Thumbnail
Γνωστοί – άγνωστοι οι δράστες ρατσιστικών επιθέσεων

 

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2012: Η βία με ρατσιστικό κίνητρο, εκτός από φαινόμενο συνεχές, είναι και φαινόμενο ολοένα κλιμακούμενο σε ένταση βίας στην ελληνική κοινωνία, επισημαίνει το “Δίκτυο”που συγκροτούν περισσότερες από 30 οργανώσεις
 
 
 
Της Ιωάννας Σωτήρχου - efsyn.gr, 25/4/2013
 
 
 
Καμιά φορά οι δράστες των μοιραίων ρατσιστικών επιθέσεων ίσως να μην είναι και τόσο άγνωστοι. Ενα περιστατικό ανθρωποκτονίας, που δεν έγινε γνωστό όταν συνέβη, αποκαλύφθηκε στη χθεσινή παρουσίαση τεκμηριωμένων στοιχείων του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Ο 33χρονος Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σαλάμ απεβίωσε πριν από ένα χρόνο, έπειτα από 17 μέρες σε εγκεφαλικό κώμα. Βρέθηκε βαρύτατα χτυπημένος, εγκαταλειμμένος στο πάρκινγκ σούπερ μάρκετ, δίπλα από το σιδεράδικο όπου εργαζόταν, στα Γλυκά Νερά.
 
 
 
Σύμφωνα με την Ενωση Μουσουλμάνων Ελλάδος, είχε εκμυστηρευτεί στους συγγενείς του ότι τον κακοποιούσε ο εργοδότης του και του χρωστούσε χρήματα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο θάνατός του οφείλεται σε εργατικό ατύχημα, όταν καταπλακώθηκε από θερμοσίφωνες που μετέφερε κλαρκ και, επειδή επιχειρήθηκε συγκάλυψη του ατυχήματος, ασκήθηκε δίωξη σε έξι συναδέλφους του για ψευδορκία και, στον χειριστή του κλαρκ, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Μετά τη Μανωλάδα, αλλά και το συμβάν στη Σαλαμίνα με τον αλυσοδεμένο Αιγύπτιο, φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των θυμάτων και των φερομένων ως δραστών.
 
 
 
Ο Μοχάμεντ είναι ο τρίτος νεκρός του τελευταίου χρόνου: «Το περιστατικό αυτό, όπως και οι γνωστές από τον Τύπο άγριες δολοφονίες του 19χρονου Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Αύγουστο και του 26χρονου Πακιστανού που απεβίωσε μετά από δολοφονική επίθεση από δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή στην περιοχή των Πετραλώνων στις αρχές του 2013, αποτελούν δραματική υπενθύμιση ότι η βία με ρατσιστικό κίνητρο, εκτός από φαινόμενο συνεχές, είναι και φαινόμενο ολοένα κλιμακούμενο σε ένταση στην ελληνική κοινωνία» επισημαίνει το Δίκτυο που συγκροτούν περισσότερες από 30 οργανώσεις.
 
 
 
Κατά τα άλλα οι «σκοταδοσούρουπες» ρατσιστικές επιθέσεις εκδηλώνονται σχεδόν πανομοιότυπα: συνηθίζονται από ομάδες που δρουν μόλις πέσει ο ήλιος ή τις πρώτες πρωινές ώρες, οι οποίες κυκλοφορούν είτε με μηχανές είτε με τα πόδια, ενίοτε συνοδεία μεγαλόσωμων σκυλιών, μαυροντυμένοι ή με στρατιωτικά παντελόνια, φορώντας κράνη ή έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Είναι συχνά οπλισμένοι με ρόπαλα, σιδηρολοστούς ή σιδηρογροθιές, πτυσσόμενα κλομπ, αλυσίδες, μαχαίρια, ακόμη και σπασμένα μπουκάλια.
 
 
 
Πανομοιότυπες επιθέσεις
 
 
 
getFile (56)Βρίσκουν τα θύματά τους στον δρόμο, σε πλατείες ή σε στάσεις, αλλά ορισμένες φορές τα αναζητούν και μέσα στα ίδια τους τα καταλύματα. Και η ατιμωρησία ή η ανοχή που απολαμβάνουν από τις Αρχές -που συχνά είναι απρόθυμες να επέμβουν ή έστω να καταγράψουν το περιστατικό τις λίγες φορές που τα θύματα βρίσκουν το κουράγιο να το καταγγείλουν, όταν δεν συμμετέχουν οι ίδιες- έχει οδηγήσει στο να γίνει το φαινόμενο καθημερινό.
 
 
 
«Κορυφή του παγόβουνου» χαρακτήρισε τα στοιχεία ο Γ. Τσαρμπόπουλος (Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) αφού «η καταγραφή κατόπιν συνέντευξης με το θύμα αφαιρεί από αριθμούς, αλλά προσφέρει σε αξιοπιστία».
 
 
 
«Πολλοί φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους, φοβούνται και την Αστυνομία και τις συμμορίες. Φανταστείτε μια δημοκρατία που να μην τολμάς να βγεις από το σπίτι σου. Ανθρωποι με σπασμένα χέρια, χτυπημένο πρόσωπο, που έφυγαν από την πατρίδα τους για να είναι ασφαλείς αφού έχουν βιώσει ήδη πολλά στις χώρες καταγωγής τους» είναι τα λόγια του Ρ.Γκολαμί (Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών Ελλάδας).
 
 
 
Ο Κ. Παπαϊωάννου (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) ζήτησε τη θεσμοθέτηση της προστασίας των θυμάτων ρατσιστικής βίας, ενώ ο νομικός εκπρόσωπος του Δικτύου, Β. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση της πολιτείας με τη θέσπιση των αστυνομικών τμημάτων αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας και πρότεινε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε η τέλεση εγκλήματος με ρατσιστικά κίνητρα να περιλαμβάνεται στη νομοτυπική υπόσταση του εγκλήματος και να ερευνάται σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας.
 
 
 
Στη χθεσινή παρουσίαση έγινε γνωστό ότι οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα παρίστανται ως πολιτική αγωγή στη δίκη των υπευθύνων για τη Μανωλάδα, ενώ συνεισέφεραν με παρεμβάσεις τους και εκπρόσωποι κομμάτων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
 
 
 ……………………………………………………………
 
 
 
Η τεκμηριωμένη στατιστική της βίας
 
 
 
Τεκμηριωμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας το 2012
 
 
 
*Συνολικά καταγράφηκαν 154 περιστατικά εκ των οποίων 151 σε πρόσφυγες και μετανάστες και τρία σε βάρος Ευρωπαίων πολιτών (Βούλγαρος, Ρουμάνος, Ελληνας).
 
 
 
*Τα 130 έγιναν στον νομό Αττικής εκ των οποίων τα 107 στο κέντρο της Αθήνας και 13 στην Πάτρα. Στην πλειονότητά τους οι επιθέσεις έγιναν σε δημόσιους χώρους, 7 σε χώρους κράτησης 6 σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 16 σε ιδιωτικούς χώρους
 
 
 
*142 επιθέσεις ήταν σωματικές, και συγκεκριμένα προκάλεσαν σε 66 περιστατικά βαριές σωματικές βλάβες και σε 76 απλές σωματικές βλάβες ενώ σε 22 περιπτώσεις συνδυάστηκαν με εγκλήματα κατά της περιουσίας
 
 
 
*149 θύματα ήταν άντρες και 5 γυναίκες ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκε επίθεση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού.
 
 
 
*44 θύματα ήταν αιτούντες άσυλο, 4 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, 15 με άδεια παραμονής, 79 χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και σε οκτώ περιπτώσεις δεν διευκρινίζεται το καθεστώς παραμονής.
 
 
 
*Τα θύματα προέρχονταν από 24 διαφορετικές χώρες καταγωγής με κυριότερες το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αλγερία, Μπανγκλαντές, Αίγυπτο, Μαρόκο ενώ στην πλειονότητά τους ήταν μουσουλμάνοι.
 
 
 
*Σε 148 επιθέσεις οι δράστες, στην πλειονότητά τους Ελληνες, έδρασαν σε πολυμελείς ομάδες, σε 6 αναφέρεται μόνο ένας θύτης, σε 8 καταγράφεται και συμμετοχή γυναικών, ενώ υπάρχει και καταγραφή μικτών ομάδων με τη συμμετοχή αλβανικής καταγωγής δραστών
 
 
 
*Σε 25 περιστατικά εμπλέκεται η αστυνομία στη ρατσιστική βία: τα 7 σε χώρους κράτησης, σε 17 οι θύτες ήταν ένστολοι και σε ένα περιστατικό αναφέρεται συνέργεια ένστολων με πολίτες μέλη εξτρεμιστικών ομάδων σε έφοδο σε σπίτι μετανάστη στη Χίο.
 
 
 
*Μόνο 24 θύματα έκαναν επίσημη καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.
 
 
 
Πηγή: Ετήσια Έκθεση Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας 2012
 
 
 
……………………………………………………….
 
 
 
36 μέρες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας
 
 
 
ΛΕΣΒΟΣ 
 
 
 
getFile (28)Απεργία πείνας ξεκίνησαν 4 Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και 36 μέρες στη Λέσβο, εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας που επικαλούνται Λιμενικό Σώμα και Αστυνομία, ανήμποροι να… αποχωρήσουν. Τα ίδια… «καψώνια» βιώνουν ακόμα 26 Σύροι, 10 από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι χτες, έπειτα από πιέσεις των εθελοντών του δικτύου «το Χωριό του Ολοι μαζί».
 
 
 
Εδώ και ένα μήνα 44 πρόσφυγες, προερχόμενοι από Συρία και Αφγανιστάν, εντοπίστηκαν από πλωτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, οι άντρες του οποίου δεν προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι πρόσφυγες διέμειναν στον άτυπο χώρο φιλοξενίας που έχει διαμορφώσει «το Χωριό» στις δημοτικές κατασκηνώσεις, αλλά αποχώρησαν αυτοβούλως, αφού πέρασαν δύο εβδομάδες, χωρίς να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα από τις Αρχές για να αναχωρήσουν για Πειραιά.
 
 
 
Τακτική Πόντιου Πιλάτου
 
 
 
Παρόλο που συνελήφθησαν τις επόμενες ημέρες, Λιμενικό και Αστυνομία ακολουθούσε την τακτική του Πόντιου Πιλάτου, το πρώτο επικαλούμενο αμηχανία, άγνοια και… άνωθεν εντολές και η δεύτερη επικαλούμενη την απόφαση της εισαγγελίας ότι οι πρόσφυγες πλέον είναι στην αρμοδιότητα… του Λιμενικού. Οι πρόσφυγες «έμεναν» στο λιμάνι, στα πάρκα και σε άλλα σημεία της Μυτιλήνης με τους αρμόδιους να ανησυχούν για την άσχημη εικόνα που δημιουργείται για τους… τουρίστες!
 
 
 
«Για εμάς», αναφέρει η ανακοίνωση του δικτύου εθελοντών, «πάνω απ’ όλα το ζήτημα είναι πολιτικό και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί πολιτική λύση (αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο 2, επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων, δημιουργία ανοιχτών χώρων υποδοχής, ανάληψη από το υπ. Εσωτερικών των σχετικών διαδικασιών κ.λπ.)».
 
 
 
Ανθή Παζιάνου
 
 
 
………………………………………………
 
 
 
Κραυγή αγωνίας και από τους αστυνομικούς του Κέντρου Φύλαξης Κορίνθου
 
 
 
Απεικονίζεται μια κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τους έγκλειστους μετανάστες, αλλά και για τους αστυνομικούς που καλούνται να προλάβουν και να διαχειριστούν την απελπισία και τον θυμό περίπου 1.200 στοιβαγμένων ανθρώπων
 
 
 
 ΚΟΡΙΝΘΟΣ Της Τζένης Σουκαρά
 
 
 
Κραυγή αγωνίας από τους αστυνομικούς της Κορινθίας σχετικά με το Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών Κορίνθου και τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να διαχειριστούν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του. Το θέμα σήμερα το πρωί συζητείται σε συνάντηση όλων των προέδρων των Ενώσεων Αστυνομικών της Περιφέρειας Πελοποννήσου (μαζί και της Αχαΐας )με τον αστυνομικό περιφερειακό διευθυντή Πελοποννήσου.
 
 
 
Ο πρόεδρος των Αστυνομικών Κορινθίας Χρήστος Αδάμ κρούει τον κώδωνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας πως εάν δεν ληφθούν επαρκή μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης για τους αστυνομικούς, θα σημειωθεί σύντομα δυσάρεστο περιστατικό.
 
 
 
Η κατάσταση στο στρατόπεδο έχει επιδεινωθεί δραματικά. Μόνο τον μήνα Απρίλιο έχουν συμβεί 20 σοβαρά περιστατικά, που σύμφωνα και με τις μαρτυρίες του κ. Αδάμ περιγράφουν τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Φύλαξης. Δύο εξεγέρσεις, περιστατικά με απόπειρες αυτοκτονίας και απεργίες πείνας. Στην αφήγησή του απεικονίζεται μια κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τους έγκλειστους μετανάστες, αλλά και για τους αστυνομικούς που καλούνται να προλάβουν και να διαχειριστούν την απελπισία και τον θυμό περίπου 1.200 στοιβαγμένων ανθρώπων.
 
 
 
«Στην πρώτη εξέγερση έσπαζαν τα κάγκελα για να βγουν στο προαύλιο, στη δεύτερη μας πέταγαν κεραμίδια, ανέβαιναν στη σκεπή του κτιρίου για να αυτοκτονήσουν. Στα περιστατικά αυτοκτονίας χαράζονται με γυαλιά. Σε κάθε δύσκολο περιστατικό όλη η αστυνομική δύναμη της Κορινθίας καλύπτει το κέντρο κράτησης».
 
 
 
Kαμία μέριμνα ασφαλείας
 
 
 
Από τον Αύγουστο που άνοιξε το Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών Κορίνθου δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για μέτρα ασφαλείας, λέει ο κ. Αδάμ. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος με αυτά που βλέπω και, αλήθεια σας λέω, δεν γνωρίζω εάν το Κέντρο αυτό προσφέρει και πληροί αυτά που λέει το υπουργείο. Δηλαδή, είναι σωστό να βρίσκεται ένα τέτοιο Κέντρο μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης και με τέτοια περιστατικά, χωρίς να έχει καμία μέριμνα για επαρκή μέτρα ασφαλείας;»
 
 
 
Οι αστυνομικοί, επίσης, υπό τις παρούσες συνθήκες δίνοντας και μια άλλη διάσταση του προβλήματος καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει καμία προφύλαξη από κρατουμένους που νοσούν σοβαρά. «Στο τελευταίο περιστατικό που υπήρξε η υποψία ενεργούς φυματίωσης, ο ασθενής με αιμοπτύσεις μεταφέρθηκε με περιπολικό στο νοσοκομείο, μη γνωρίζοντας οι συνάδελφοί μου πως η ασθένεια είναι μεταδοτική. Ευτυχώς μετά από εξετάσεις διαγνώστηκε πως δεν έπασχε από αυτήν τη νόσο, αλλά σκεφτείτε όμως ποια η θέση η δική μας: τη στιγμή που ούτε οι νοσηλευτές δεν έμπαιναν στον θάλαμο του νοσοκομείου εάν δεν ολοκληρώνονταν οι εξετάσεις του ασθενούς, εμείς καλούμαστε να τον μεταφέρουμε και να τον προσέξουμε».
 
 
 
Οι αστυνομικοί καλούν όλους τους πολιτικούς του νομού να δουν το πρόβλημα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα