Thumbnail
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων για σπουδές που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη Ναυτιλία, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους που συνεχίζουν να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

 

ΔΕΛΕΑΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

Αυξάνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων για σπουδές που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη Ναυτιλία, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους που συνεχίζουν να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Τη φετινή χρονιά, οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα ανέβηκαν, με αποτέλεσμα να ενταθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός των υποψηφίων που βλέπουν το μέλλον τους στα επαγγέλματα της θάλασσας.

 

Ωστόσο, στις 6 σχολές που σχετίζονται με τη Ναυτιλία, οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν προσιτές για τους περισσότερους υποψηφίους, ενώ μόνο σε λίγες περιπτώσεις, όπως το τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και Ναυτιλιακών Σπουδών, είναι σε υψηλά επίπεδα.

Αναφορικά με τις πιθανότητες εισαγωγής όμως, στην πλειονότητα των σχολών είναι ελάχιστες, αφού η ζήτηση που υπάρχει από τους υποψηφίους είναι πολλαπλάσια από τις θέσεις που προσφέρουν τα δύο αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Παιδείας.

Συγκεκριμένα, στη σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού γενικής σειράς δεν ξεπερνούν το 12,8% αφού οι πρώτες προτιμήσεις έφτασαν τις 1.211 και οι προσφερόμενες θέσεις μόλις τις 156. Στην αντίστοιχη σχολή για την κατηγορία των πολυτέκνων, το ποσοστό επιτυχίας έφτασε το 19,2% ενώ για τους τρίτεκνους δεν ξεπέρασε το 6,25%.

Στη σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού γενικής σειράς, η βάση διαμορφώθηκε στα 10.321 σημειώνοντας άνοδο κοντά στα 1.800 μόρια σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ποσοστό επιτυχίας για όσους υποψηφίους δήλωσαν το τμήμα ως πρώτη προτίμηση ανήλθε σε 21,7%.

Καλύτερη ήταν η εικόνα για το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, αφού το 37,5% κατάφερε να διαβεί το κατώφλι του τμήματος. Από όσους είχαν δηλώσει στην κορυφή του μηχανογραφικού τη σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πέτυχε μόλις το 22,8%. Αναφορικά με το τμήμα Ναυπηγικής του ΤΕΙ Αθήνας, σχεδόν 3 στους 4 πέρασαν τις «πύλες» του ιδρύματος.

Κατά τα λοιπά, λίγο μετά τα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Παιδείας αποφάσισαν να αυξήσουν τις θέσεις που σχετίζονται με τις σχολές Ναυτιλίας, αποδεικνύοντας έτσι ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για περισσότερους αποφοίτους.

Ειδικότερα, με κοινή απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου και του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη -που φέρει ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου- αυξάνεται ο αριθμός των εισαγομένων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων και Μηχανικών το ακαδημαϊκό έτος 2012- 2013 κατά 180 σπουδαστές/σπουδάστριες, οι οποίοι θα προέρχονται εκ των υποψηφίων της τρίτης και τέταρτης γενικής κατηγορίας.

Τρίτη Γενική Κατηγορία
Καλύπτει ποσοστό 20% του αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/ιες αποφοίτους Γενικών λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β).

Τέταρτη Γενική Κατηγορία
Καλύπτει ποσοστό 20% του αριθμού εισακτέων και περιλαμβάνει υποψηφίους/ιες αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑΣ Α΄), Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.) του Ενιαίου τριετούς κύκλου σπουδών Ναυτικού και Ναυτιλιακού Τομέα ή Β΄ κύκλου σπουδών Τ.Ε.Ε. των Τομέων: Οικονομίας και Διοίκησης, Μηχανολογικού, Ηλεκτρονικού, Ηλεκτρολογικού, Κατασκευών, Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών, Πληροφορικής - Δικτύων Η/Υ και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Η κατανομή ανά ειδικότητα ορίζεται σε 106 για τις σχολές Πλοιάρχων και 74 για τις σχολές Μηχανικών.

Πέραν των παραπάνω εισάγονται 24 σπουδαστές/ σπουδάστριες (14 Πλοίαρχοι, 10 Μηχανικοί) εκ των ειδικών κατηγοριών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diki-aselgeia
Ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κυκλοφορεί ελεύθερος ενώ έχει καταδικαστεί σε 36 χρόνια φυλάκισης για ασέλγεια σε μαθήτριες
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Δικαστήριο ήρθε αντιμέτωπο με πρωτοφανή απροθυμία από μεριάς ενόρκων να συμμετέχουν ως ορκωτοί δικαστές...
Ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κυκλοφορεί ελεύθερος ενώ έχει καταδικαστεί σε 36 χρόνια φυλάκισης για ασέλγεια σε μαθήτριες
συντάξεις, ΑΤΜ, αναλήψεις, καταθέσεις, τράπεζα
Συντάξεις: Αναδρομικά σε νέους συνταξιούχους άνω των 12.000 ευρώ
Η προσαύξηση στην επικουρική σύνταξη ισχύει για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τον Μάιο του 2016 και υπολογίζεται με συντελεστή 0,075%, πλην όμως δεν...
Συντάξεις: Αναδρομικά σε νέους συνταξιούχους άνω των 12.000 ευρώ
σχοινας
Και τώρα ... «Ευρωπτυχίο»: Εξαγγελία Μ. Σχοινά στη Σύνοδο Πρυτάνεων - Σήμερα ο Κ. Πιερρακάκης
Η πρόταση  αφορά ένα κοινό πρόγραμμα πανεπιστημίων  από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, το οποίο θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη και θα συμβάλει...
Και τώρα ... «Ευρωπτυχίο»: Εξαγγελία Μ. Σχοινά στη Σύνοδο Πρυτάνεων - Σήμερα ο Κ. Πιερρακάκης
bigbrother.jpeg
Ο... Big Brother ξαναχτυπά: Δημοτικό Συμβούλιο αγνοεί γονείς και εγκρίνει κάμερες στα σχολεία
Οι γονείς, παρά την απόφαση του Δημοτικου Συμβουλίου, δήλωσαν ότι συνεχίζουν τον αγώνα να μην εγκατασταθούν και λειτουργήσουν οι κάμερες
Ο... Big Brother ξαναχτυπά: Δημοτικό Συμβούλιο αγνοεί γονείς και εγκρίνει κάμερες στα σχολεία