Thumbnail
Από την έρευνα προκύπτει ότι το 24% των αποδοχών στην Ελλάδα αφορά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος παγκοσμίως είναι 20%.
Διευρύνεται το χάσμα μισθών - τιμών

Το χάσμα μεταξύ επιπέδου μισθών και τιμών έρχεται να επιβεβαιώσει η φετινή μελέτη της UBS στην οποία συγκρίνονται οι τιμές και οι αποδοχές που ισχύουν σε 72 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Αν και στην Ελλάδα το ύψος του καθαρού ωρομισθίου είναι κοντά στο επίπεδο αυτού που ισχύει στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και τη Μανάμα του Μπαχρέιν, τα τρόφιμα είναι ακριβότερα από ό,τι στο Βερολίνο, ενώ τα ρούχα είναι ακριβότερα απ’ ό,τι στη Νέα Υόρκη. Από την έρευνα προκύπτει εξάλλου ότι το 24% των αποδοχών στην Ελλάδα αφορά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος παγκοσμίως είναι 20%.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το γενικό επίπεδο τιμών, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται βάσει των μετρήσεων σε 122 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, η Αθήνα κατατάσσεται στην 39η θέση μεταξύ των 72 πόλεων, με το επίπεδο των τιμών να βρίσκεται στο 66,1% αυτού που ισχύει στη Νέα Υόρκη (εξαιρουμένων των ενοικίων). Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο μέσος καθαρός μισθός στην Αθήνα αντιστοιχεί μόλις στο 40% του μέσου μισθού στη Νέα Υόρκη. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι στη φετινή μελέτη της UBS γίνεται ειδική αναφορά στους μισθούς σε Ελλάδα και Ιρλανδία, όπου τονίζεται ότι οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά.

Με βάση, λοιπόν, το επίπεδο τιμών και το καθαρό ετήσιο εισόδημα, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων αντιστοιχεί στο 52,1% του μέσου καταναλωτή στη Νέα Υόρκη. Το καθαρό ωρομίσθιο στην Αθήνα είναι 7,72 ευρώ, το χαμηλότερο μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε κρίση (8,18 ευρώ στη Λισσαβώνα, 11,16 ευρώ στη Μαδρίτη, 15,13 ευρώ στο Δουβλίνο). Το καθαρό ετήσιο εισόδημα μιας εργάτριας στην Αθήνα είναι 9.323 ευρώ (με 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα) όσο περίπου στο Χονγκ Κονγκ (9.781,50 ευρώ με 49 ώρες), αλλά πολύ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει στη Λισσαβώνα (11.462 ευρώ με 40 ώρες).

Για να αγοράσεις πλέον ένα 1 Big Mac (το γνωστό χάμπουργκερ McDonalds) στην Αθήνα πρέπει να εργασθείς μισή ώρα, κάτι λιγότερο απ’ ό,τι στη Σόφια (33 λεπτά) και το διπλάσιο χρόνο από τη Φρανκφούρτη. Για να αγοράσει κανείς ένα κιλό ψωμί στην Αθήνα πρέπει να εργασθεί 13 λεπτά, αλλά στο Λονδίνο μόλις 7 λεπτά, ενώ για να αγοράσει ένα κιλό ρύζι χρειάζεται να εργασθεί στην Αθήνα 26 λεπτά, αλλά στο Οσλο, την πιο ακριβή πόλη του κόσμου, μόλις 12 λεπτά.

Το μέσο μηνιαίο κόστος με βάση το καλάθι των 122 προϊόντων και υπηρεσιών είναι 1.990,69 ευρώ στην Αθήνα, όταν στο Βερολίνο είναι 2.175,62 ευρώ. Το βασικό «καλάθι» με 39 τρόφιμα κοστίζει στην Αθήνα 298 ευρώ, σχεδόν δηλαδή όσο και στο Βερολίνο (297 ευρώ). Ιδιαίτερα ακριβά παραμένουν τα είδη ένδυσης στην Ελλάδα. Το κόστος μιας μέσης γυναικείας και ανδρικής γκαρνταρόμπας στην Αθήνα είναι 481 και 848 ευρώ αντιστοίχως, ακριβότερα κατά 12,5% από τη Νέα Υόρκη. Ο εξοπλισμός ενός σπιτιού στην Αθήνα με ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κοστίζει 3.530 δολάρια, κατά 16,6% ακριβότερα από ό,τι στη Νέα Υόρκη. Η έξοδος σε ένα καλό μέσο εστιατόριο στην Αθήνα αποδεικνύεται αρκετά ακριβή συνήθεια, καθώς το μενού, χωρίς τα ποτά, κοστίζει 41,27 ευρώ, όταν στη Ρώμη κοστίζει 27,51 ευρώ και στο Λονδίνο 38,97 ευρώ.

Χαμηλές συγκριτικά με τις υπόλοιπες πόλεις είναι οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα. Το ενοίκιο για ένα μέσο τριάρι είναι 496 ευρώ, σύμφωνα με τη UBS, από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και όχι μόνο, ενώ η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για την αγορά κατοικίας στην Αθήνα είναι 1.841 ευρώ.

kathimerini.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskaloi_yper_aa
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
Ένα δάσος από σηκωμένα χέρια στις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων δεκαετιών: Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
sxoleio
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»
Σοκάρει ο τραυματισμένος μαθητής: «Δεν ξέρω πόσες φορές με χτύπησε, έτρεχα να ξεφύγω»
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»