Thumbnail

Παπαματθαίου Μάρνυ   

Βουλευτές ζητούν να επανέλθουν οι μετεγγραφές στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ

Εξι βουλευτές από ΝΔ - ΔΗΜ.ΑΡ κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Παιδείας
 

Θέμα επαναφοράς του θεσμού των μετεγγραφών ανοίγει εκ νέου στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς το αίτημα αυτό έθεσαν ανοικτά με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή και στον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και δυο βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.
 

Οι βουλευτές ζητούν κατ' εξαίρεση για εφέτος να γίνουν μετεγγραφές «εξαιτίας των έκτακτων οικονομικών συγκυριών». Οι τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν μάλιστα ότι ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε να «εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να ικανοποιήσει την πρότασή τους». Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι ο σχετικός νόμος άλλαξε πρόσφατα και υπάρχει ήδη πρόνοια για τις ειδικές κατηγορίες με τις οποίες εισήχθησαν εφέτος δεκάδες νέοι και νέες σε πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ, ενώ για την εφετινή χρονιά δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές καθώς υπάρχουν νομικά προβλήματα. Τίποτα βεβαίως δεν αποκλείει νέα αλλαγή του νόμου για την επόμενη χρονιά, καθώς η συζήτηση για το θέμα έχει ανοίξει, όπως και για την επαναφορά της βάσης του «δέκα» για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
 
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κυρία Αννα Ασημακοπούλου και οι κ.κ. Θεόδωρος Σολδάτος, Ιορδάνης Τζαμτζής, Ανδρέας Κουτσούμπας προτείνουν να δοθεί δυνατότητα μετεγγραφής, κατ' εξαίρεση του ισχύοντος πλαισίου:
 
Α. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις κατά τις οποίες προκύπτουν εξαιτίας σπουδών, περισσότερα των δύο (2) σπιτιών ανά οικογένεια και εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 45.000 ή εναλλακτικά τις 60.000 ευρώ.
Β. Σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας τουλάχιστον εκ των γονέων δεν εργάζεται ή /και το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.
Γ. Στους πολύτεκνους φοιτητές, με την προϋπόθεση ότι τα μόρια εισαγωγής του υποψηφίου, είναι τουλάχιστον ίσα με τα μόρια του τελευταίου εισαγόμενου με τη γενική σειρά επιτυχίας, στο αντίστοιχο τμήμα με τη χαμηλότερη βάση σε ολόκληρη την επικράτεια.

 

Αντίστοιχα στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ κυρία Κατερίνα Μάρκου και κ. Βασίλης Οικονόμου, ερωτούν τον υπουργό «Προτίθεστε να επαναφέρετε τον θεσμό των μετεγγραφών με πολύ αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων και για πολύ ειδικές κατηγορίες φοιτητών ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας;»

«Επανερχόμαστε στο ζήτημα των μετεγγραφών των φοιτητών στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Αρ. Πρωτ. 12484/03.03.2011), καθώς είναι πολύ σοβαρά τα εμπόδια που δημιουργούνται ειδικά στους νέους και τις νέες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας» αναφέρεται στην ερώτηση των δυο βουλευτών. «Αν και κατανοούμε το σκεπτικό του νομοθέτη να περιορίσει τη "βιομηχανία" μετεγγραφών που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, θεωρούμε άδικη την γενική απαγόρευση που νομοθετήθηκε προκειμένου να καλυφθεί η αδυναμία ελέγχου του αριθμού των μετεγγραφών. Η γενική και χωρίς εξαιρέσεις απαγόρευση των μετεγγραφών δημιουργεί αδικίες ειδικά στις περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας» τονίζουν στην ερώτηση τους.
 
«Είναι σαφές ότι τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ των μεγάλων πόλεων δεν μπορούν να απορροφήσουν το σύνολο των ενδιαφερομένων να φοιτήσουν σε αυτά. Είναι όμως εξίσου σαφές και επιβεβλημένο κατά τη γνώμη μας ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και να δοθεί η δυνατότητα για πολύ ειδικούς λόγους σε φοιτητές με προβλήματα υγείας, να μετέχουν χωρίς περιορισμούς του αγαθού της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, δυνατότητα που δεν διασφαλίζεται τελικά από τις θέσεις που προβλέπονται για τις ειδικές κατηγορίες εισακτέων» καταλήγουν οι δυο βουλευτές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας