Thumbnail

Ώρες ευθύνης για όλους

 

«Ξέρω: κηρύγματα και ρητορείες πάλι, θα πεις.
Ε ναι λοιπόν! Κηρύγματα και ρητορείες.

Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις

Να μην τις παίρνει ο άνεμος.»

Μ. Αναγνωστάκης 

Συνάδελφοι

  •    Πάνε  2,5 χρόνια τώρα που βρισκόμαστε σε κρίση. Στην αρχή την ονόμασαν ελληνική κι όταν λέγανε ότι γι αυτήν φταίνε οι τεμπέληδες και φοροφυγάδες έλληνες πολλοί ξένοι αλλά και έλληνες τους  πιστέψανε. Το κάνανε βλέπετε σαν τους τριάκοντα τυράννους. Στην αρχή βγάλανε κάτι μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου που δεν πλήρωναν φόρους και κάποια επιδόματα στον ΟΣΕ που ξεπερνούσαν τη λογική.

   Πάνε 2,5 χρόνια που ένας ανεκδιήγητος άνθρωπος, που κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός παρά την αποδεδειγμένη ανικανότητά του και την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους ευφυΐας, έβαλε τη λέξη  μνημόνιο στη ζωή μας. Και μαζί τις υποσχέσεις για έξοδο από την κρίση για την οποία εμείς είμαστε υπεύθυνοι, αφού «μαζί τα φάγαμε», και  για καλύτερες μέρες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το 2012 θα βγαίναμε στις αγορές. Και έτσι πήραν τα «άδικα αλλά αναγκαία μέτρα».

   «Να μου πάρουν κι εμένα ένα 50αρικο αλλά δεν αντέχει η Ελλάδα μισθούς 3000, μού είπε ένας συνάδελφος υπερασπιζόμενος  την πολιτική του …Γιωργάκη τον Απρίλη του 2010. « Τα μέτρα είναι άδικα αλλά αναγκαία» επαναλάμβανε η φωνή της σύνεσης και της λογικής που κατ’  αποκλειστικότητα διέθεταν και φαίνεται να διαθέτουν ακόμη   γνωστοί και μη εξαιρετέοι συνάδελφοι.

  Μετά μάθαμε για το δόγμα του σοκ και την εφαρμογή του στη Χιλή, στην Πολωνία, στη Θατσερική Αγγλία και κάποιοι άρχισαν να καταλαβαίνουν. Μέτα ήρθε και η Πορτογαλία, η Ισπανία , η Ιταλία. Τώρα μιλάμε για διάλυση της ζώνης του ευρώ και περιμένουμε τις εκλογές στις ΗΠΑ  με δέος. Κάποιοι φώναξαν:  «Είναι ο καπιταλισμός» Και κάποιοι σκέφτηκαν: «ναι αλλά είμαστε Ευρώπη». Ευρώπη όμως είναι και η Εσθονία

 

  •      Εν τω μεταξύ η ζωή μας μειώνεται . Ναι, όχι οι μισθοί και οι συντάξεις, η ζωή μας χάνεται. Γιατί βέβαια δεν έμειναν στο 50αρικο.Με κάθε τρόπο προσπαθούν να πάρουν πίσω ότι κατέκτησαν οι εργαζόμενοι μεταπολεμικά. 100.000 υπολογίζονται μέχρι τώρα τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμό με ένα νεύμα των αφεντικών του κεφαλαίου όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Να τα πάρουν.  Όλα. Και όταν λέμε όλα εννοούμε ΟΛΑ: περίθαλψη, δημόσιο σχολείο, εργασιακές συνθήκες, ασφάλιση, συντάξεις. Και μαζί, σχέσεις, βιβλία, θέατρο, σινεμά, φροντιστήρια των παιδιών, τραπέζι με φίλους, λουλούδια στις επετείους. Τη ζωή μας μέχρι χτες.   Μέχρι τελευταίας  ρανίδας.

Γιατί; Μα για να σωθεί η καημένη η πατρίς .

 Σας φαίνεται υπερβολικό; Δεν το πιστεύω. Όχι πια. Κι εμένα μου φαινόταν υπερβολικό όταν ακούστηκε πρώτη φορά ότι θα κόψουν τα δώρα. Κι όταν μετά ακούστηκε από τας ευρώπας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει μισθούς  ανώτερους από 750 ευρώ νόμιζα ότι είναι μέσο πίεσης. Τώρα λένε ότι πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί στα βαλκάνια. Να θυμίσω ότι στη Βουλγαρία καθηγητής πανεπιστημίου παίρνει μισθό 350 , ο εργάτης γης μεροκάματο 8  κι αν είναι γυναίκα 6,υπάρχουν συντάξεις 80 ευρώ. Νομίζετε είμαστε μακριά; Στην Ελλάδα του 2012 σωματείο σφραγίδα υπέγραψε σύμβαση με την οποία συνάδελφος που δουλεύει στα φροντιστήρια πάλσο θα παίρνει 3,53 μικτά ή 2,80 καθαρά ήτοι 201 ευρώ για 18 ώρες στην τάξη την εβδομάδα. Να οι οικονομικές ζώνες , έφτασαν.

 Πάντα για την κακομοίρα την πατρίδα. Γι αυτήν, σκέφτονται κι εδώ, όπως έγινε στην Πορτογαλία, να αυξήσουν  τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με αντίστοιχη μείωση τις αντίστοιχες των εργοδοτών. Και οι εργαζόμενοι 13 ώρες τη μέρα , επί 6 μέρες , και οι καθηγητές άλλες τρεις ώρες την βδομάδα κι αν δεν βγουν οι αριθμοί το 13 και το 14, και ο ποιος πιστεύει ότι θα βγουν, γιατί όχι 36ωρο. Ακόμη πιστεύετε ότι υπερβάλλω; Και φορολογία από το πρώτο ευρώ για τη θεια Γαρουφαλιά που παίρνει 330 ευρώ σύνταξη ΟΓΑ, εκτός αν της  χαλάνε οι βρύσες κάθε μέρα και προσκομίζει αποδείξεις υδραυλικού. Και οι άνεργοι; Και οι ανέστιοι;

 

  •     Και μη νομίσετε ότι το ζήτημα είναι μόνο οικονομικό

Να θυμίσουμε τους τόνους χημικών και τη βαρβαρότητα των μηχανισμών καταστολής, τον ορυμαγδό λάσπης των ΜΜΕ απέναντι σε κάθε απεργό, σε κάθε άνθρωπο που τολμάει και διαμαρτύρεται.

Επιδίωξη;   Ησυχία , τάξις και ασφάλεια. Ωραία φράση . Παλαιά και με εντελώς αναλλοίωτο περιεχόμενο. Και οποιαδήποτε σχέση με παλαιότερη ανάλογη δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Μετά μάλιστα και τη συμμετοχή επίλεκτων στρατιωτικών μονάδων σε ρόλο φύλαξης στην αποστειρωμένη από κόσμο παρέλαση της Θεσσαλονίκης και η λέξη τανκς αντί τάξις δεν ακούγεται και πολύ παράταιρη.  Μόνο τα μέσα εκμοντερνίζονται. Τώρα έχουμε και ειδικά πιστόλια ηλεκτροσόκ. Οι μηχανές πάντως είναι διαχρονικές. Τρίκυκλα παλαιότερα , ομάδες ΔΙΑΣ τώρα. Ενίοτε χρησιμοποιούν και ως ασπίδα νεαρές κοπέλες. Όταν μιλάμε για γερμανική κατοχή να μην ξεχνάμε και δοκιμασμένες μεθόδους.

   Μας πήραν χαμπάρι και στην γηραιά Αλβιόνα. Μόνο τα δικά μας μέσα δεν βλέπουν, δεν ακούν. Και οι κατεξοχήν αρμόδιοι να παρέμβουν επίσης.

 Εκτός αν κινδυνεύουν οι 2000 τόσοι  με λογαριασμό σε ξένη τράπεζα να διασυρθούν εντελώς άδικα και αντιδεοντολογικά , ή αν «συκοφαντείται» από κρατικό κανάλι ο κ. υπουργός, ή κινδυνεύει το πολίτευμα και η διεθνής φήμη της χώρας από φωτογραφία που δείχνει να συναγελάζονται αστυνομικοί με χρυσαυγίτες.

  •    Α! και «ταγματαλήτες»  έχουμε. Αυτούς με τα καθαρά χέρια. Το αίμα φαίνεται  των μεταναστών και όσων αντιδρούν στις ναζιστικές τους πρακτικές  δεν λερώνει. Σήμερα «τα παλικάρια με τα μαύρα» ξυλοκοπούν τους κολασμένους της γης τους μετανάστες και αύριο θα είναι ένας παρακρατικός μηχανισμός που θα παίξει το ρόλο τσακίσματος του λαϊκού κινήματος.
  •    Εθνική κυριαρχία,  βέβαια, δεν έχουμε καθώς: "Σε συμφωνία με τους στόχους της εθνικής πολιτικής, ο πληθυσμός, (εμείς δηλ. ) θα έχει πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά (νερό, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό) και υποδομές που προτάσσει το εθνικό συμφέρον, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε συμμόρφωση με την συνθήκη της ΕΕ και τους αντίστοιχους δευτερεύοντες νομικούς κανόνες" (Απόσπασμα από το νέο μνημόνιο). Και για να μην μας μένει αμφιβολία η κ. Μέρκελ κυνικά δηλώνει πως χώρες με χρέος μεγαλύτερο από 80% του ΑΕΠ φυσικό είναι να χάνουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας. (Δεν τρελαινόμουν ποτέ με τα εθνικά χρώματα, εκτός αν παίζαμε και καλή μπάλα. Αλλά δεν είχα φανταστεί ότι η λέξη νερό ή ηλεκτρισμός θα ήταν τόσο φορτισμένες σημασιολογικά , που λέμε κι εμείς οι φιλόλογοι. Ίσως και το ύφος με σόκαρε. Εκείνο το «ο πληθυσμός…». Κάτι σε γερμανική κατοχή ή και Όργουελ μου φέρνει)  Για τα χρέη της δικής της χώρας απέναντί μας, εκείνα τα κατοχικά λέω, δεν μας λέει τίποτε. Και το θέμα είναι ότι ούτε εμείς, ως επίσημο κράτος, τής λέμε.

 

  •    Στην Παιδεία η τρόικα εσωτερικού εφαρμόζοντας το σχέδιο ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ οδηγεί τη δημόσια εκπαίδευση στην πλήρη κατεδάφιση και τους εκπαιδευτικούς στην εξαθλίωση. Ο κ υπουργός βέβαια δηλώνει  ότι «η δωρεάν παιδεία έχει μετατραπεί σε μια ακριβοπληρωμένη δαπάνη σε βάρος του Έλληνα φορολογουμένου».

«Ακριβοπληρωμένη δαπάνη»! Με δαπάνες για την παιδεία μόλις στο 2,75% του ΑΕΠ, με σχολεία που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες λειτουργίας, δεν μπορούν να πληρώσουν χαρτί φωτοτυπικού, λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ ,  πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι αναπληρωτές τουλάχιστον δεν θα πεθάνουν στην πείνα. Θα έχουν βλέπετε δωρεάν σίτιση σε στρατόπεδα. Με τους υποσιτισμένους μαθητές κάτι θα κάνουμε.

Οι εκπαιδευτικοί του 2012 από εργαζόμενοι και μάχιμοι επιστήμονες μετατρέπονται, λοιπόν, σε τροφίμους στρατοπέδων συγκέντρωσης στους οποίους επιφυλάσσεται η «φιλανθρωπική» δράση της βασίλισσας Φρειδερίκης.

Όμως η πείνα της κατοχής δεν αντιμετωπίστηκε με τη φιλανθρωπία. Με το ΕΑΜ αντιμετωπίστηκε.

 

  •     Μεθαύριο η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΔΗ.ΜΑΡ, υλοποιώντας στο ακέραιο τις απαιτήσεις της τρόικας εξωτερικού, του κεφαλαίου, εγκαταλείπει οριστικά τη φρασεολογία της «αναδιαπραγμάτευσης» και επιδιώκει να ψηφίσει σε ένα άρθρο και με συνοπτικές διαδικασίες ένα «τελευταίο»(εδώ άλλες φορές θα γελούσαμε) πακέτο επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων που οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, τον κόσμο της εργασίας στην πτώχευση και στην εξαθλίωση.

  Βλέπετε ο κ. Στουρνάρας  τα βρήκε τελικά με τον κ. Τόμσεν, μετά από φοβερούς καυγάδες  βέβαια , που πριν από λίγο καιρό «αποκάλυπτε» κατ’ αποκλειστικότητα  το συγκρότημα Λαμπράκη. Η ΔΗΜΑΡ επίσης παλεύει μεταξύ «αριστερής ευθύνης» και «ισπανικής υποχώρησης»  αλλά, είπαμε, πάνω απ’ όλα η σωτηρία της χώρας (και κάποια οφίτσια σε οργανισμούς  λένε οι κακεντρεχείς, θέσεις υποχρεωτικές  για λόγους ισοκατανομής της κυβερνητικής ευθύνης λέω εγώ,  ή μήπως όχι) οπότε;

Απορώ, μας περνάνε για ηλίθιους ή πράγματι πιάνουν ακόμη αυτά τα παλιά κόλπα του συστήματος. 

 

  •     Στο δια ταύτα λοιπόν . Τι κάνουμε?

Συνάδελφοι

Στις εκστρατείες του τύπου «όλοι μαζί μπορούμε» του Αλαφούζου ή «πούλα ότι θες στο Ricardo και ξεπέρασε την  κρίση», εμείς δεν μπορούμε πια να αντιτάσσουμε μονοήμερες ή διήμερες εθιμοτυπικές απεργίες τις μέρες που ψηφίζονται τα μέτρα και μετά απόλυτη ησυχία. Είναι φανερό πως η ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ  δεν μπορεί και δεν θέλει να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε σύγκρουση και ανατροπή.

 2,5 χρόνια τώρα ανέχθηκαν τη λογική της πολιτικής των μνημονίων και υποστήριζαν και μέσα στις Γενικές  Συνελεύσεις  την αναγκαιότητα της πολιτικής της λιτότητας, για να …. εξέλθουμε από την κρίση.

 

  •      Αλλά και στο δικό μας το σπίτι τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα.

Στην τελευταία εισήγηση της ΟΛΜΕ υπάρχει μια ολόκληρη σελίδα αιτημάτων στα οποία δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας εργαζόμενος.

Αλλά εδώ δεν είναι θέμα αιτημάτων.

   Απορρίπτουμε συνολικά όλη την πολιτική των ντόπιων και ξένων τροικανών.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των παιδιών μας να επιβιώσουν μένοντας στη χώρα τους . Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί κι αυτό δε γίνεται με μια 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.  Η  απεργία της Τρίτης και της Τετάρτης  πρέπει να μετατραπεί σε ένα γενικό ξεσηκωμό διαρκείας ενάντια στην νέα κοινωνική λεηλασία. Τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν.

 

  • Θα είναι ένας σκληρός αγώνας στον οποίο θα ματώσουμε , και ίσως κάποιοι όχι μόνο μεταφορικά. Αλλά δεν έχουμε επιλογή. Όσοι από μας τουλάχιστον πίστεψαν στα οράματα των προηγούμενων γενιών για μια καλύτερη ζωή, με το λαό να διαφεντεύει στον τόπο του.

 Αν δεν τους σταματήσουμε δεν θα χάσουμε μόνο ένα δυο μεροκάματα ή το μισθό ενός μήνα. Από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα κρίνεται η ζωή μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας

Ο καθένας ας τα βάλει κάτω κι ας αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.

Πάντως δεν θα μπορούμε να πούμε στο μέλλον ότι δεν ξέραμε. Ο ήχος αυτών που χτίζουν τα τείχη γύρω μας μάς ξεκουφαίνει.

Να τελειώσουμε λοιπόν με τις βάρβαρες πολιτικές τους, πριν μας τελειώσουν όλους!

Όλοι την Τρίτη στις 11 στο Πολυτεχνείο και την Τετάρτη το απόγευμα στο Σύνταγμα. Κανένα σχολείο ανοιχτό για κανένα λόγο!

Δημήτρης Παπαθεοδώρου ,  Ενότητα  Αριστερών Καθηγητών, μέλος ΔΣ Ε΄ΕΛΜΕ Αν. Αττικής

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»
«Η παραπάνω αποκάλυψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές εκκλήσεις των οργανώσεων Γονέων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, των μαθητών, σε όλη την...
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»