Thumbnail
Μία επίσης ενδιαφέρουσα, και ασφαλώς πιο κοντινή στην σημερινή Ελλάδα, είναι η περίπτωση του Εκουαδόρ

*O Θοδωρής Κατωπόδης είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β'Αθήνας

Η Φινλανδία δεν ήταν πάντα η χώρα που ξέρουμε σήμερα, ισοδύναμη οικονομικά μεταξύ των Σκανδιναβικών κρατών. Τη δεκαετία του ’90 έζησε μια μεγάλη κρίση που επέβαλε στις πολιτικές δυνάμεις της να επερωτήσουν το πλαίσιο της ανάπτυξής της. Τα βήματα που έγιναν από τότε, είχαν ως καθοδηγητικό νήμα μια διπλή παραδοχή: την ανάγκη ενός μακρόχρονου σχεδιασμού και την εδραίωση νέων πολιτικών επιλογών αναφορικά με την επιστημονική έρευνα. Πράγματι, η Φινλανδία επένδυσε από τότε μεγάλα ποσά για την έρευνα και την καινοτομία, κυρίως στις νέες τεχνολογίες και τις τηλεπικοινωνίες, και για την αξιοποίηση των πλέον κατάλληλων για την προώθησή τους, δηλαδή των νέων επιστημόνων. Κομβικής σημασίας ήταν η ίδρυση ενός ερευνητικού πανεπιστημίου, με τη σύμπραξη τριών ήδη υπαρχόντων. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια η Φινλανδία μία από τις πιο επιτυχημένες περιπτώσεις τεχνολογικής παραγωγής στον κόσμο, με εξαιρετικά αποτελέσματα για το βιοτικό επίπεδο και την επαγγελματική ενασχόληση των ερευνητών της, καθώς και για την οικονομία και την επιχειρηματικότητά της. Αναπτύχθηκε έτσι μια υποδομή και μια επιχειρηματική κουλτούρα, βάσει της οποίας πλέον το 70% της έρευνας διεξάγεται από τις επιχειρήσεις, με δικά τους κεφάλαια. Όλα αυτά, ασφαλώς, συνδέονται με τη συνολική λειτουργία του φινλανδικού κράτους που χαρακτηρίζεται από πάρα πολλές κοινωνικές παροχές, με προεξάρχον το περίφημο εκπαιδευτικό της σύστημα. Για την τροφοδότηση αυτών των δημόσιων πολιτικών της χώρας οι Φινλανδοί πολίτες πληρώνουν φόρους που μπορεί να αγγίζουν και το 60% των εισοδημάτων τους.

Μία επίσης ενδιαφέρουσα, και ασφαλώς πιο κοντινή στην σημερινή Ελλάδα, είναι η περίπτωση του Εκουαδόρ. Στην χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, η αριστερή κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμόσει μια πολιτική αναπροσανατολισμού της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας, με σκοπό να τη συνδυάσει με τη θεμελιώδη παραγωγική ανασυγκρότηση την οποία είχε ανάγκη η χώρα, με τα πολλά χρόνια που βίωσε τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό των πολιτικών του ΔΝΤ και με το μεγάλο χρέος που συσσώρευσε. Το Εκουαδόρ, παρά τα μεγάλα οικονομικά του προβλήματα, αύξησε την χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης στο 5% του ΑΕΠ, ποσοστό από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Προτεραιότητα στην χρηματοδότηση δεν είχαν πια τα αγαπημένα «επιστημονικά» αντικείμενα του νεοφιλελευθερισμού, όπως το μάρκετινγκ, το μάνατζμεντ και η διαχείριση ανθρώπινων πόρων, που οδηγούσαν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αποφοίτων τους στην ανεργία. Τα κρατικά κονδύλια ενίσχυαν πλέον τους επιστημονικούς τεχνολογικούς τομείς που μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία νέας γνώσης, αξιοποιήσιμης όχι απλώς για μια άμεση κερδοφορία, αλλά για έναν νέο στιβαρό σχεδιασμό της παραγωγικής βάσης της χώρας. Παράλληλα, αυξήθηκε σημαντικά και η χρηματοδότηση των κοινωνικών επιστημών. Το πιο εντυπωσιακό βήμα, όμως, αφορούσε ειδικά τους νέους ερευνητές. Το Εκουαδόρ υπέφερε από το φαινόμενο του brain drain, της μετανάστευσης χιλιάδων νέων επιστημόνων του. Η κυβέρνηση, λοιπόν, υλοποίησε ένα μεγάλο σχέδιο για την αναίρεση του φαινομένου και την επαναπροσέλκυση των ερευνητών. Το αποτέλεσμα ήταν, χάρη στα κίνητρα που δόθηκαν και τις υποδομές που διαμορφώθηκαν για τους νέους ερευνητές, όχι μόνο να γυρίσουν πίσω σε πολύ μεγάλο ποσοστό όσοι είχαν φύγει από το Εκουαδόρ, αλλά να δεχτεί η χώρα και ερευνητές από άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι θέλησαν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, θέλησαν να γράψουν κι αυτή με το χέρι τους την νέα αυτή σελίδα της ιστορίας. Για να ενισχύσει αυτό το μεγάλο σχέδιο, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ έχει δημιουργήσει το YACHAY, ένα πολύ μεγάλο πανεπιστήμιο-ερευνητικό κέντρο, όπου με τα εργαλεία της πολιτικής οικονομίας οργανώνεται η αύξηση της κοινωνικής χρησιμότητας των τεχνολογικών καινοτομιών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένη να ανοίξει το δικό της δρόμο, να διαμορφώσει τις δικές της επιλογές. Δεν μπορεί να μεταφέρει αυτούσια παραδείγματα που πέτυχαν σε άλλα περιβάλλοντα. Μπορεί, όμως, και θα το κάνει, να μεταφέρει την τεχνογνωσία και κυρίως τις προτεραιότητες και τις αρχές των ερευνητικών πολιτικών άλλων χωρών, που βρέθηκαν σε καταστάσεις κρίσης. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει και στον τομέα αυτό την θρυαλλίδα για μια σειρά αλλαγών και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού σήμερα, ίσως περισσότερο από 70% της παραγωγής νέας γνώσης (ειδικά στον τομέα Πληροφορικής) πραγματοποιείται εκτός ΕΕ, ενώ το 50% εκτός της τριάδας ΕΕ-ΗΠΑ-Ιαπωνία.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας θα αξιοποιήσει το εξειδικευμένο νεανικό επιστημονικό δυναμικό καθώς και την ερευνητική και τεχνολογική υποδομή, σε συνδυασμό με χρηματοδοτικά εργαλεία και πολιτικές στην αγορά εργασίας που θα αναιρέσουν το ελληνικό brain drain. Σχεδιάζει τη δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, για τη συνέργεια Πανεπιστημίων και Δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων. Οι φορείς αυτοί θα συνεργάζονται μεταξύ τους και με τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, καθώς και με τον καινοτόμο ιδιωτικό τομέα σε τομείς έντασης γνώσης. Η αύξηση της χρηματοδότησης είναι εκ των ουκ άνευ για αυτήν την κατεύθυνση, με ενίσχυση της βασική έρευνας -που είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την καινοτομία- και της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες, όπως προσφάτως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για όλα αυτά θα διαμορφώσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και έναν μακρόπνοο σχεδιασμό, ελεγχόμενο από το κοινοβούλιο.

Οι 200.000 νέοι επιστήμονες που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα είναι σε μεγάλο ποσοστό νέοι ερευνητές που θα ήθελαν όσο τίποτε να ζήσουν στη χώρα τους, να δουλέψουν και να βάλουν πλάτη για να την βγάλουν πάλι στο φως, για να την φτιάξουν στα μέτρα των ονείρων τους, για να δημιουργήσουν κάτι σπουδαίο για τους ίδιους και τους επόμενους, για να στέκονται απέναντι στα επιτεύγματα της ζωής τους με πραγματική συλλογική περηφάνια. Για να έχουν αυτήν την ευκαιρία, κι εμείς μαζί τους, έχουμε αρχίσει ήδη να δουλεύουμε.

*Ο Θοδωρής Κατωπόδης είναι μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών. Γεννήθηκε το 1986 στο Βύρωνα, σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, όπου υπήρξε ενεργό μέλος των αγώνων για την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου και του κινήματος κατά της αναθεώρησης του αρ.16. Μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού και από τα ιδρυτικά μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Έφυγε από την Ελλάδα το 2012 για να εργαστεί στο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Επέστρεψε τον Οκτώβρη του 2014.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα