Thumbnail

 

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του γερμανικού συντάγματος, «η ιδιοκτησία συνοδεύεται από ευθύνες και η χρήση της θα πρέπει να προσφέρει και στο κοινό καλό». Κι όμως, ούτε ένας δεν έσπευσε να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο -όπως συνηθίζουν οι Γερμανοί- για να στηλιτεύσει την παραβίαση αυτού του άρθρου του συντάγματος, που φάνηκε ξεκάθαρα από τη νέα έκθεση για τη φτώχεια, στοιχεία της οποίας δημοσίευσε χθες η "Sueddeutsche" του Μονάχου. Η έκθεση αποδεικνύει ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, ότι ο ιδιωτικός πλούτος των Γερμανών αυξάνεται διαρκώς, ενώ η περιουσία του κράτους μειώνεται. Για την ακρίβεια, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, «την ώρα που η καθαρή περιουσία του γερμανικού κράτους μειώθηκε μεταξύ 1992 και 2012 κατά 800 δισεκατομμύρια ευρώ, η καθαρή περιουσία των νοικοκυριών διπλασιάστηκε από τα 4,6 στα 10 τρισεκατομμύρια ευρώ».
 
Μόνο μεταξύ 2007 και 2012 ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 1,4 τρισ. ευρώ. Επιπλέον, τα στοιχεία καταδεικνύουν «τεράστιες ανισότητες στην κατανομή του ιδιωτικού πλούτου». Έτσι «στο 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών ανήκει το 50% και πλέον του συνολικού πλούτου». Η περιουσία αυτού του 10% αυξάνεται μάλιστα διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Ενώ το 1998 κατείχε το 45% της συνολικής καθαρής περιουσίας, 10 χρόνια αργότερα, το 2008, η ομάδα αυτή των πλουσιότερων γερμανικών νοικοκυριών είχε στα χέρια της το 53% του συνολικού πλούτου. Την ίδια ώρα στο 50% των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα ανήκει μόλις το 1% της συνολικής καθαρής περιουσίας.
 
Το προσχέδιο της έκθεσης καταγράφει επίσης σημαντικές μισθολογικές ανισότητες. Τη στιγμή που τα ανώτερα και ανώτατα εισοδήματα αυξάνονται, στο κάτω του 40% των μόνιμα απασχολούμενων διαπιστώνονται σημαντικές απώλειες στο καθαρό εισόδημα. «Αυτή η μισθολογική εξέλιξη πλήττει το αίσθημα δικαίου του πληθυσμού», τονίζεται στην έκθεση. 
 
Πηγή: alfavita.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα