Thumbnail
Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, ο ιδιωτικός πλούτος στην Ε.Ε. αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό των 56 τρισ. ευρώ το 2013.

Αν κάποιος παίρνει χίλια δολάρια και κάποιος άλλος δεν παίρνει τίποτε, τότε, σύμφωνα με τις στατιστικές, στον υπολογισμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος ο καθένας τους εμφανίζεται να παίρνει 500 δολάρια.*

Τι κι αν όλοι οι κοινωνικοί δείκτες κοιτάνε το "νότο", τι κι αν οι λαοί της Ευρώπης βαρυγκωμούν κάθε μέρα και περισσότερο νοιώθοντας την αλυσίδα της λιτότητας να γίνεται ακόμα πιο στενή, τα νούμερα δε χωράνε παρερμηνείες. Πλουτίζουμε!  Ναι, και μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με την έκθεση της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, ο ιδιωτικός πλούτος στην Ευρώπη αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό των 56 τρις ευρώ το 2013 και αναμένεται να αυξηθεί ως το 2019 κατά 40%, ώστε να φτάσει τα 80 τρις! Η έκθεση με τίτλο "Wealth Report: Europe", επισημαίνει, ότι παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία την ταλανίζουν, η Ευρώπη, συνεχίζει να διατηρεί εξέχοντα ρόλο, ως μια από τις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, ο πλούτος της Γηραιάς ηπείρου αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση με πέρυσι ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2007 -2009.

Στην ευρωπαϊκή "οικογένεια" οι πλούσιοι συγγενείς αντιπροσωπεύουν περίπου τα τρία τέταρτα της συνολικής καθαρής περιουσίας, η οποία ορίζεται ως τα ακαθάριστα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, μείον το χρέος συν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτοί, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους πένητες συγγενείς όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, με τη δεύτερη να χάνει, από το 2007 μέχρι και σήμερα 1,4 τρις από τον πλούτο της.

Στην έκθεση παρ' όλα αυτά εκφράζονται "ανησυχίες" για το γεγονός ό,τι ο περισσότερος πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια καθώς αναφέρεται ότι πάνω από το ήμισυ του συνολικού πλούτου το κατέχει το 10% των ευρωπαϊκών "νοικοκυριών"!

 Νοικοκυριά που οι καταθέσεις τους γεμίζουν τις θυρίδες και τα χρηματοκιβώτια των Ελβετικών ιδρυμάτων και οι "βεράντες" των σπιτιών τους  ξεπερνούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.  Ο πλούτος τους, κερδίζεται στα χρηματιστήρια και στις επενδύσεις άλλων ηπείρων, ξεπλένεται στις ακτές των νησιών Κέιμαν και γυρνάει πάλι πίσω μετασχηματισμένος σε νέες επενδύσεις ακινήτων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Αυτά, λοιπόν, τα "νοικοκυριά"  διαιρούν τον  πλούτο τους με τη φτώχεια των μεροκαματιάρηδων αυτής της ηπείρου, για να βγει το στατιστικό συμπέρασμα και να αναφωνήσουμε όλοι μαζί περιχαρείς... πλουτίζουμε!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία αλληλεγγύης
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Συναυλία αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας