Thumbnail
Περιμένω από πέρσι μια σοβαρή, συλλογική κίνηση αντίδρασης στο πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ

Συνάδελφοι και Γονείς,

 
περιμένω από πέρσι μια σοβαρή, συλλογική κίνηση αντίδρασης στο πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ. Πέρσι ΗΤΑΝ προαιρετικό, φέτος ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ως υποχρεωτικό και ζητείται συναίνεση γονέων μόνο για ένα τεστ του. Πίσω από τα συνήθη ωραία λόγια του Υπουργείου Παιδείας κρύβεται στο ΕΥ ΖΗΝ ένα πανελλήνιας κλίμακα μαθητικό φακέλωμα, με ύποπτους προφανείς στόχους και άλλους αφανείς, που δεν θέλω καν να σκέφτομαι. Αντιδρώντας προσωπικά ως γονιός, δήλωσα με επιστολή μου στο Δημοτικό Σχολείο όπου φοιτούν τα παιδιά μου την κατηγορηματική μου αντίθεση για την συμμετοχή τους στο ΕΥ ΖΗΝ, επιφυλασσόμενη για κάθε νόμιμη ενέργειά μου αν την αγνοήσουν, με το σκεπτικό:
α) ότι στη σχετική υπουργική εγκύκλιο (193728/Γ4/17.12.2013) δεν δηλώνεται πουθενά ΡΗΤΑ ότι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η συμμετοχή των μαθητών και
β) ότι αναμένω απαντήσεις για τη νομιμότητα εφαρμογής του ΕΥ ΖΗΝ στα σχολεία από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), στην οποία απευθύνθηκα προσωπικά με την ιδιότητα του πολίτη.
 
Συνάδελφοι και Γονείς, ενημερωθείτε για το ΕΥ ΖΗΝ.
Ο «Μεγάλος Αδελφός» τρυπώνει από παντού στα σχολεία, το βλέπουμε κάθε μέρα. Στο www.alfavita.gr μπορείτε να βρείτε μεμονωμένες περσινές και φετινές αντιδράσεις εκπαιδευτικών συλλόγων για το θέμα, αλλά απαιτείται συλλογική αντίδραση από ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
 
Σας παραθέτω το κείμενο που κατέθεσα στην ΑΠΔΠΧ:
 
«Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 193728/Γ4/17.12.2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τη «Διενέργεια Προγράμματος Ε.Υ.Ζ.Η.Ν.» στην Α/θμια και Δ/θμια εκπαίδευση, ορίζεται ότι στο εν λόγω πρόγραμμα για την αξιολόγηση της σωματικής διάπλασης, φυσικής κατάστασης, των συνηθειών διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, συμμετέχουν όλοι οι μαθητές που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Στο περσινό αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ το Υπ. Παιδείας ζητούσε τη συγκατάθεση του γονέα για τη συμμετοχή του παιδιού του σ’ αυτό. Στο φετινό πρόγραμμα (που πραγματοποιείται μεταξύ 27.1.2014-10.4.2014) η συγκατάθεση γονέα ζητείται μόνο για ένα ειδικό τεστ («παλίνδρομο τεστ αντοχής»), ενώ κατά τα λοιπά η εγκύκλιος αφήνει να εννοηθεί ότι η συμμετοχή των παιδιών στις υπόλοιπες αξιολογήσεις ανθρωπομετρίας, φυσικής κατάστασης και ερωτηματολογίου είναι υποχρεωτική. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και η δημιουργία ατομικών αναφορών για κάθε μαθητή θα καταχωρηθούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΥ ΖΗΝ στη διεύθυνση http://eyzin.minedu.gov.gr, όχι με την εισαγωγή του ονόματος του μαθητή, αλλά με τον αριθμό μητρώου του, για την ΠΛΗΡΗ διασφάλιση των προσωπικών του δεδομένων, όπως δηλώνεται στην προαναφερθείσα εγκύκλιο (υποβάλλεται συνημμένα).
Παρακαλώ για την απάντησή σας, ει δυνατόν, στα κάτωθι ερωτήματα:
α) αν τα στοιχεία ανθρωπομετρίας/φυσικής κατάστασης/διατροφικών συνηθειών των μαθητών που ζητούνται για το ΕΥ ΖΗΝ ανήκουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του ότι το Υπ. Παιδείας δεν διευκρινίζει πού, με ποιον τρόπο και από ποιον θα χρησιμοποιηθούν αυτά στη συνέχεια (όπως επίσης και από ποιον φορέα χρηματοδοτείται το ΕΥ ΖΗΝ).
β) αν το Υπ. Παιδείας νομιμοποιείται να συλλέξει τέτοιου είδους δεδομένα, και μάλιστα σε υποχρεωτική (όπως διαφαίνεται) βάση, και με τα οριζόμενα γι’ αυτόν τον σκοπό πρόσωπα (Δ/ντές σχολείων και εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής).
γ) αν η υποκατάσταση του ονόματος των μαθητών από τον αριθμό μητρώου τους διασφαλίζει ΠΛΗΡΩΣ (όπως τονίζεται από την εγκύκλιο) τα προσωπικά δεδομένα τους, από τη στιγμή που οι διασταυρώσεις μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα και από πολλά πρόσωπα στα ηλεκτρονικά μητρώα που τηρεί το Υπ. Παιδείας.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης