Thumbnail
"Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα"

Είναι προφανές και αποδεκτό από το σύνολο του δημοσιογραφικού και πολιτικού κόσμου ότι η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος βρίσκει τον Τσίπρα αλλά και την κυβέρνησή του, τον απόλυτο κυρίαρχο του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού και με ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του που δεν χωράει παρερμηνείες. Φρόντισε ακόμα να αξιοποιήσει την ισχυρή αυτή δυναμική με το να αποσπάσει και την αντίστοιχη συναίνεση από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων πλην του ΚΚΕ.

Ο κ. Τσίπρας  εκτιμώντας όλες τις παραμέτρους θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με ένα μεγάλο άθροισμα επιχειρημάτων στη φαρέτρα του.

Πρώτον, η κυβέρνησή του προέρχεται από μια νωπή εντολή 5 μήνες πριν, στη διάρκεια των οποίων έκανε αλλεπάλληλες υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη, όπως την αποκαλεί συμφωνία.

Δεύτερον, έχει μια πρόσφατη, συντριπτική υπεροχή σε ένα δημοψήφισμα με έναν σαφέστατο πολιτικό προσδιορισμό: ΟΧΙ στη λιτότητα και τους εκβιασμούς.

Τρίτον, έχει εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια για άμεση εναλλακτική πολιτική αλλαγή χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, αυτό που έχει δημιουργήσει το δημοψήφισμα και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τους δανειστές το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα την τελευταία εβδομάδα, έσπειρε προσδοκίες στους υποστηρικτές του "ΟΧΙ¨" αλλά και στο σύνολο του ελληνικού λαού, για μια ξεκάθαρη νίκη της ελληνικής πλευράς που να καταγράφει τουλάχιστον μια καλύτερη συμφωνία από την πρόταση που καταψήφισε, ανεξάρτητα από τις αποκλίσεις των ψηφοφόρων εντός του.

Αυτό που επίσης είναι σαφές και το αναγνωρίζει σύσσωμο το ηγετικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι ότι ο οικονομικός χρόνος είναι περιορισμένος με τη χρηματοδοτική ρευστότητα να κρέμεται από μία κλωστή μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το «κούρεμα» των ενεχύρων  που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA.

Άρα για τον κ. Τσίπρα ένας αστάθμητος παράγοντας μπορεί να τον τοποθετήσει σε μία συνθήκη που όπως χαρακτηριστικά λέει και ο θυμόσοφος λαός ονομάζεται «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

 Αν, στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι επιλέξουν να αρνηθούν τις προτάσεις του κ. Τσίπρα, έτσι όπως έκαναν και τις προηγούμενες φορές, αισθανόμενοι επιπλέον την ισχύ των χρονικών περιθωρίων που έχει η Ελλάδα, η συνθήκη αυτή θα αποκρυσταλλωθεί μέσα στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής.

Από τη μία ένας λαός εξουθενωμένος που σε κλίμα τρομοκρατίας όρθωσε ανάστημα και απέρριψε τις προτάσεις των δανειστών και από την άλλη οι πιστωτές να πιέζουν το μαχαίρι πιο βαθιά στο κόκκαλο ασκώντας για ακόμα μια φορά έναν οικονομικό εκβιασμό.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει να επιλέξει σε μια παράδοση άνευ όρων στις ορέξεις των δανειστών προδίδοντας ολοκληρωτικά τη λαϊκή βούληση και ανάμεσα στην τολμηρή σύγκρουση με τους εταίρους,  η οποία όμως θα οδηγήσει σε μια αχαρτογράφητη οικονομική και κατ’ επέκταση πολιτική κατάσταση.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το τι θα είναι ήττα και τι νίκη θα καθοριστεί από την ιστορικής σημασίας απόφαση που θα πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ανάμεσα στην πλήρη υποταγή ή στην οριστική σύγκρουσή, το μέτωπο του «ΟΧΙ» και η εκπροσώπηση των συμφερόντων του θα πρέπει να σταθμίσει αυτή την επιλογή.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
ipourgeio_paideias
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους