Thumbnail
Γιώργος Μαυρογιώργος

NEO ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ επίθεσης εναντίον των εκπαιδευτικών

ΛΙΑΚΟΣ:

«Δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει την απόφαση της ΟΛΜΕ για το «Πόρισμα Λιάκου», αν δεν πάρει υπόψη του τη στάση του συνδικάτου απέναντι σε όλες τις μεταρρυθμίσεις, από την μεταπολίτευση και έπειτα. Δυο βιβλία είναι διαφωτιστικά για να καταλάβουμε το πρόβλημα: Δημήτρης Σκλαβενίτης, Κάτσε καλά Γεράσιμε! (2016) και του Γεράσιμου Αρσένη, Γιατί δεν κάθισα καλά! (2015). Είναι εντυπωσιακό ότι ο λόγος των συνδικαλιστών δεν παρεκκλίνει ούτε κεραίας επί τέσσερις δεκαετίες. Σταθερότητα ή στασιμότητα; Άλλωστε το γράφει η ανακοίνωση: «να υπερασπίσουμε τις ΠΑΓΙΕΣ θέσεις του κλάδου». Προπαντός Πάγιες (και η Ιεραρχία για τα θρησκευτικά σε Πάγιες θέσεις βασίζεται), και προ-παντός ο "κλάδος"».
Σημειώνει, λοιπόν, στο "Υπόμνημα" απροκάλυπτα: «Διαχείριση προσωπικού. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης είναι προφανές ότι θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα την υποστηρίξει το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων... Η θέσπιση κινήτρων θα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην κάμψη των αντιστάσεων. Εναλλακτική λύση είναι η στρατολόγηση νέου δυναμικού –αποφοίτων των πανεπιστημίων κατά την τελευταία πενταετία, µε φρέσκιες γνώσεις, όρεξη για δουλειά και δυνατότητα διαμόρφωσης νέων επαγγελματικών συνηθειών (habitus)».

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ:

«Και όταν λέμε για αλλαγή νοοτροπιών υπάρχουν και ορισμένες λέξεις, με τους περισσότερους από εσάς γνωριζόμαστε αρκετά έως πολύ καλά, που φοβούμαστε να τις πούμε. Ας μη φοβόμαστε να λέμε τη λέξη αξιολόγηση. Μη φοβόμαστε να λέμε τη λέξη συντεχνία. Αυτό τί σημαίνει, ότι πρέπει να είναι τιμωρητική η αξιολόγηση;

Όσο οι συνάδελφοι μας και εγώ θα είμαστε εδώ δεν πρόκειται να γίνουν τέτοιες ανόητες αξιολογήσεις που έχουν ως στόχο τη τιμωρία. Την βελτίωση, ναι. Πρέπει αυτό να το βάλουμε στην κουλτούρα μας επειδή έγιναν στραβά και απίστευτα. Αυτό πρέπει εμείς πρώτοι να το ανανοηματοδοτήσουμε. Και βεβαίως μία κοινωνία στο σύνολο της συντεχνιοποιημένη, τελικά δεν είναι μία κοινωνία δημοκρατική. Τελικά, αν υπάρχει ένα δημοκρατικό αίτημα ταυτόχρονα είναι και ένα αίτημα για να δούμε τι σημαίνουν αυτού του είδους τα πράγματα».

ΣΧΟΛΙΟ

Σε μια εποχή κρίσης, όπου έρχονται τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις, στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών και στη λειτουργία της εκπαίδευσης (της αγοράς), η απαξιωτική αναφορά στη «συντεχνία» και η ανυπόστατη και ανιστορική εκδοχή της αξιολόγησης που προτείνει ο Υπουργός( η εμμονή του ΟΟΣΑ στην κουλτούρα αξιολόγησης) συνιστούν μια ευθεία και βίαιη επίθεση εναντίον των εκπαιδευτικών και ως τέτοια προετοιμάζει πολύ πιο δύσκολες μέρες στην ελληνική εκπαίδευση. Τα όρια ανάμεσα στην πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Η επαγρύπνηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών, των γονέων για επανεκκίνηση του αγώνα για την παιδεία είναι η ελπίδα για την αναχίτιση αυτών που έρχονται.

Επειδή είναι δύσκολο να αναλύει κανείς όλες τις εκδοχές των δηλώσεων εκπαιδευτικής πολιτικής που γίνονται, σχεδόν καθημερινά, σκέφτομαι να καταφεύγω στην αναδημοσίευση σχετικών κειμένων που αποκτούν νέα επικαιρότητα.

Το κείμενο για την περίπτωση των αναπληρωτών και το κείμενο για την αξιολόγηση που επαναφέρω είναι μια απάντηση στις πρόσφατες ρουκέτες απ το Υπουργείο Παιδείας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα