Thumbnail
Τα δημόσια πανεπιστήμια εναπόθεσαν τις ιστορικές πράξεις τους. Ακύρωσαν την εφαρμογή της ψευδοεκσυγχρονιστικής «μεταρρύθμισης». Η μοναδική ίσως επιτυχής κοινωνική αντίσταση απέναντι στην ολιγαρχία εσωτερικών και εξωτερικών συμφερόντων. Γνώμη και παράδειγμα για το παρόν, προειδοποίηση για το μέλλον μεσούσης πρωτοφανούς για τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας παρακμιακής κρίσης.

 

Του Κώστα Ζώρα

Η αλήθεια, μητέρα της οποίας είναι η ιστορία, σε άμιλλα με τον χρόνο, τόπος εναπόθεσης των πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και γνώμη του παρόντος, προειδοποίηση για το μέλλον.

Θερβάντες

Τα δημόσια πανεπιστήμια εναπόθεσαν τις ιστορικές πράξεις τους. Ακύρωσαν την εφαρμογή της ψευδοεκσυγχρονιστικής «μεταρρύθμισης». Η μοναδική ίσως επιτυχής κοινωνική αντίσταση απέναντι στην ολιγαρχία εσωτερικών και εξωτερικών συμφερόντων. Γνώμη και παράδειγμα για το παρόν, προειδοποίηση για το μέλλον μεσούσης πρωτοφανούς για τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας παρακμιακής κρίσης.

Παράδειγμα παρακμής θεσμών και διαδικασιών 1:

Η κρατούσα πολιτεία αρνείται δέκα χρόνια τώρα να νομοθετήσει την επιστολική ψήφο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκατομμυρίων εκλογέων που βρίσκονται εκτός επικράτειας, όπως ρητά προβλέπει το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος. Θυμήθηκε την επιστολική αλλά, φευ, και την ηλεκτρονική διαδικασία για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ουδέποτε υπήρξε βαρύτερη προσβολή για το κύρος του πανεπιστημιακού καθηγητή. Ιστορικό στίγμα για τους νομοθέτες.

Παράδειγμα παρακμής θεσμών και διαδικασιών 2:

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζήτησε τις προσφυγές όλων των πανεπιστημίων κατά του νόμου 4009/11 στις 2 Μαρτίου 2012. Απόφαση δεν υπάρχει γιατί κάποιος ή κάποιοι στο ανώτατο δικαστήριο φρόντισαν να μη συγκληθεί ποτέ η σχετική διάσκεψη των δικαστών. Η δίκη αυτή επομένως στην ουσία της καταργήθηκε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πλήρη αντίθεση με την ένδοξη ιστορία του.

Παράδειγμα παρακμής θεσμών και διαδικασιών 3:

Κάποιοι πρυτάνεις, ολίγοι ευτυχώς, αφού εξασφάλισαν, και ορθώς, την παράταση της πρυτανικής τους θητείας, εμφανίστηκαν τώρα «βασιλικότεροι του βασιλέως» στο θέμα τήρησης της δήθεν νομιμότητας. Δεν φοβούνται ότι οδηγούν τη σύνοδο των πρυτάνεων από την αγωνιστικότητα στην καθολική ανυποληψία ενώπιον της κοινής γνώμης;

Παράδειγμα παρακμής θεσμών και διαδικασιών 4:

Στα συνδικαλιστικά πεπραγμένα ουδέποτε υπήρξε ηγεσία, και μάλιστα δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, τόσο πρόθυμη να υποταχθεί στα κυβερνητικά κελεύσματα όσο η παρούσα ηγεσία της ομοσπονδίας των διδασκόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΠΟΣΔΕΠ). Συνδικαλισμός και άσκηση κυβερνητικής πολιτικής σε πλήρη ταύτιση.

Αλήθεια, πώς σκιαγραφείται η εικόνα του δημόσιου πανεπιστημίου τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια; Απόπειρα εισβολής και διοικητικής εγκατάστασης επιχειρηματικών, εφοπλιστικών και εκδοτικών συμφερόντων, αφόρητη οικονομική δυσπραγία που αποτελματώνει κάθε εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα, κατάσταση πολλαπλών απειλών από ποικίλα πολλαπλά κέντρα. Στο πεδίο του πειθαρχικού και ποινικού δικαίου αναφέρθηκε και ο συνάδελφος καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, πρόεδρος του τμήματος νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ("Βήμα της Κυριακής", 14 Οκτωβρίου 2012). Κρίμα, διότι, αν και πνευματικοί ταγοί, λησμονούν ότι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κατά καθηγητών στα πανεπιστήμια συνδέονται άμεσα με τις πιο μελανές σελίδες ολοκληρωτισμού και συνταγματικής εκτροπής της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Τα συμβούλια τόσο του νόμου 4009/11 όσο και του νόμου 4076/12 συμβολίζουν απολύτως τη μετάβαση από το δημοκρατικό στο ολιγαρχικό πανεπιστήμιο των συμφερόντων. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε μέσω «παλαιών» ούτε μέσω «σύγχρονων» μεθόδων εκλογικής διαδικασίας. Η ιστορική ευκαιρία είναι παρούσα. Ο πανεπιστημιακός κόσμος στην ολότητά του θα τεθεί και πάλι, αρνούμενος αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές «νομοθετικές» επιταγές, επικεφαλής της συνολικά αντιστεκόμενης μπροστά στον όλεθρο κοινωνίας.

Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και άλλων κομμάτων για την ειλικρινή συμπαράστασή τους. Τους καλώ να είναι κοντά μας στα ανώτατα ιδρύματα όταν θα εξελίσσεται η μητέρα όλων των μαχών.

 Ο Κώστας Ζώρας είναι καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πηγή: Αυγή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γραμμένος Φλώρος
Βασίλης Γραμμένος για το επεισόδιο με τον Φλώρο: «Προσπάθησε να με πνίξει»
«Δεν πρόλαβα να αντιδράσω ούτε να μιλήσω» - Η μαρτυρία του Βασίλη Γραμμένου για το επεισόδιο με τον Φλώρο στη Βουλή
Βασίλης Γραμμένος για το επεισόδιο με τον Φλώρο: «Προσπάθησε να με πνίξει»