούς «να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους πριν να υπάρξει έξωθεν επέμβαση», υπονοώντας τη βίαιη λύση της κατάληψης από αστυνομικές δυνάμεις. Οι εργολαβικοί ωστόσο που συμμετέχουν στην κατάληψη της πρυτανείας δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Παράλληλα, άλλη μερίδα εργολαβικών που εμφανίζεται ως «Επιτροπή της Πλειοψηφίας» και είναι υπέρ της λήξης των κινητοποιήσεων, κατήγγειλαν τον πρόεδρο του σωματείου τους ότι μεθόδευσε έτσι τα πράγματα, ώστε το αποτέλεσμα της συνέλευσης να είναι υπέρ της συνέχισης των απεργιών. Χθες, επίσης, κατέθεσε μήνυση κατά του Γ. Μυλόπουλου το Σωματείο εργολαβικών καθαριστών και φυλάκων, το οποίο πρόσκειται στο ΠΑΜΕ. Κατηγορεί την πρυτανεία πως δεν εφαρμόζει τον νόμο και δεν κηρύσσει έκπτωτο τον εργολάβο, την ώρα που δεν τηρούνται οι συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους.
 
Κάθετα αντίθετος ο Γ. Παντής σε λύση με επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.
 
Αποστάσεις από τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στο πανεπιστήμιο από την πρυτανεία παίρνει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γ. Παντής, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο εξωτερικό, δηλώνοντας «κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε λύση εμπλέκει την επέμβαση κατασταλτικών δυνάμεων». Με μήνυμά του προς τα μέλη ΔΕΠ σημειώνει ότι «είναι προφανές ότι μια σημαντική μερίδα των εργαζομένων κατανοεί πλέον ότι το σημερινό αδιέξοδο δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματά τους» και τονίζει ότι «η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί συνεχή ψυχραιμία και διάθεση συνεργασίας από όλες τις πλευρές, κάτι το οποίο δεν είναι πλέον δεδομένο».
 
Ο Γ. Παντής θεωρεί «όχι μόνον αδόκιμη αλλά και επικίνδυνη την πολιτική όξυνσης της έντασης, γνωρίζοντας ότι τα προβλήματα στην κοινότητά μας μόνο με διάλογο μπορούν να επιλυθούν» και στο πλαίσιο αυτό δηλώνει αντίθετος σε οποιαδήποτε λύση εμπλέκει την επέμβαση κατασταλτικών δυνάμεων, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο «όχι μόνον δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά θα πολλαπλασιάσει την ένταση και τις βίαιες αντιδράσεις, μεταφέροντας τες σε άλλα σημεία της πανεπιστημιούπολης». Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «είναι πλέον σαφές ότι η πολιτική απορρύθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου έχει επιλέξει ως τακτική τη δημιουργία εντάσεων και συγκρούσεων μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, θεωρώντας ότι έτσι θα δημιουργηθούν καλύτεροι όροι για την πλήρη διάλυσή του. Δυστυχώς, η πολιτική αυτή βρήκε συμμάχους εδώ και καιρό, και μέσα στην δική μας ευρύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα».
 
ΣΥΡΙΖΑ: Όχι αστυνομία στο πανεπιστήμιο
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων με χθεσινή του ανακοίνωση καταδικάζει την πρόσκληση του εισαγγελέα από την πρυτανεία, προέδρους τμημάτων και κοσμήτορες ως μέσο λύσης των προβλημάτων του πανεπιστημίου. «Η επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακούς χώρους δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή όσων υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα προβλήματα του πανεπιστημίου οφείλονται στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης και τις περικοπές της χρηματοδότησης» τονίζεται.
 
Οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ διαπιστώνουν επίσης ότι «δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΑΠΘ» και πως «πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει η διοίκηση του πανεπιστημίου». Δηλώνουν ότι στηρίζουν τον αγώνα των εργολαβικών υπαλλήλων για την επιβίωσή τους, όμως θεωρούν ότι «η τακτική που ακολουθεί η συνδικαλιστική τους ηγεσία οδηγεί σε αδιέξοδα». Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλεί την πρυτανεία, τους εργολαβικούς υπαλλήλους και τους ΙΔΑΧ να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστική συζήτηση ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις επί των εναλλακτικών λύσεων που έχουν ήδη προταθεί».
 
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Αξιοπρεπείς επιλογή η παραίτηση
 
Να σημειωθεί, επίσης, ότι έντονα αντέδρασε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην πρωτοβουλία όλων των θεσμικών οργάνων του ΑΠΘ να ζητήσουν από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης δικαστική συνδρομή για την επίλυση του θέματος της κατάληψης της πρυτανείας. «Η επέμβαση των κατασταλτικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακούς χώρους και εν μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή όσων θεωρούν πως υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αν τα θεσμικά όργανα αδυνατούν να υπερασπιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το άσυλο, η μόνη αξιοπρεπής επιλογή που μένει είναι η παραίτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.
 
ΔΕΠ ΠΑΜΑΚ: Ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου
 
 
 
Τέλος, έντονα αντέδρασε το Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του ΠΑΜΑΚ για τη φημολογούμενη τις προηγούμενες ημέρες επέμβαση της αστυνομίας και στο δικό τους πανεπιστήμιο, για την κατάληψη της πρυτανείας του από φοιτητές οικότροφους της φοιτητικής εστίας στην Καλαμαρία. "Αυτοί που σήμερα, στο όνομα της νομιμότητας, επιχειρούν να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου ας αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. «Καμία από τις αιτίες που δημιούργησαν τους όρους της κατάληψης στο ΠΑΜΑΚ (εστίες) δεν θα λυθεί με την επέμβαση της αστυνομίας. Η θέση αυτή δεν σημαίνει αδράνεια και αποδοχή της κατάστασης στις εστίες. Υποδηλώνει υπευθυνότητα, σφαιρική και συνολική εκτίμηση της κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας. Υποδηλώνει βαθιά πίστη στις μη βίαιες, δημοκρατικές, επίπονες, χρονοβόρες, αλλά μοναδικά αποτελεσματικές θεσμικές διαδικασίες επίτευξης ενός κοινωνικού συμβολαίου εντός του ΠΑΜΑΚ» τονίζει η διοίκηση του συλλόγου μελών ΔΕΠ και καλούν την πρυτανεία του πανεπιστημίου «να φροντίσει να γίνουν σύννομα (διότι δεν έγιναν) και κατόπιν ευρύτατης διαβούλευσης οι όποιες αλλαγές στην εστία των φοιτητών».
 
Η ΑΥΓΗ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά