Thumbnail
Για το μεταναστευτικό

Καθημερινά βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων κύματα προσφύγων να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τους πολέμους που μαίνονται στις χώρες τους. Τους βλέπουμε να στοιβάζονται σε καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου, να μεταφέρονται μαζικά στην Αθήνα ή να ρισκάρουν τη ζωή τους για να περάσουν τα βόρεια  σύνορά   μας με κατεύθυνση άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εδώ και δύο δεκαετίες η Ευρώπη όμως κλείνει τα μάτια, ακολουθεί την τακτική της στρουθοκαμηλου και εφαρμόζει την κατάπτυστη συνθήκη με τον κωδικό «Δουβλίνο ΙΙ ». Με αυτή αφ’ ενός έχουν θεσπιστεί αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της προώθησης των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και αφετέρου επιδοτούνται οι νότιες χώρες, κυρίως η Ελλάδα, για να κρατήσουν εντός των συνόρων τους όλους τους κατατρεγμένους Αφρικής και Ασίας. Ακολουθείται δηλαδή η ίδια πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας για τα σκουπίδια (…). Κανένας Δήμος δεν θέλει τα σκουπίδια να θάβονται σε χωματερές δίπλα του, οι της Αττικής μάλιστα επιδοτούν τον Δήμο Άνω Λιοσίων για να τα έχει αυτός στη χωματερή του. Ό,τι είναι για την Αττική τα σκουπίδια, είναι για την Ευρώπη οι πρόσφυγες.

Πριν 15 μέρες έπιασε όμως φωτιά στη χωματερή και δημιουργήθηκε αποπνικτική ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, στον αέρα της οποίας ήταν έντονη η μυρωδιά του καμμένου. Τα κανάλια ξαναθυμήθηκαν το πρόβλημα των σκουπιδιών που δεκαετίες τώρα θάβουμε κάτω από το χαλάκι. Τώρα που άρχισε να καίγεται και η γούνα της υπόλοιπης Ευρώπης – εμείς το βιώνουμε χρόνια τώρα – θυμήθηκαν το «μεταναστευτικό» πρόβλημα. Το οποίο στην ουσία του και κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι προσφυγικό ! Ναι, προσφυγικό.

 Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους στα σαπιοκάϊκα του Αιγαίου, τα βάζουν με το στρατό των Σκοπίων στα σύνορά μας ή πηδάνε στα φορτηγά που φεύγουν από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό την Ιταλία δεν είναι άνεργοι που ψάχνουν για δουλειά, ούτε ήρθαν για να κάνουν λεφτά. Ας θυμηθούμε. Η Λιβύη ισοπεδώθηκε από τις γνωστές δυτικές δυνάμεις, στην Αίγυπτο χρηματοδοτήθηκαν οι μουσουλμάνοι για να ανατρέψουν το καθεστώς και οδηγήθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο. Στην Τυνησία οι γυναίκες που κυκλοφορούν μόνες τους βιάζονται ατιμώρητα, ακόμα και από αστυνομικούς. Στις αραβικές χώρες σιίτες, σουνίτες, κούρδοι και φανατικοί ισλαμιστές βρίσκονται σε μακροχρόνιους πολέμους. Οι βομβαρδισμοί είναι καθημερινοί. Οι περιοχές τους είναι επικίνδυνες ακόμα και για δημοσιογράφους. Η Συρία είναι πλέον η πιο επικίνδυνη χώρα για να ζεις. Οι άνθρωποι φεύγουν όχι μόνο γιατί πεινάνε αλλά κυρίως γιατί κινδυνεύει η ζωή τους.

Την απελπισία των προσφύγων την βιώνουν τώρα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αντιδρώντας στα ολοένα και αυξανόμενα κύματα των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης, η βρετανική κυβέρνηση εντείνει τις αντιμεταναστευτικές της πολιτικές, καθώς βρίσκεται υπό πίεση και αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει την κρίση. Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του πρηγούμενου Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού κατάφεραν να περάσουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ και να πάρουν το τρένο στη Γευγελή. Εκατοντάδες βρίσκονται ακόμη στα σύνορα και αναμένονται και άλλοι. Στη Σερβία, η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (HCR) βοηθά τις τοπικές αρχές και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποδεχτούν τους πρόσφυγες στο διαμετακομιστικό κέντρο του Πρέσεβο. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ μοίρασαν κάποια τρόφιμα και, κατόπιν αιτήματος της σερβικής κυβέρνησης, εξετάζουν πώς θα παράσχουν περισσότερη βοήθεια, όπως στρώματα και σκηνές.

Η ουγγρική κυβέρνηση κατασκευάζει έναν φράχτη ύψους 3,5 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων, ακολουθώντας σκληρή γραμμή σε αυτό που ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θεωρεί πως συνιστά απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ευημερία και την ταυτότητα. 1.500 με 2.000 άνθρωποι παίρνουν κάθε μέρα τον δρόμο που οδηγεί στην Ουγγαρία, μέσω Ελλάδας, ΠΓΔΜ και της Σερβίας. Υπάρχει μάλιστα η «ρεαλιστική πιθανότητα» ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στους 3.000 ανά ημέρα.

Η Ουγγαρία εντείνει το πρόβλημα της διακίνησης ανθρώπων με το σχέδιό της να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ). «Η άποψή μας για τον φράχτη που κατασκευάζεται είναι πως αποτελεί έμμεση επιδότηση για τους διακινητές. Αν φτιάξεις έναν φράχτη, τότε απλώς θα χρεώσουν περισσότερα χρήματα τους ανθρώπους που μεταφέρουν ώστε να τον παρακάμψουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Διάφορες χώρες το κάνουν αυτό όλη την ώρα για να ευχαριστήσουν τα εκλογικό τους σώμα στο εσωτερικό – φαίνεται σκληρό, φαίνεται προνοητικό, μοιάζει σαν να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του κόσμου ότι οι μετανάστες είναι πάρα πολλοί. Κτίζουν, λοιπόν, έναν φράχτη. Έχουμε εμπειρία δεκαετιών που δείχνει πως αυτό δεν έχει σταματήσει το πρόβλημα όπως νομίζουν».

Τις μεγάλες αποφάσεις όμως στην Ευρώπη τις παίρνει πλέον μόνο η καγκελαρία. Η οποία αποφάσισε επιτέλους να δράσει. Ανακουφισμένοι οι ευρωπαίοι εταίροι της  επικροτούν την πρόσφατη απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης, να αναστείλλει την εφαρμογή του «Δουβλίνο ΙΙ» στην αντιμετώπιση των προσφύγων από την Συρία και να πάψει να τους επαναπροωθεί στην πρώτη χώρα άφιξης τους στην Ευρώπη.

 Για λογαριασμό της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο ειδικός εισηγητής για την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, Ιταλός Σοσιαλιστής βουλευτής Μισέλ Νικολέτι, αφού επικρότησε την απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης,  τόνισε: «Οι διατάξεις του κανονισμού του Δουβλίνου στην ΕΕ, ασκούν μια μεγάλη επίδραση στην άνιση κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένου ότι, με βάση αυτές, προκαλείται μία ανευ προηγουμένου συγκέντρωση των προσφύγων, στις χώρες του Νότου, όπου καταφθάνουν πρώτα, στην προσπάθεια τους να περάσουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αλλά πώς οι «ιησουϊτες» δυτικοευρωπαίοι αποφάσισαν να φερθούν τόσο «χριστιανικά» ; Εδώ κρύβονται δύο μεγάλες αλήθειες που ποτέ δεν θα μας πουν. Η πρώτη είναι ότι οι πρόσφυγες, όπως και οι τζιχαντιστές του ISIS είναι κυρίως δημιούργημα των πολέμων που προκαλούν οι δυτικές δυνάμεις για να μπορούν να ελέγχουν τις περιοχές αυτές. Εφαρμόζουν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και οι πρόσφυγες είναι μέρος του κόστους που αναγκαστικά θα επωμιστούν. Κοντολογίς ισχύει η παροιμία «όπως έστρωσαν, θα κοιμηθούν». Άλλοστε από τη λεκάνη της Μεσογείου έως τα πετρέλαια της Μοσούλης, αμερικανικές και δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες κάνουν ένα απίστευτο πλιάτσικο πολλαπλής απόδοσης.

Η δεύτερη αλήθεια είναι οτι η Ευρώπη είναι μία γερασμένη ήπειρος. Ο μέσος όρος ηλικίας ανεβαίνει επικίνδυνα με κόστος για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό αλλά και την επάρκεια ειδικευμένων αλλά και χαμηλόμισθων εργαζόμενων. Δεν έπιασε ο πόνος τη γερμανική ή τη γαλλική κυβέρνηση. Πρέπει να μπουν νέοι ασφαλισμένοι που θα διατηρήσουν την ευρωστία των ταμείων αλλά πρέπει να βρεθεί και το κατάλληλο ειδικευμένο αλλά και το πολυπληθέστερο ανειδίκευτο προσωπικό για τις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βρετανίας. Αντιδρώντας στα ολοένα και αυξανόμενα κύματα των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης, η κυβέρνηση εντείνει τις αντιμεταναστευτικές της πολιτικές, καθώς βρίσκεται υπό πίεση και αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει την κρίση. Αυξάνει τις ποινές για όσους εργάζονται παράνομα στη χώρα,  προχωρεί ακόμα και σε κατάσχεση απολαβών των παράνομα εργαζόμενων ενώ επιδιώκει και την τιμωρία των εργοδοτών τους. Η ανεργία στη Βρετανία είναι μεγάλη αλλά υπάρχει έλλειψη σε ειδικευμένους τεχνίτες. Για παράδειγμα, οι Έλληνες μηχανικοί αυτοκινήτων είναι ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία. Το ίδιο και οι Ινδοί ή Πακιστανοί εξειδικευμένοι στην πληροφορική. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τα ξενοφοβικά σύνδρομα των άνεργων ή φτωχών Βρετανών αλλά οι πρώτοι που αντέδρασαν στην σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ήταν οι επιχειρηματίες! Οι οποίοι είπαν ανοιχτά και ξεκάθαρα στην κυβέρνησή τους ότι βάζει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις τους αφού κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ειδικευμένο προσωπικό. Όπως ακριβώς έγινε και πριν από δύο δεκαετίες στην Ελλάδα με την αθρόα είσοδο Αλβανών.  Η αστυνομία έκανε μαζικές συλλήψεις και επαναπροώθησή τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα και οι πρώτοι που αντιδρούσαν ήταν οι μεγαλοαγρότες κυρίως της δυτικής Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας οι οποίοι έχαναν τα φτηνά εργατικά χέρια και το μαζικό εποχιακό εργατικό δυναμικό που τόσο ανάγκη είχαν, ειδικά όταν έπρεπε να μαζευτούν οι σοδειές. Οι αφελείς στα καφενεία γκρίνιαζαν ότι «οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές» την ίδια ώρα που οι επιτήδειοι «επιχειρηματίες» φρόντιζαν για την επανεισαγωγή των εκδιωγμένων Αλβανών.

Οι μετανάστες λοιπόν λύνουν προβλήματα και η Ευρώπη τους έχει ανάγκη. Γι’ αυτό και οι Γερμανοί προσπαθούν να βάλουν μία τάξη, επιδιώκοντας το μέγιστο όφελος από αυτούς. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) εξέδωσε εσωτερικές οδηγίες για την αναστολή ισχύος των διαδικασιών που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ για τους σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφόρησης για ζητήματα ασύλου Asylum Information Database (Aida). Βάσει των οδηγιών, που φέρουν ημερομηνία 21 Αυγούστου 2015, ακυρώνονται οι διαδικασίες του Δουβλίνου ΙΙ που είχαν δρομολογηθεί για τους σύρους πρόσφυγες προκειμένου η Γερμανία να καταστεί το κράτος-μέλος που θα είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. Ανακαλούνται ταυτόχρονα εντολές αναγκαστικής επαναπροώθησης σε άλλες χώρες για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί.

