Thumbnail

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι πριν από μερικά χρόνια μετέφεραν τις οφειλές τους σε ελβετικό φράγκο και σήμερα καλούνται να αποπληρώσουν πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από αυτά που είχαν δανειστεί. Υπολογίζεται ότι οι «εγκλωβισμένοι» στο ελεβετικό φράγκο δανειολήπτες είναι περίπου 62.000, αρκετοί από τους οποίους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα ήδη βρίσκεται υπό σύσταση «Σύλλογος Ελλήνων Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο» με βασικό στόχο την προώθηση μιας νομοθετικής παρέμβασης, ώστε να δοθεί μια «ανάσα» στους χιλιάδες δανειολήπτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων είναι στεγαστικά, τα οποία δόθηκαν κυρίως τα έτη 2006-2008, όταν και ο ανταγωνισμός των τραπεζών για προσέλκυση πελατών ήταν στο κατακόρυφο. Με τη μεγάλη αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ προς ελβετικό φράγκο (πάνω από 35%), οι δανειολήπτες σήμερα καλούνται να πληρώνουν και μια πολύ αυξημένη μηνιαία δόση, και το κυριότερο, να αποπληρώσουν αδίκως ποσό δανείου πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά εκταμιεύτηκε.

 

Οι «εγκλωβισμένοι» στο ελβετικό φράγκο δανειολήπτες επισημαίνουν ως προτεινόμενη λύση την αναγνώριση της υπάρχουσας οφειλής (άληκτο κεφάλαιο) με την ισοτιμία τη στιγμή της υπογραφής του δανείου και στη συνέχεια την εφαρμογή των ρυθμίσεων που θα αποφασιστούν για όλους τους δανειολήπτες. Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο το Κοινοβούλιο στην Ουγγαρία ψήφισε νόμο ο οποίος επιτρέπει στους κατόχους στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο να τα αποπληρώσουν στο 25% της αξίας τους, αναγνωρίζοντας την αδικία που συντελείται σε βάρος τους. Πρόσφατα κατατέθηκε αγωγή κατά μίας κυπριακής τράπεζας από χιλιάδες Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι πήραν δάνεια για να αγοράσουν ακίνητο στη χώρα, τα οποία πλέον αδυνατούν να αποπληρώσουν λόγω της ισοτιμίας με τη στερλίνα. Οι Βρετανοί δανειολήπτες κατηγορούν την κυπριακή τράπεζα ότι παρακινήθηκαν να συνάψουν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με δέλεαρ το πολύ χαμηλό επιτόκιο, περίπου 3%. Μάλιστα, οι τραπεζίτες ισχυρίζονταν ότι η στερλίνα θα παρέμενε ισχυρή έναντι του ελβετικού φράγκου, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες τους δόσεις να παραμένουν χαμηλές.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που έχουν οι Ελληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο:

 

1. Τα τελευταία τρία χρόνια είδαν τη μηνιαία δόση των δανείων τους να «σκαρφαλώνει» περί το 35%!

 

2. Διαπιστώνουν ότι το άληκτο κεφάλαιο έχει εκτοξευθεί σε ποσά περισσότερα από όσα δανείστηκαν!

 

3. Απειλούνται όχι απλώς με την απώλεια του σπιτιού τους, αλλά και τον πλειστηριασμό όλης τους της περιουσίας, αφού το προσημειωμένο ακίνητο δεν πρόκειται να καλύψει την εξαιρετικά διογκωμένη οφειλή τους.

 

4. Παραμένουν εγκλωβισμένοι, γιατί οποιαδήποτε ρύθμιση της οφειλής σήμερα θα σημαίνει αυτόματα και την αναγνώριση του χρέους ενός υπέρογκου ποσού όπως έχει διαμορφωθεί από την τρέχουσα ισοτιμία.

«Χιλιάδες οικογένειες είναι σήμερα εγκλωβισμένες και απεγνωσμένες. Βρέθηκαν να χρωστούν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δανείστηκαν! Πρόκειται για μια εξωφρενική και άδικη κατάσταση που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και του ελλείμματος ενδελεχούς ενημέρωσης από την πλευρά των τραπεζών. Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να επιδείξει ειδική μέριμνα και γι' αυτούς τους δανειολήπτες. Το παράδειγμα των κυβερνήσεων άλλων χωρών, όπως της Ουγγαρίας και της Ισλανδίας, θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό», αναφέρει η Εύη Αυλογιάρη, δικηγόρος του υπό σύσταση «Συλλόγου Ελλήνων Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο».

agelioforos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα