Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

ARBEIT MACHT FREI


Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 3 Ιούλιος, 2018 - 19:53 | Στην Κατηγορία:

ARBEIT MACHT FREI
Μας βρήκαν μπόσικους, σύντροφε

 

Τα "καλά" νέα από Αυστρία μάλλον μας σόκαραν.
Ένα rebut πίσω στο Σικάγο του 1886 και τους ματωμένους αγώνες για το 8ωρο δεν ήταν ούτε στις προσδοκίες μας ούτε στα όνειρα που κάναμε για τα παιδιά μας.
Αυτό είναι το ένα μέρος του σοκ. Το άλλο πρέπει να αφορά τους φασίστες.
Η συντριπτική τους πλειοψηφία, με δεδομένη την εθελοντική τύφλα, θεώρησε μάλλον το φασισμό, όχι ως τον πιο κτηνώδη κατά συρροή δολοφόνο, αλλά αυτό που έλεγε στο διαφημιστικό του μότο, φίλο, υπερασπιστή και νταβαντζή των λαΙκών μαζών. Όταν λοιπόν η φασιστική κυβέρνηση της Αυστρίας προτείνει εργασιακό ανασκολοπισμό, με 12ωρο, ο Μιχαλολιάκος πρέπει να επιστρατεύσει όλο το θεωρητικό του οπλοστάσιο για να πείσει τον υπόκοσμο που σέρνει ότι δεν είναι αυτό που κατάλαβε. Δε θα χρειαστεί και πολύς κόπος. Το σοκ της φασιστοφάρας μου είναι όμως αδιάφορο.
Οι υπόλοιποι νομίζω ότι λίγο υποκρινόμαστε σε σχέση με το σοκ.
Είναι τώρα πάνω από μια δεκαετία που τα συνδικάτα των τραπεζοϋπαλλήλων κατήγγελλαν υποχρεωτικές, κατ' εξακολούθηση απλήρωτες υπερωρίες. Αυτό το λες και καταπάτηση του 8ωρου
 Είναι επίσης κάμποσα χρόνια που οι υπάλληλοι στον τουρισμό, αυτή τη βαριά και ασήκωτη βιομηχανία του τόπου, κατήγγειλαν απάνθρωπα ωράρια, που έφταναν και περνούσαν το 12ωρο, με μισθούς, κυριολεκτικά, πείνας, χωρίς ένα, τον αριθμό ένα, ρεπό.
Είναι επίσης απ΄τον καιρό της Κούνεβα, που οι εργαζόμενοι στις άρπα- κόλλα εταιρίες καθαριόπτητας, ξέρουμε ότι δουλεύουν απ το χάραμα ως αργά τη νύχτα. Το Δεκέμβρη του 2016, οι έλεγχοι των επιθεωρητών εργασίας έφεραν στο φως πλήθος παραβάσεων του 8ωρου, σε γνωστές επιχειρήσεις όπως Jumbo, Zara, Hondos, Everest, H&M , ACS κλπ .
Το 2014 η ΓΣΕΕ (που κατά άλλα κοιμόταν είδε κακό όνειρο, ξύπνησε για να ξανακοιμηθεί) κατήγγειλε στα άρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης την εργασιακή ισοπέδωση των μνημονιών και , ανάμεσα στα άλλα, " τη μείωση του χρόνου ημερήσιας ανάπαυσης σε 11 ώρες". Αν μετράω καλά, από το 8ωρο μέχρι και την 11ωρη "ανάπαυση" , μας λείπουν 5 ώρες για το 24ωρο. Δεν θέλω να το πάθω όπως ο Τσάκωνας στο Μάθε παιδί μου γράμματα, αλλά μια απορία την έχω, οι πέντε ώρες πού λείπουν τι είχαν γίνει;
Κι έχω κι άλλη μία απορία. Πώς ήταν δυνατό ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, εμείς να ψάχνουμε για διαφορετικές πλατείες για να γιορτάσουμε την καθιέρωση του 8ωρου το 1886, που στο μεταξύ είχε γίνει ήδη κόσκινο.
Συμφωνώ πως δεν είχαν τολμήσει ακόμη να νομοθετήσουν. Ακόμη.
Το ακόμη όμως έχει πάντα ημερομηνία λήξης.

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Αρθρογράφος: 
Νίνα Γεωργιάδου

Σχετικά Άρθρα

Χτυπά την χώρα ο “Ξενοφών”: Που κλείνουν τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Μύκονο, Τήνο και Άνδρο λόγω της κακοκαιρίας

Βοήθημα στους πυρόπληκτους φοιτητές του Παν. Κρήτης από τον Δήμο Ηρακλείου

Μετά τη φωτιά στις φοιτητικές εστίες που κατέστρεψε τα υπάρχοντά τους

Τους δημοσιογράφους που τράβηξαν φωτογραφίες τη σορό του Ζακ Κωστόπουλου καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ

«Η ΕΦΕ διαχωρίζει τον δημοσιογραφικό κανιβαλισμό από το ρεπορτάζ, και προασπίζει τους κώδικες δεοντολογίας που οφείλουν να τηρήσουν τα μέλη της αλλά και όλοι οι επαγγελματίες εργαζόμενοι της δημοσιογραφίας»