Έτσι, «κωλοτούμπες»  ευρωπαίοι πολιτικοί όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που μέχρι πρότινος έκαναν πώς δεν έβλεπαν, τώρα «ευαισθητοποιήθηκαν». Αυτός μάλιστα ήταν ο πιο συγκινητικός και «ανθρώπινος» από όλους τους. «Όταν μιλάμε για πρόσφυγες, μιλάμε για ανθρώπους σαν εμένα και εσάς» που όμως «προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, την τρομοκρατία της ISIS στη Λιβύη ή τη δικτατορία στην Ερυθραία». «Ανησυχώ όταν βλέπω τμήμα του πληθυσμού να απορρίπτει αυτούς τους ανθρώπους -δεν είναι αυτή η Ευρώπη» τονίζει. «Ευρώπη είναι οι συνταξιούχοι στο Καλαί που φέρνουν γεννήτριες για να μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους οι πρόσφυγες, οι φοιτητές στο Ζίγκεν που ανοίγουν την εστία τους σε αιτούντες άσυλο, ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πεινασμένους» τονίζει. «Δεν γίνεται τα σύνορα ούτε να είναι εντελώς ανοικτά αλλά ούτε και εντελώς κλειστά» τονίζει, και υπογραμμίζει το κεντρικό του σημείο: «Δεν υπάρχουν λειτουργικές εθνικές λύσεις, κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνο του τη μετανάστευση. Χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή λύση, και άμεσα». Άργησαν, αλλά είπαν επιτέλους, αλήθειες !

Όσοι έβλεπαν όμως τόσα χρόνια τους πρόσφυγες ως ανθρώπους κι όχι ως απειλή, δεν έκαναν δηλώσεις, έπρατταν σεμνά και αθόρυβα. Ο παπα-Στρατής στην Καλλονή της Λέσβου, χρόνια τώρα φροντίζει πρόσφυγες και μετανάστες. Ακούραστα τους παρείχε ό,τι μπορούσε κι αν δεν είχε τους έδινε το χαμόγελο και την ευχή του με ένα καλό λόγο. Ο παπάς έχει καρκίνο -ξανά- και θ' ανέβει πάλι τον δικό του Γολγοθά. Αλλά δεν το βάζει κάτω. Άφησε τούτο το μήνυμα. «Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σήμερα φεύγω στο νοσοκομείο για το καινούργιο πρόβλημα καρκίνου που μου βρήκαν. Παρακαλώ πολύ για μια προσευχή και πιστεύω ότι γρήγορα θα γυρίσω δυνατός κοντά σας. Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα τους ενορίτες μου για την αγάπη και την συμπαράσταση που μου δείχνουν. Επίσης, θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι του κόσμου, οι άνθρωποι του πολέμου, τα παιδιά που αναζητούν την ελπίδα είναι αδέρφια μας και η Αγκαλιά θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά τους και να τους δίνει την ελπίδα για την επόμενη μέρα. Σας προτρέπω να αγωνίζεστε όσο μπορείτε καθημερινά, για την ειρήνη και την αγάπη. Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι».
Αυτό ήταν το μήνυμά του.

Χιλιετίες τώρα οι άνθρωποι αλλά και ολόκληροι λαοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ή πέφτουν θύματα προσφυγιάς. Αρκεί να μην μεταναστεύει και η ανθρωπιά από τις καρδιές μας. Την ευχή σου παπά Στρατή. Να' χουμε την ευχή σου και να γυρίσεις δυνατός στο νησί σου.

Ντάλης Βαγγέλης

Διευθυντής Σπουδών των φροντιστηρίων π ρ ό τ α σ η

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πατριαρχης
Συνάντηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κύριου Βαρθολομαίου Α’ με τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο
«Το έργο το οποίο επιτελείται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το πανανθρώπινο αυτό έργο που ξεπερνά και τα σύνορα της Χριστιανοσύνης»
Συνάντηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κύριου Βαρθολομαίου Α’ με τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο
Νόμος Χατζηδάκη: Δουλειά λοιπόν, εν ανάγκη και αμισθί!
Ψήφισμα ενάντια στην εξοργιστική αντιμετώπιση εκπαιδευτικών στη Ρόδο
«Απαιτούμε την άμεση αποκατάστασή τους και την προάσπιση, από την πολιτεία, του κύρους του εκπαιδευτικού λειτουργήματος»
Ψήφισμα ενάντια στην εξοργιστική αντιμετώπιση εκπαιδευτικών στη Ρόδο